Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Магдалена Романова: Ексцесиите в детските градини оказват необратими последициЕмоциите покрай темата за яслите и детските градини и отношението към децата в тях бушуват със страшна сила вече неопределено време. Все по-често се появяват сигнали за проява на непристойно поведение на възпитателки от детските градини, които крещят на децата, блъскат ги, използват цинизми в разговорите с тях, карат ги да мият тоалетни с парцал, наказват ги да стоят прави в някой ъгъл, докато другите се хранят и т.н. 

Най-лошото е, че всички тези ексцесии се проявяват в първите години от живота на децата, когато те изграждат концепция за себе си като за „Аз“ и отношението си към реалността, когато започнат да я схващат. Въз основа на допускането, че детето се изправя пред този шок, който необратимо се отразява на тепърва изграждащите се в него умения за лични отношения с някой друг, различен от майката, то  функцията на детската градина не е да бъде затвор за малолетни, а да допълва и разширява ролята, която в първите години на детето може да играе единствено майката.

Последиците от негативното отношение в детските градини, е че идеите за любовта се изместват от идеи за омразата в болезнен емоционален конфликт от лично страдание, като там, където конфликтът е твърде голям, следва загуба на различни способности и задръжки водещи до формиране на асоциални симптоми.

С напредването на развитието на детето изразяването на чувствата от подрастващия става все по-вероятно да извлича попитата от предишни преживявания агресия чрез силово себеизразяване или със средства на речта.

В заключение можем да кажем, че детската градина трябва да допълва и разширява функцията на добрия тон и образцов дом, като в своето естество детската учителка поема някои от задълженията на майката през деня. Нейното задължение е да поддържа и развива мирогледа на детето, като засилва и обогатява личното му отношение със семейството, като едновременно с това му помага да встъпи в по-широк свят от хора и възможности. Именно затова внимателно проучвайте детската градина в която записвате своето дете, съветва психологът Магдалена Романова.

Какви са симптомите, че детето ви е подложено на стрес и малтретиране от външни лица, чуйте в разговора на Ангел Шенков с Магдалена Романова в звуковия файл.


Вижте още
Сабина Сюлюкчиева, главен секретар на Областна администрация Кърджали

Ученици се състезават за представяне на Родопите

Младите творци от Кърджали, Хасково и Смолян са поканени да представят забележителностите на родните си места чрез талантите си.  Това може да стане в обявения конкурс за ученици на тема: “Забележителностите на област Кърджали, област Смолян и област Хасково“, обявен от Областна администрация Кърджали. „Конкурсът е част от дейности по Проект..

публикувано на 24.03.23 в 22:53

Ансамбъл "Изворче" - Крумовград изправи на крака родната публика

Фолклорен ансамбъл за автентичен фолклор “Изворче” при НЧ “Христо Ботев - 1914” Крумовград отбеляза с концерт 30-годише юбилей. Залата в Обединен детски комплекс се оказа тясна, за да побере всички гости за празника. Имаше много емоции и вълнения. На влизане в залата юбилярите подаряваха на всеки гост магнитче с юбилейната годишнина и курабийка..

публикувано на 25.03.23 в 08:25

Романът "Съдба " - древногръцка трагедия, от която струи и много светлина

Наскоро п исателят, роден в смолянското село Гълъбово Светозар Казанджиев представи мащабния си роман "Съдба", в който описва съдбините на цял един род и на планината. Разказът прилича повече на антична трагедия, но в него прозира и много любов, човешко достойнство и светлина. Романът „Съдба“ на родопския писател описва  съдбовна..

публикувано на 23.03.23 в 16:12

Д-р Дуньо Дунев: Електронна рецепта по телефона? Кому е нужно?

Електронната бяла рецепта вече може да се издава и през мобилен телефон, стига съответният лекар да е инсталирал новото приложение, разработено от „Информационно обслужване“ . То беше п редставено от ръководствата на здравното министерство и Министерството на електронното управление. Идеята е даден лекар да може да изписва е лектронна..

публикувано на 23.03.23 в 13:55

Д-р Гергин Габровски: Пациентите да не мислят, че могат да им изпишат рецепта по телефон

Според д-р Гергин Габровски, личен лекар в Кирковско , не се разбира правилно възможността да се изписва бяла електронна рецепта през телефон или таблет. Изписването й се отнася по-скоро до комуникацията между аптеката и личния лекар. Не бива пациентите да си мислят, че могат да изискат рецепта по телефона . Д-р Габровски отбелязва..

публикувано на 23.03.23 в 12:34

Ансамбъл "Изворче" - Крумовград отбелязва 30 години с концерт

Фолклорен ансамбъл “Изворче” при НЧ “Христо Ботев - 1914” - Крумовград отбелязва юбилейните 30 години от основаването си с концерт. Празничният фолклорен спектакъл ще се представи на сцената на ОДК Крумовград. В концерта ще вземат участие всички над 30 самодейци и такива, които в миналото са били част от ансамбъла. Ръководител на ансамбъла е..

публикувано на 23.03.23 в 10:04

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва разговор с родопския писател Светозар Казанджиев , за последния му роман "Съдба" – к нига, написана с размах, за съдбата на цял един род и цяла планина. Във втората част на предаването ще научим защо шафранът е толкова популярен в Иран и за тамошните ястия с безценната подправка. След това Галина Стефанова разговаря с..

публикувано на 20.03.23 в 12:00