Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Участието в общинския съвет в Кърджали е голям успех за "Демократична България"

Радан Кънев: Българската индустрия трябва да се възползва, а не да пострада от новите екологични политики на Европа


Новата Европейска комисия, начело с председателя Урсула фон дер Лайен, започна мандата си на 1 декември. Като приоритет на Комисията Фон дер Лайен определи борбата с климатичните промени. В Мадрид се проведе 25-ата конференция по изменение на климата. Българският евродепутат Радан Кънев е представител на ЕНП в Комисията по околна среда и вече е внесъл 23 предложения за промени. Разговаряме с него за дейността на двете важни европейски институции, както и за представянето на неговата политическа формация "Демократична България" на  отминалите местни избори у нас. Чуйте интервюто на Валентина Иванова с него в звуковия файл:
Радан Кънев: В темата с климатичните промени виждам голямо значение за България. България трябва да бъде подготвена, нашата енергетика, нашата индустрия трябва да съумеят да се възползват, а не да пострадат от тези нови политики. В ЕП има две много отчетливи тенденции. Едната е да се върви към забрани, към нови въглеродни данъци и по този начин да се затварят индустрии, които се преценяват като замърсяващи. Другата тенденция, в която аз много активно участвам, да се инвестира смело в иновации, в нови подходи в енегетиката и в индустрията. При това, да се инвестира там, където са засегнатите райони, където има опасност хората да загубят работата си. Например, в България това са всички тежки индустрии, преди всичко въглищните райони.
Една политика за намалява на емисии, включително и емисиите от транспорта, предполага че разпоредбата от пакет "Мобилност", която изисква камионите да се връщат дори и празни в страната, в която са регистрирани, е безсмислена. Това означава те да генерират огромни емисии, без да носят товари, без полезната част на транспорта. Надявам се екологичните политики в този смисъл да бъдат от полза за българската национална позиция по пакет "Мобилност".
Отчитаме като голям успех това, че имаме представител в общинския съвет в Кърджали за втори мандат. Даваме си сметка, че това е заслуга на Радослав Милев. Със своята активна политика в общинския съвет той показа, че и един съветник може да бъде много полезен на гражданите и да заслужи ново доверие.

Вижте още

Художникът Пенка Атанасова илюстрира учебник по религия за 3 клас

Художникът Пенка Атанасова от Кърджали реализира проект за илюстриране на учебник по религия за 3 клас по линия на Министерството на образованието и науката. Издателството е Библейска лига-България . Учебникът ще включва 18 акварелни рисунки, показващи различни сюжети от Библията. Пенка Атанасова заедно със съпруга си Хари Атанасов са..

публикувано на 24.01.20 в 11:45

Марин Марков: Наим Сюлейманоглу много обичаше футбола, игра дясно крило в училищния отбор

Ако беше жив, емблематичният за Кърджали спортист Наим Сюлейманоглу днес щеше да навърши 53 години. Световно известният щангист е роден в момчилградското село Птичар на 23 януари 1967 година. Спомняме си за него с Марин Марков, дългогодишен спортен деятел в "Арда" - Кърджали. Чуйте разговора с Марин Марков в звуковия файл: Марин Марков: Първото..

публикувано на 23.01.20 в 12:17
Айхан Аптишакир

Айхан Аптишакир: Всеки е роден с някакъв кусур, видим или невидим, но трябва да свикне да живее с него

В рубриката "Право на живот" Валентина Иванова ви среща с един млад мъж с увреждане, който се радва на живота, на работата си и на любимите си хора и гледа в бъдещето с неподправен оптимизъм. Айхан Аптишакир е музикант в Театрално-музикалния център в Кърджали. Той е на 40 години, женен е и има дъщеря и син. Пее и, въпреки увреждането на едната ръка,..

публикувано на 23.01.20 в 10:33

9-часовият работен ден - реална заплаха или спекулация

Работна група на правителство, синдикати и бизнес, обсъжда да бъде увеличен извънредният работен труд от 150 на 300 часа годишно. В медийното пространство напоследък се коментира, че това ще доведе до 9-часов работен ден. Така ли е наистина, попитахме Иванка Караколева, областен лидер на КНСБ:  Казвам им, че е грешно. Казвам им, че работната..

публикувано на 22.01.20 в 14:46

Илиана Раева: Ренесансът на българската художествена гимнастика се дължи и на "Дънди Прешъс Металс"

Златните момичета на Илиана Раева ще посетят рудник Ада тепе край Крумовград. Това вероятно ще стане след олимпиадата в Токио, за която те усилено се готвят. Подкрепа в тяхната работа вече 10 години оказва златодобивната компания "Дънди Прешъс Металс". Чуйте в звуковия файл Илияна Раева, председател на Българската федерация по художествена гимнастика,..

публикувано на 20.01.20 в 11:51

Адриан Петров: Сбъдва се една чакана мечта на родопчани от началото на демокрацията

На 24 януари, петък, ще бъде направена първата символична копка на Граничния контролно-пропускателен пункт "Рудозем-Ксанти". Така ще се даде старт на строителство, което за родопчани е чакана, лелеяна мечта от началото на демокрацията , подчерта зам.-областния управител на област Смолян Адриан Петров.  През 1995 година е подписана спогодбата за..

публикувано на 17.01.20 в 10:01

Д-р Атанас Митков: Центърът за спешна медицинска помощ в Кърджали поддържа пълен състав

С д-р Атанас Митков, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали, разговаряме за финалните прояви по трансграничния проект Гърция-България по програма на ЕС. По този проект всеки месец Центърът в Кърджали получава поне по една линейка. Д-р Атанас Митков, директор на Центъра, разказва повече: Д-р Атанас Митков : През месец март..

публикувано на 16.01.20 в 11:40