Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл "Орфей" - Чепеларе открива „Приморска перла“

Петият Национален фолклорен празник „Приморска перла“ в град Приморско ще се проведе от 4 до 7 септември. Морският град отново ще се оглася от български народни песни. Участниците са над 1 000и всяка година се увеличава, което е показателно за успеха на форума.

В това издание участие ще вземат бележити народни изпълнители като Янка Рупкина:  Благодарна съм , че имам възможност отново да бъда в моята родна Странджа. Национални фолклорни празници „Приморска перла“ са едно изключително събитие, което събира певци и изпълнители от всички фолклорни области на България. Възхищавам се на перфектната организация и на невероятните изпълнители на народни песни , казва народната певица Янка Рупкина пред вестник „Фолклорен хоризонт“.

Друг специален гост на празника в Приморско ще бъде народната певица Жечка Сланинкова. Наричат я „славеят на Странджа“ и то съвсем заслужено, защото пените ѝ извират от сърцето на Странджа и докосват най-тънката струна на слушателските сетива. Вече трета година Жечка Сланинкова е сред гостите на Националните фолклорни празници в Приморско.

Фестивалът „Приморска перла“ ще бъде открит от родопчани -  ансамбъл „Орфей“- Чепеларе. Ансамбълът е създаден през 2007 година под ръководството на гайдаря Илия Учиков.

Във фестивала „Приморска перла“ цялостната организация и най-вече многочленното жури са ясен  показател за професионализъм, отговорност и желание за създаване на нещо ново от вече съществуващото. Тази година ФА „Орфей“ ще има честта да открие Националните фолклорни празници „Приморска перла“, което е наистина една достойна оценка за усилията, които влагат всички самодейци, разказва пред вестник „Фолклорен хоризонт“  гайдарят и председател на НЧ „Родопска искра“ – 1880 г. Чепеларе Ангел Николов.

Още едно участие на родопчани ще бележи петото издание на фестивала „Приморска перла“, това на Дряновските баби от село Дряново, община Лъки. Също така и младата изпълнителка на родопско песни Албена Гърбева и гайдаря Йордан Топалов.  

Основател на фестивала е маестро Стойко Стойков – професионален музикант с подкрепата на община Приморско и кмета Димитър Германов.

Из страниците на вестник „Фолклорен хоризонт“  

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Танцьори от читалище „Родопски фар“ представят Кърджали на международни фестивали

Успешно приключи двумесечната занималня „Лято в библиотеката“, организирана от библиотекаря Здравка Димитрова и секретаря, Светла Бейчева, на читалище „Родопски фар 1938“ в кв. „Гледка“ в Кърджали. В любознателни пътешественици, наблюдатели, откриватели са се превръщали по време на организираните игри двадесетте деца на възраст от..

публикувано на 02.08.24 в 22:44

Първи празник на траханата в Плевун

Първи празник на траханата ще се проведе в ивайловградското село Плевунна на 3 август (събота).  На празника ще се съберат майстори на трахана от България, Гърция и Турция. Всеки от тях ще сподели своята рецепта и технология за приготвяне на традиционното ястие.  Празникът на траханата се организира по идея на Теменужка Матева и с подкрепата на община..

публикувано на 02.08.24 в 15:43
Снимката е илюстративна

Започна 54-то издание на лятната астрономическа школа

В курортния комплекс "Бели брези" край Ардино стартира лятната школа по астрономия и астрофизика, организирана от Астрономическата обсерватория с планетариум "Славей Златев" в Кърджали.  В началото на школата участниците са 64-а. Те са от цялата страна. Очаква се на по-късен етап присъединяването на още няколко любители на небесните науки. За..

публикувано на 02.08.24 в 15:05

Горещ август, температури до 40 градуса

"Тази година за август се очаква температурите да бъдат около и над нормата, за равнините между 21 и 25 градуса, за високите полета между 20 и 22 градуса, а за планините - между 6  и 14 градуса. Най-ниските температури ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите между 35 и 40 градуса". Дали живакът ще прехвърли 40 градуса? " Много малка е..

публикувано на 01.08.24 в 08:40

Славейно чества 121 години от Илинден-преображенското възстание

В Смолянското село Славейно тази събота и неделя ( 3 и 4 август) ще отбележат 121 години от Илинден-преображенското възстание и 120 години от гибелата на знаменосеца Кольо Шишманов. Това съобщи един от организаторите на събитието -  доц. Георги Митринов от Института за български език “Проф. Любомир Андрейчин”. Честването е установено през..

публикувано на 30.07.24 в 12:00

Габриела Руменова: Търговците на морските ни курорти са длъжни да пишат цените на стоките

Най-честото нарушение на морските ни курорти са необявени цени на храни , като така потребителят не може да вземе информирано решение дали да си купи стоката . Краткото време за реакция също насочва към нелоялна търговска практика. Друго нарушение е ограничението за плащане с карта, както и поднасяне на отворени алкохолни и безалкохолни..

публикувано на 29.07.24 в 15:46

Георги Георгиев: Удължаването на компенсациите за тока на бизнеса ще го спаси от масови фалити

“Преди две-три народни събрания евроатлантическите партии в лицето на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ взеха решение да изкарат всички небитови потребители, тоест всички фирми на свободния пазар за електроенергия, на което ние от “Възраждане” бяхме категорично против, защото казахме, че не сме готови за това нещо. Малко след това веднага се наложи да се създаде..

публикувано на 25.07.24 в 16:20