Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Зимната приказка на Явор Русинов в Горно Луково


Преди време ви срещнахме с музиканта Явор Русинов, който живее в обезлюденото село Горно Луково само с още няколко жители и съпругата си.  Преди пет години животът в града ги накарал да изберат малкото населено място. Заради новия лукс - тишината, природата и спокойствието. Както и домашните домати, тиквички и лук, които нямат нищо общо с тези от магазина. И двамата са сигурни, че за нищо не съжаляват, и столицата не им липсва.
Купуват и стягат стара къща, а благодарение на Интернет едно от помещенията се превръща в студио, което е нарекъл Stone House, в което Явор Русинов записва музиката си. Останалият интериор също е изпълнен еклектично и много творчески. 
Явор Русинов е продуцент, музикант и композитор. Работил с групи като "Супермакс" и изпълнители като Били Оушън и Хосе Фелисиано, който е на пряката ни линия...
По изключение, в момента музикантът е в София. "За 5 години ми се събира, може би две седмици сумарно да съм в София. Иначе през цялото време съм на село, отопляваме се с пелети цялата къща. Обаче си имаме една чудесна разкошна стара печка на дърва, която много обичаме с жена ми да се палим, защото създава уют, който не би могъл да се замени с нищо друго".

Преди време музикантът изсвири трибют на Вангелис в своето студио в Горно Луково - "Chariots of fire".

На въпроса каква музика може да чуе вечер човек, като се разкарва из Горно Луково, и дали може да му прозвучи Вангелис, отговаря:

".....това много зависи и какво си сипал да пиеш вечерта,  разбира се, но аз по принцип деля музиката на хубава и на не така добре направена, така да го кажем, не лоша. А Вангелис е музика, която отваря сетивата и дали си в планината или на морето или където и да било, усещането ти, че си човек и къде си, и че си стъпил на земята го има. /Има го и усещането, че принадлежиш на нещо по-голямо, бел. ред./. И аз се стремя в моята музика да правя същото". 

За щастие, с жена му, Нели Русинова са на един акъл и затова и двамата не съжаляват, че живеят на село. Чувстват се "абсолютно идеално". За щастие, гръцкото море е наблизо, а и София е не чак толкова на далеч. Даже е прекалено наблизо, по думите му.

Главният гъбар в семейството е Нели. Когато има гъби, излиза почти за цял ден навън.

Явор Русинов пък ги готви. За свой голям бъдещ проект разказва:

"От 25 години работя с един приятел във Виена, като съпродуцент, и сега сме точно в началото да направим един мюзикъл, който ще представя 30-те години във Виена. 

И ще е доста сложно занимание, ще отнеме, може би, към две години, за да се направи. Доста хора са ангажирани с проекта, доста скъп при това, и така че просто ще трябва да започнeм.

Идеята е да се покажат тридесетте години на Виена. Как тридесетте години са преминали през Виена със съответните празненства, с танците, които са били, храна и така нататък. Но всичко това все още се уточнява и се работи по него, но в рамките на един месец, нещата доста ще се изяснят".

Премиерата ще бъде във Виена, а още е рано да се каже и в кои други държави ще се представи мюзикълът.

За храната там Русинов казва "Много е вкусно във Виена. И бирата е много добра, директно заявявам, чудесна е бирата, няма грешка".

Русинов придвижва и друг проект.

 След "Яна", с "Големите български гласове" му предстои още работа - в момента Русинов работи с 16 момичета от хора по албума. Премиерата ще бъде през лятото в Пловдив.

Любим жанр на изпълнителя е етномузиката. "Ако седне човек да прави рок енд рол, рок енд рол правят безброй хора. И вече върховете на рок енд рола са открити. За да можеш да пребориш огромни банди, като Дъ Лед Цепелин, Ей си ди си, в тази посока, това е много трудна работа. Докато в етномузиката могат съвсем спокойно да се намерят първични образи и звуци, много е богато там и е различно от това да си  сложиш рамки и да работиш с тях, там е много отворена цялата история". И накрая:

КАК СЕ ПРИГОТВЯ ОРИГИНАЛЕН ВИЕНСКИ ГУЛАШ В ГОРНО ЛУКОВО?

