Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Велизар Гочев : Образованието е нужно на човек, за да има критичен поглед



Образованието е единен целенасочен процес на обучение и придобиване на съвкупни знания, умения, ценности, социални убеждения и навици. В широкия си смисъл то е процес на формиране на ума, характера и физическите способности на дадена личност, а също така и предаване на знанията, натрупани с поколения.

Според статистика обаче само около 60% от студентите в България завършват своето висше образование и получават бакалавърска степен, вдъхновени от истории на самоуки предприемачи, които не са губили време в университета и въпреки това са завладели света. Въпреки, че според някои в днешния забързан свят образованието не винаги гарантира успех, тези така наречени самообучили се предприемачи не са представителна извадка на основната част от обществото, което се реализира в резултат именно на един продължителен процес на обучение, заяви проф. д-р Велизар Гочев, зам.-директор по учебната част на филиал  - Кърджали на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски". Това, че 40% от студентите не завършват в никакъв случай не може да бъде притеснителен факт. Даже напротив. Би било притеснително ако 100% от студентите завършваха, допълни той.

В повечето западни страни привилегията да се учи в университет струва много пари и в крайна сметка завършилите са принудени да търсят високо платена работа, за да изплатят студентските си заеми. В България обаче таксите във ВУЗ-овете не са високи, така че тук не може да говорим за високи административни семестриални такси играещи ролята на предпоставка за прекъсване на обучението. Важно е тук да отбележа, че обществото не трябва да приема университета като Бюро по труда. На мен не ми допада ВУЗ-овете да бъдат държани отговорни за това какво се случва със  студентите след завършването им, каза Гочев.

По думите му, примерът е изключително важен в днешно време. Успехът на хора без сертификат или документ, който да осигурява знанието им в никакъв случай не бива да бъде демотивация за младите хора да учат. Въпреки, че до 20 години се очаква осезателна промяна в търсените от пазара професии, университетите винаги ще дават на желаещите умения или поне базови умения за по нататъшно развитие. Категорично образованието е нужно на човек за да има критичен поглед и да избере сферата в която иска да се развие, заключи Гочев.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Васил Дончев: Бракониерството в големите местни водоеми е неконтролируемо

Съюзът на ловците и риболовците в Кърджали издаде книга за 103-годишнината си. Тя е дело на журналиста от "Нов живот" Валери Ковачев и разказва за историята на организацията.   15 са ловните дружинки на територията на Държавно ловно стопанство "Женда" и едно на територията на Държавно горско стопанство - Ардино . За историята на..

публикувано на 12.08.24 в 11:42
Изглед към Юмрук кая от пешеходната пътека

Пешеходна пътека покрай "Студен кладенец" ни среща с елени, зубри, коници и лешояди

Как ви се струва докато се разхождате по живописна пътека покрай язовира и се наслаждавате на гледки от дивата природа, пътя ви да пресичат диви зайчета, край вас да тичат благородни елени и елени лопатари, някъде в далечината да пасат европейски бизони - зубри, в небето да летят египетски, белоглави и черни лешояди. А ако сте късметлия, даже и..

публикувано на 11.08.24 в 16:54

Благотворителен концерт ще помага на Каран и Рени

Голям благотворителен концерт „Ангелите на Каран и Рени“ се организира от Теодора Николова и Гергана Шумакова на 11 август, неделя, от 20 часа в Кърджали. Той ще се проведе на Арена "Спартак" и ще събере някои от обичаните от тийнейджърите артисти и изпълнители. Преди концерта от 16 до 18 часа в парк "Простор" се предвижда Фен-среща с известни..

публикувано на 09.08.24 в 15:40
Отец Николай Величков

Отец Николай: Богородичният пост е време за молитва, а не за плаж

Времето на Богородичните пости е благодатно време човек да попее на Света Богородица.  В тези дни сутрин и вечер се служат прекрасни песнопения в отредени молебни канони към Света Богородица. Не е време за почивки и плажове, а е време, в което православните християни трябва да се подготвят за Успението на Пресвета Богородица. Това каза..

публикувано на 06.08.24 в 22:45

Танцьори от читалище „Родопски фар“ представят Кърджали на международни фестивали

Успешно приключи двумесечната занималня „Лято в библиотеката“, организирана от библиотекаря Здравка Димитрова и секретаря, Светла Бейчева, на читалище „Родопски фар 1938“ в кв. „Гледка“ в Кърджали. В любознателни пътешественици, наблюдатели, откриватели са се превръщали по време на организираните игри двадесетте деца на възраст от..

публикувано на 02.08.24 в 22:44

Първи празник на траханата в Плевун

Първи празник на траханата ще се проведе в ивайловградското село Плевунна на 3 август (събота).  На празника ще се съберат майстори на трахана от България, Гърция и Турция. Всеки от тях ще сподели своята рецепта и технология за приготвяне на традиционното ястие.  Празникът на траханата се организира по идея на Теменужка Матева и с подкрепата на община..

публикувано на 02.08.24 в 15:43
Снимката е илюстративна

Започна 54-то издание на лятната астрономическа школа

В курортния комплекс "Бели брези" край Ардино стартира лятната школа по астрономия и астрофизика, организирана от Астрономическата обсерватория с планетариум "Славей Златев" в Кърджали.  Участниците в 54-то издание на школата  са 64. Те са от цялата страна. Очаква се на по-късен етап присъединяването на още няколко любители на небесните науки. За..

публикувано на 02.08.24 в 15:05