Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Коледна меланхолия: мит или истина

Снимка: medicalnews.bg, АрхивКоледно-новогодишните празници за едни са най-прекрасното време от годината, докато същевременно за други крият риск да се превърнат в истински кошмар. Декември е месецът описван като най-прекрасното време на годината. Той може и да е такъв, но само ако човек е заобиколен от любимите си хора, инак в противен случай контрастът между идеализирания образ на празниците и мрачната реалност изплува рязко и болезнено.

Според психологът Магдалена Романова коледните и новогодишни празници често носят със себе си завишаване на нивата на депресия и броя на суицидните опити, като рисковите фактори за депресия и тревожност по време на празниците най-често се обобщават в липса на адекватна система за социална подкрепа.

Наличието на финансови проблеми увеличава уязвимостта към развитие на тревожна симптоматика, категорична е Романова. Колкото и щастлив да е човек от наближаващите празници в момента в който осъзнае, че няма възможност да зарадва нито себе си, нито семейството си с подаръци, в този миг ентусиазма и вълнението рязко намаляват влачейки със себе си поток от смесени чувства.

Някои от причините, които карат хората да изпитват такива смесени чувства към коледния сезон са комерсиализацията на празника, нереалистичните очаквания и самотата. Причините за празничната депресия могат да бъдат много и от най-различен вид, като знаменателят под тях е че обострят основните ни убеждения и от там ни карат да залитаме в нетипични състояния за този период от годината.

Празниците по подразбиране долитат със спомени за по-щастливи времена и ако наскоро примерно сте прекратили връзка с любим човек, то в този случай те биха подчертали скръбта ви. Семейните проблеми и влошени здравословни състояния също са предразполагащи фактори, споделя още Романова. Тук искам да наблегна и на децата на разведени родители, които са поставени в ситуация да балансират между две семейства в конфликт, казва Романова.

Въпреки всичко преодоляването на депресията по време на коледно-новогодишните празници е жизненоважна стъпка към презареждането на здравословно ни състояние. Ако осъзнавате, че депресията нахлува във вас по време на празничните дни е изключително важно в този момент да свалите гарда и да допуснете някого до себе си – приятел, роднина или специалист, защото хората, които неглижират депресията са склонни да задълбочат страданието си, което от своя страна обикновено води до влошаване и на отношенията на работното място, родителските способности и капацитета за полагане на грижи за самите себе си, заключва Романова.

Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков с Магдалена Романова в звуковия файл.
Вижте още

Д-р Дуньо Дунев: Електронна рецепта по телефона? Кому е нужно?

Електронната бяла рецепта вече може да се издава и през мобилен телефон, стига съответният лекар да е инсталирал новото приложение, разработено от „Информационно обслужване“ . То беше п редставено от ръководствата на здравното министерство и Министерството на електронното управление. Идеята е даден лекар да може да изписва е лектронна..

публикувано на 23.03.23 в 13:55

Д-р Гергин Габровски: Пациентите да не мислят, че могат да им изпишат рецепта по телефон

Според д-р Гергин Габровски, личен лекар в Кирковско , не се разбира правилно възможността да се изписва бяла електронна рецепта през телефон или таблет. Изписването й се отнася по-скоро до комуникацията между аптеката и личния лекар. Не бива пациентите да си мислят, че могат да изискат рецепта по телефона . Д-р Габровски отбелязва..

публикувано на 23.03.23 в 12:34

Ансамбъл "Изворче" - Крумовград отбелязва 30 години с концерт

Фолклорен ансамбъл “Изворче” при НЧ “Христо Ботев - 1914” - Крумовград отбелязва юбилейните 30 години от основаването си с концерт. Празничният фолклорен спектакъл ще се представи на сцената на ОДК Крумовград. В концерта ще вземат участие всички над 30 самодейци и такива, които в миналото са били част от ансамбъла. Ръководител на ансамбъла е..

публикувано на 23.03.23 в 10:04

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва разговор с родопския писател Светозар Казанджиев , за последния му роман "Съдба" – к нига, написана с размах, за съдбата на цял един род и цяла планина. Във втората част на предаването ще научим защо шафранът е толкова популярен в Иран и за тамошните ястия с безценната подправка. След това Галина Стефанова разговаря с..

публикувано на 20.03.23 в 12:00
Хюсние Хикмет показа откъде е била открадната инвалидната количка на майка й

Слушател търси Радио Кърджали за съдействие

Хюсние Хикмет от Момчилград се обърна към Радио Кърджали, за да сподели проблем и да потърси съдействие за решаването му. От двора на къщата й е била открадната инвалидната количка, с която е искала да извежда болната си много възрастна майка по за час навън,на въздух. Количката е била ползвана 4 години за баща й. Преди 29 години той е почитал и..

публикувано на 20.03.23 в 11:18
Доц. Жана Казанджиева

Лекарство обещава революция в лечението на атопичния дерматит

В събота, 18 март, в 10 часа в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ ще се проведе училище за родители на деца с атопичен дерматит . Събирането ще бъде в конферентната зала на лечебното заведение, поканени са и деца, страдащи от заболяването. Лектори са водещите дерматолози в България Проф. Николай Цанков и доц. Жана Казанджиева, к оито ще изнесат..

публикувано на 17.03.23 в 15:41

Тракийци се събират в Джебел

Тази събота /18.03/ тракийци се събират в Джебел, за да отбележат с фолклорен концерт седмица по-рано Денят на Тракия. Освен тракийските клубове от област Кърджали, очакват се тракийски клубове от Сливен, Бургас, Карнобат, Пловдив, Златоград и други градове. Домакини са тракийските клубове от Джебел и с. Припек. На сцената в читалище “Христо..

публикувано на 16.03.23 в 14:08