Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дядо Коледа пристига с теснолинейкатаАко все още се чудите, къде може да срещнем дядо Коледа и дали се налага да го чакаме дълго, то това предложение е за вас. Дали белобрадият старец пътува с влак?
В специален Коледен влак ще се превърне теснолинейката "Родопи" на 14 декември. Всеки, избрал да се повози с живописната желязна композиция в съботния ден, ще се срещне с Дядо Коледа и Снежанка. Те ще пътуват с влака по целия маршрут от гара Септември до Добринище и обратно. Живописният коледен тур е инициатива на сдружение "За теснолинейката" заедно с Български държавни железници. А целта - деца и родители да харесат пътуването с влак. Ако искате да съчетаете празника с пътуването, това е шанс за вас. Нека да чуем повече за самото пътуване, за идеята и за нейния заряд, както и това какво пожелава на всички пътници с билет, от Кристиан Ваклинов - председател на сдружение "За теснолинейката". Кристиан Ваклинов: "Дядо Коледа и Снежанка, любимите на децата коледни герои, се качват на малкото влакче, за да пътуват до Добринище и обратно, да се срещнат с малчуганите по трасето, гости и приятели на теснолинейката. Да подарят подаръци на всяко дете и да създадат един приятен спомен, едно топло настроение, предколедно, предпразнично, десет дни преди бъдни вечер, на 14-и, в съботния декемврийски ден. Качваме се на редовния влак, заминаващ всеки ден от Септември от 8.45 сутринта, който преминава през Велинград, Якоруда, Белица, Разлог, Банско и  Добринище, последна гара. След 45-минутен престой, влакчето тръгва обратно, в 14.15 часа следобяд. Като всички желаещи да дойдат, могат да се качат от всяка гара, не е задължително да бъдат от край до край, но дядо Коледа и Снежанка ще бъдат по цялото трасе и на отиване, и на връщане. за да може всяко семейство да се докосне до тях.

Трасето е дълго 125 км.

"За мен лично беше голяма изненада, приятна, разбира се, че на Добринище на гарата, бяха дошли десетки хора от Гоце Делчев, на 45 км на юг от Добринище, за да видят Дядо Коледа и Снежанка. Изпълнено с емоции трасе. Децата са емоция, децата са радост, децата са чистота, и може би, това е най-емоционалното ни пътуване".

Тази година подаръците ще са повече от 100.

Много от родителите сами купуват подаръци на децата си, а самите те си говорят с любимите коледни герои. Така преживяването се явява смислено за тях.

По този начин малките се впечатляват и от железницата.

Галерия

Вижте още

Художникът Пенка Атанасова илюстрира учебник по религия за 3 клас

Художникът Пенка Атанасова от Кърджали реализира проект за илюстриране на учебник по религия за 3 клас по линия на Министерството на образованието и науката. Издателството е Библейска лига-България . Учебникът ще включва 18 акварелни рисунки, показващи различни сюжети от Библията. Пенка Атанасова заедно със съпруга си Хари Атанасов са..

публикувано на 24.01.20 в 11:45

Марин Марков: Наим Сюлейманоглу много обичаше футбола, игра дясно крило в училищния отбор

Ако беше жив, емблематичният за Кърджали спортист Наим Сюлейманоглу днес щеше да навърши 53 години. Световно известният щангист е роден в момчилградското село Птичар на 23 януари 1967 година. Спомняме си за него с Марин Марков, дългогодишен спортен деятел в "Арда" - Кърджали. Чуйте разговора с Марин Марков в звуковия файл: Марин Марков: Първото..

публикувано на 23.01.20 в 12:17
Айхан Аптишакир

Айхан Аптишакир: Всеки е роден с някакъв кусур, видим или невидим, но трябва да свикне да живее с него

В рубриката "Право на живот" Валентина Иванова ви среща с един млад мъж с увреждане, който се радва на живота, на работата си и на любимите си хора и гледа в бъдещето с неподправен оптимизъм. Айхан Аптишакир е музикант в Театрално-музикалния център в Кърджали. Той е на 40 години, женен е и има дъщеря и син. Пее и, въпреки увреждането на едната ръка,..

публикувано на 23.01.20 в 10:33

9-часовият работен ден - реална заплаха или спекулация

Работна група на правителство, синдикати и бизнес, обсъжда да бъде увеличен извънредният работен труд от 150 на 300 часа годишно. В медийното пространство напоследък се коментира, че това ще доведе до 9-часов работен ден. Така ли е наистина, попитахме Иванка Караколева, областен лидер на КНСБ:  Казвам им, че е грешно. Казвам им, че работната..

публикувано на 22.01.20 в 14:46

Илиана Раева: Ренесансът на българската художествена гимнастика се дължи и на "Дънди Прешъс Металс"

Златните момичета на Илиана Раева ще посетят рудник Ада тепе край Крумовград. Това вероятно ще стане след олимпиадата в Токио, за която те усилено се готвят. Подкрепа в тяхната работа вече 10 години оказва златодобивната компания "Дънди Прешъс Металс". Чуйте в звуковия файл Илияна Раева, председател на Българската федерация по художествена гимнастика,..

публикувано на 20.01.20 в 11:51

Адриан Петров: Сбъдва се една чакана мечта на родопчани от началото на демокрацията

На 24 януари, петък, ще бъде направена първата символична копка на Граничния контролно-пропускателен пункт "Рудозем-Ксанти". Така ще се даде старт на строителство, което за родопчани е чакана, лелеяна мечта от началото на демокрацията , подчерта зам.-областния управител на област Смолян Адриан Петров.  През 1995 година е подписана спогодбата за..

публикувано на 17.01.20 в 10:01

Д-р Атанас Митков: Центърът за спешна медицинска помощ в Кърджали поддържа пълен състав

С д-р Атанас Митков, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали, разговаряме за финалните прояви по трансграничния проект Гърция-България по програма на ЕС. По този проект всеки месец Центърът в Кърджали получава поне по една линейка. Д-р Атанас Митков, директор на Центъра, разказва повече: Д-р Атанас Митков : През месец март..

публикувано на 16.01.20 в 11:40