Взима се колкото телешко месо, колкото и лук, примерно кило, кило и половина от двата продукта, като при яхниите. Месото не се запечатва, както ние сме свикнали, по български. Първо се запържва лукът, докато стане златен, след което се слага и месото. На това количество се слагат 4 лъжици червен пипер, една голяма лъжица черен пипер, една глава чесън и подправките - по лъжица голяма ким и майоран. Ври, Добавя се водичка. Не се добавя никакво брашно, нито домати, лукът се стопява и добавя гъстота към манджата. Подправките ким и майоран са особено важни, подчертава музикантът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Руска Стоянова - фея на билките

Продължава разговора ми с Руска Стоянова - предприемач, която вярва и използва силата на растенията. В рода й има случаи на изцеления от лечебните билки и това подсилва сигурността й, че те наистина работят. От малка помни как майка й се лекув а с полски хвощ, турта и бял равнец за различни женски заболявания. Трябва ли обаче и да вярваме,..

публикувано на 14.01.25 в 13:28
Дървената джамия на

Жп пътуване до Подкова: Природни красоти, легенди и културни съкровища в Източните Родопи

Пътуването с влак винаги носи емоция, а маршрутът на "Родопската гъсеница" в региона на Източните Родопи предлага уникално преживяване. В тази статия ще ви запознаем със забележителностите около жп гара Подкова — най-южната гара в България, която е отправна точка за еднодневни приключения сред родопската природа. По време на пътуването към Подкова ще..

публикувано на 13.01.25 в 11:30

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, след новините в 17 часа, от големия музикант Явор Русинов, който живее в село Горно Луково, ще разберем каква е зимата там, над какви проекти работи и какво дими и ухае в неговата кухня. Ястието унгарски гулаш, който ще ни приготви, макар и виртуално, си подхожда с епикурейската песен от един страничен..

публикувано на 12.01.25 в 17:46

Фини прахови частици над нормата в Кърджали

През последните дни Кърджали се нареди сред градовете в България с регистрирано замърсяване на въздуха. Приложения за мониторинг на качеството на въздуха отчетоха нива на фините прахови частици (ФПЧ), които са нездравословни за чувствителни групи от населението. Основната причина за отчетените високи стойности на ФПЧ в Кърджали е битовото отопление с..

публикувано на 10.01.25 в 15:20

Чакат живите коледни елхи за следпразнична гощавка в зоопарка в Хасково

Благородните и елените лопатари, сърните, камерунските кози и патагонските мари в хасковския зоопарк са в очакване на следпразнично угощение. От ръководството на зоологическата градина се обърнаха за поредна година с апел към хасковлии и жителите на околните населени места, ако имат все още свежа елха у дома, да я дарят, защото тя е идеално..

публикувано на 10.01.25 в 15:10

Дядо Николай отново предпочете Кърджали на Богоявление

С празнична света литургия и освещаване на бойните знамена беше честван празника Богоявление в Кърджали. За поредна година Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай избира да отслужи първо в Кърджали ритуалите по освещаването на бойни знамена и освещаването на водите на река Арда с хвърлянето на Светия кръст във водите ѝ и..

публикувано на 07.01.25 в 00:34
Представителите на ангажираните с казуса институции обсъдиха ситуацията на границата

Областният управител на Смолян: Преминаващите през гората в гръцко си носят сами отговорността

Нетърпеливи жители на гранични с Гърция смолянски села се възползвали от официалното приемане на страната ни в Шенгенското пространство от 1 януари и ходели на гости у съседите през браздата пеша по горски и нерегламентирани пътища, съобщиха слушатели. Областният управител на Смолян Захари Сираков потвърди в ефира на Радио Кърджали за..

публикувано на 06.01.25 в 22:48