ФА "Родопа" провежда кастинг за танцьори, певци и оркестранти

ФА Родопа - Смолян
Снимка: Божидар Чолаков БНР КърджалиФолклорен ансамбъл „Родопа“ провежда кастинг за танцьори – мъже и жени, за певци в народен хор и за оркестранти – гайда и гъдулка в народен оркестър. Кастингът ще се проведе днес (20.11.2019)  от 11 часа в танцова зала на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“.

Ансамбълът има нужда от нови попълнения в танцовата група и оркестъра, след като миналата година внезапно почина гъдуларя Васко Рангелов, а при танцьорите текучеството е по-голямо, тъй като са по-натоварени, казва Адриан Петров, главен художествен ръководител.

По-лесно е да се намерят танцьори, но не е толкова лесно да се намерят певци и оркестранти. Според Павлов, последните 20-30 години се нарушила връзката със школите за гъдулка, кавал и други инструменти.

Преди в Смолян е имало детско юношески фолклорен състав „Орфей“, който е давал много кадри не само за ансамбъл „Родопа‘, но и за много други състави.

Ръководството на ФА „Родопа“ си е поставило за цял за бъдещо партньорство с Националното училище за фолклорни изкуства Широка лъка.

Една от причините за трудното намиране и привличане на хора, които да работят в ансамбъла е недоброто заплащане. Работещите в ансамбъла получават минималната работна заплата, която е неатрактивна за младите хора.

В най-скоро време се очаква в Смолян да бъде инициирана среща на всички директори и ръководители на фолклорните ансамбли в България, за да търсят варианти и да отправят предложение към Министерството на културата ансамблите да получат подкрепа от държавата.  

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram
Вижте още

Гайдарят Атанас Младенов отбелязва имения си ден с приятели и много родопско настроение

Гайдарят Атанас Младенов отбелязва имения си ден с приятели и много родопско настроение. „Къщата ми е отворена за гости. Посрещам и изпращам колеги и приятели цял ден. Случвало ми се е на този ден да работя, но няма как" , казва гайдаря. Атанас Младенов е роден в с. Баните, израснал в Пловдив, днес е ръководител на гайдарски..

публикувано на 18.01.20 в 17:44

Деси Николова: Щастлива съм защото се занимавам с това, за което сърцето ми копнее

Деси Николова е от китнoтo самоковско ceло Paдyил, намиращо се в подножието на Рила планина. Родена е през 1993 г. в гр. София. Детството си прекарва безгрижно в голямо и сплотено семейство, за което всеки празник е дух, традиция, любов и много веселие. През 2008 година младата изпълнителка е приета да учи в СУ "Георги Брегов" в Пазарджик с..

публикувано на 18.01.20 в 13:50

На 15 януари честваме 125 години от рождението на Гео Милев

През 20-те години на ХХ в. българското общество преживява дълбока социална криза. Именно в едно такова време твори видният поет Гео Милев. Време на противоречия, на дълбока човешка драма и криза на духа. И именно чрез експресивното си творчество авторът заявява своите обществени и духовни позиции. През живота си се занимава активно с публицистика в..

публикувано на 14.01.20 в 08:34

Какво ново очаква образованието през 2020

По-малко изпити за децата в четвърти клас и повече за учениците в 10-и клас, нови олекотени програми по математика за 5-и, 6-и и 7-и клас, по-високи заплати за учителите, но и повече изисквания към тях за разчупване на традиционното преподаване, първи независими оценки на част от школата у нас и т.н. Това са част от новостите, които очакват..

публикувано на 14.01.20 в 08:28

Станислав Луков: Общината трябва да възложи изработването на общ градоустройствен план, който да се спазва

Кърджали се презастроява, като междублоковите пространства почти изчезнаха. Въпреки, че апартаментите стоят празни строителство не спира, защото според архитектът Станислав Луков, търсенето е фрапиращо огромно а безлюдието в блоковете се получава заради изселниците, като жилищата са резонанс на инвестицията която упражняват гурбетчиите. Появяват..

публикувано на 06.01.20 в 08:23

Нови правила за застраховките „Гражданска отговорност“

През 2019 година с 30% средно поскъпна застраховката "Гражданска отговорност" за шофьорите, като в момента никой не може да каже какъв ще е ефектът от системата Бонус-Малус, защото тя е базирана на нарушенията на пътищата, а не на застрахователната статистика. Добрата страна на нещата е че ще се даде рестарт на застраховката „Гражданска..

публикувано на 06.01.20 в 06:58

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, няколко дни след настъпването на Новата 2020-а, отново сте с мен, Радка Петкова, в ефира на радио Кърджали. Предаването е "Вкусен следобед", което ви гарантира цели два часа свеж въздух в ефира на радио Кърджали. Надявам се да сте се адаптирали към работата, но това не е и нужно, когато сте на честотата на любимото радио. С..

публикувано на 05.01.20 в 18:26