Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, вие сте с мен, Радка Петкова, това е епизодът на предаването „Вкусен следобед“ в навечерието на Нова година, когато надеждите са повече от съмненията, радостта повече от колебанието и очакването за добра година повече от песимизма. Все пак, епизодът се пада два дни преди самата дата, затова смятам да съчетая известна доза делничност с хумористични моменти, настроение и съвети от висшата кулинария. Затова, в първата част на предаването се отдаваме на забавлението, с надеждата и през новата година да бъдем все така весели, бодри и изпълнени с енергия.
Започвам със залпов смях от избрани моменти от анкетите на Вкусен следобед. Какво ни стресира, защо мъжете са стиснати и забравят ли да купят хляб, бяха част от темите, които ни разсмиваха през годините. Как става така, че милото заприличва все повече на майка си, а съпругът се крие зад вестника, също ни занимаваше. Също така, дали характерът ни е изписан на лицето. Лекува ли се треската за подаръци с пилешка супа. Всичко това веднага след музикалната изненада.
След това ни занимава въпроса какво се случва когато коледните промоции са повече отколкото можем да понесем и влияят ли те на джоба ни? Катастрофалните резултати от черните петъци ни предава Божидара Ангелова.
Следва една приказна история, която се случва в страната на име "Замрази го". Разказва ни я Весела Фламбурари.
В края на първата част, разговарям с учителя по професионална подготовка Георги Гарабедян за празничната трапеза. Кои са заложените капани в храненето по празниците, как да консумираме алкохол, така че да не ни боли глава и кои са най-новите тенденции в менюто при специални поводи. След това ви предлагам и две рецепти - за волован със зеленчуци и бяла риба със сметана.Втората част започва с още една рецепта - за пуйка с портокали. Правя рязък завой и ще ви предложа няколко коледни четива, защото коледният дух не напуска чак до Нова година. Или поне така се надявам аз.
Следва един вълнуващ разговор за проекта НЛО, а поводът даде провелият се концерт спектакъл Спомен.-НЛО в зала 1 на НДК.
Накрая, предлагам ви да чуете един красив репортаж от изминалата година, за джазфестивала Долината на Орфей в Кърджали


******
Радвам се, че бяхме заедно, в последните дни на старата година. Нека да я изпратим с облекчение, но и с усмивка, защото оставяме зад гърба си старите проблеми. А на тяхно място идват надеждите, новите желания и усещането за ново начало. И запомнете - нито един ден от годината не е късно, за да започнем нещо ново. Точно обратното - от там почва броенето на надеждата за нас.

С усмивка и пожелания за много подаръци под елхата, с вас се разделям аз Радка Петкова.
Вярвам, че хубавите ни съвместни моменти тепърва предстоят.
Желая ви красива и бяла седмица!

Галерия

Вижте още

Поетесата Роса Соколова: Не спирайте да ни бъдете билката и да забавлявате!

Преминаваме към следващия поздрав за рождения ден на предаването "Вкусен следобед", той е от поетесата Роса Соколова, с която вече ни свързва силно женско приятелство. Казвам женско, което съвсем не значи някакъв общ женски заговор, а че пътищата ни са преплетени и растем заедно. Това на някои може да звучи абстрактно, но е всъщност,..

публикувано на 21.01.20 в 16:48

Весела Фламбурари: Пълен напред на козирожкото предаване "Вкусен следобед"

Нашата най-известна слушателка в Гърция е Весела Фламбурари, културолог и детски писател. С нея ни свързват много общи предавания, посветени на Коледа, детските книжки и магичното слово. Точно по Коледа и Нова година успяхме да ви изненадаме с цели 10 нейни коледни приказчици . Дори и с болно гърло и точно на рождения си ден, вярна..

публикувано на 21.01.20 в 12:25

Терапевтът Кремена Станилова: Искаш нещо - действаш до 72 часа, или забравяш!

А сега нека да ви предложа една малко по-практична тема за размисъл. Почти изтече първия месец от новата година , изтрезняхме от новогодишната еуфория и подаръците, и сега на дневен ред идва приземяващата реалност. Дали успяхме да започнем на чисто, както си обещахме след като стрелките отмериха 12 часа. И дали това не става, защото не..

публикувано на 21.01.20 в 11:00
Агушевите конаци

Агушевите конаци - най-големият запазен феодален ансамбъл в Родопите

В този репортаж правим един подробен тур на най-големия феодален замък на Балканския полуостров, който се намира само на около 60 км от Кърджали. Наш екип посетихме Агушевите конаци в село Могилица, който в момента се стопанисва от наследниците на  Салих ага под формата на частен музей. Сегашните собственици успяват да поддържат това архитектурно..

публикувано на 20.01.20 в 11:51

Честит рожден ден, "Вкусен следобед"!

Здравейте, вие сте с мен, Радка Петкова и най-вкусното предаване на радио Кърджали, които ни дава глътка отмора в неделя - Вкусен следобед. Днес съм особено радостна да сме заедно , защото като всяко радиодете, и предаването расте, и днес става на 3. На три години едно дете е вече доста капризно, но и умее да заявява себе си. То вече е..

публикувано на 19.01.20 в 18:55

Гайдарят Атанас Младенов отбелязва имения си ден с приятели и много родопско настроение

Гайдарят Атанас Младенов отбелязва имения си ден с приятели и много родопско настроение. „Къщата ми е отворена за гости. Посрещам и изпращам колеги и приятели цял ден. Случвало ми се е на този ден да работя, но няма как" , казва гайдаря. Атанас Младенов е роден в с. Баните, израснал в Пловдив, днес е ръководител на гайдарски..

публикувано на 18.01.20 в 17:44

Деси Николова: Щастлива съм защото се занимавам с това, за което сърцето ми копнее

Деси Николова е от китнoтo самоковско ceло Paдyил, намиращо се в подножието на Рила планина. Родена е през 1993 г. в гр. София. Детството си прекарва безгрижно в голямо и сплотено семейство, за което всеки празник е дух, традиция, любов и много веселие. През 2008 година младата изпълнителка е приета да учи в СУ "Георги Брегов" в Пазарджик с..

публикувано на 18.01.20 в 13:50