Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"101 каба гайди" подкрепиха семейство с мечта за дете

Гайдарски състав 101 каба гайди
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали



С грандиозен концерт-спектакъп гайдарски състав "101 каба гайди" отбелязаха 15 години от основаването си.

Участие в концерта взе родопчанката с най-силен глас в света Смиляна Захарива, Златина Узунова и октен "Никола Кенов" и други.

На концерта в Смолян, официално беше връчен ваучер на семейство, с мечта за дете от кампанията "Роди дете с родопски дух" на „ЗвукоТерапия- Звън и глас“ - Смиляна Захариева и „Мечта за дете“.

По 1 лев от всеки продаден билет за Концерта в Зала 1 на НДК, беше за тази кауза.

Това е второто семейство, което получи финансова подкрепа, за да сбъдне мечтата си за собствена рожба.

Голямата зала в Родопски драматичен театър се оказа тясна, за да побере всики, които желаеха да се насладят на прекрасните родопски мелодии.

В края на представлението публиката бурно и на крака аплодира момичетата и момчетата от 101 каба гайди.

За тези 15 години много работа положи състава. Много бяха единни, бяха организирани, за да може да стигнем до тези 15 години. !5 годни не са много, но не са и малко. Радвам се, че това което показахме на сцената и тук (Смолян) и  в София, хората го приеха от сърце и бяха удовлетворени. Няма по-радостно от това хората да харесват това което правиш, разказва веднага след концертагайдаря и ръководител на състава „101 каба гайди“ Костадин Илчев. Женски гайдарски състав 101 каба гайди

Според схващането зад всеки успял мъж стои една жена. Това важи в пълна сила при семейство Илчева. Вече почти 50 години с него на сцената и в къщи е съпругата на Илчев Кина Илчева. Следващата година им предстои да отбележат златна сватба. Ето какво народната певица Кина Илчева

Родопите са планина която дава дух. Пълна с талантливи гайдари и певици. Ние се гордеем с това. С Костадин се живее много добре. Той е широко скроен човек, много скромен и така се раздава към децата и хората. Ние толкова години си изкарахме много хубав живо. Сега следващата години ще отбележим 50-годишен юбилей, разказва народната певица Кина Илчева.  

Да си на сцената и докато свириш и пееш, да виждаш емоцията на публиката, е нещо която не може дасе опише с думи. Уникално и неповторимо е, казват семейство Илчеви.

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45