Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С Д-р Ахавни Кеворкян разговаряме в навечерието на арменската Коледа

Нарът е символ на единството в Коледните ритуали на арменците

Д-р Ахавни Кеворкян
Снимка: Валентина Иванова


На 5 януари вечерта арменците запалват свещ на олтара в своите храмове и се поздравяват с Рождество Христово. Всеки вярващ си тръгва след литургията с осветен нар. Нарът е символ на благодатта и единството. Какви са характерните ритуали около Коледните дни и обичайните блюда на празничната трапеза, разказва д-р Ахавни Кеворкян, директор на Арменския културно-информационен център в Пловдив. В звуковия файл чуйте интервюто на Валентина Иванова с нея:
Д-р Ахавни Кеворкян:Ние празнуваме Рождество Христово няколко дни след Нова година. Това е така, защото не сме променяли празничния календар на Арменската апостолическа църква. 
Вечерта на 5 януари след 16 часа е Рождественската вечерна литургия, където се четат евангелски текстове, свързани с Рождество Христово. В момента, в който на олтара се запали свещта, благословеният огън предизвестява раждането на Спасителя.
В тази нощ две са нещата, които ние много обичаме. Първо се освещават знамената на арменските скаути, които получават свещичка с благодатния огън и тръгват от къща в къща да разнасят благата вест. Също така, в храма се освещават нарове. Всеки вярващ си тръгва след литургията с осветен нар. Нарът е символ на благодатта и единството. Казват, че в нара има 365 зрънца, т.е. по едно за всеки ден от годината.
Вижте още

Илиана Раева: Ренесансът на българската художествена гимнастика се дължи и на "Дънди Прешъс Металс"

Златните момичета на Илиана Раева ще посетят рудник Ада тепе край Крумовград. Това вероятно ще стане след олимпиадата в Токио, за която те усилено се готвят. Подкрепа в тяхната работа вече 10 години оказва златодобивната компания "Дънди Прешъс Металс". Чуйте в звуковия файл Илияна Раева, председател на Българската федерация по художествена гимнастика,..

публикувано на 20.01.20 в 11:51

Адриан Петров: Сбъдва се една чакана мечта на родопчани от началото на демокрацията

На 24 януари, петък, ще бъде направена първата символична копка на Граничния контролно-пропускателен пункт "Рудозем-Ксанти". Така ще се даде старт на строителство, което за родопчани е чакана, лелеяна мечта от началото на демокрацията , подчерта зам.-областния управител на област Смолян Адриан Петров.  През 1995 година е подписана спогодбата за..

публикувано на 17.01.20 в 10:01

Д-р Атанас Митков: Центърът за спешна медицинска помощ в Кърджали поддържа пълен състав

С д-р Атанас Митков, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали, разговаряме за финалните прояви по трансграничния проект Гърция-България по програма на ЕС. По този проект всеки месец Центърът в Кърджали получава поне по една линейка. Д-р Атанас Митков, директор на Центъра, разказва повече: Д-р Атанас Митков : През месец март..

публикувано на 16.01.20 в 11:40

Милко Багдасаров: Нашите деца се гордеят, че учат в такова училище

Днес е официалната церемония по откриването на санираното и ремонтирано Средно училище "П.Р.Славейков". В него ще се състои и заключителната пресконференция по проект: "„Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали". Директорът на школото Милко Багдасаров, разказва за направеното през последната година и половина. Споделя и една..

публикувано на 16.01.20 в 11:24

Общински съветници от опозицията смятат, че Бюджет-2020 е само на хартия

За 16 януари е насрочено общественото обсъждане на Бюджет-2020 на община Кърджали и на отчета на Бюджет-2018. Двама общински съветници от опозицията - Огнян Иванов от ГЕРБ и Радослав Милев от "Демократична България" коментират въпросните документи. Огнян Иванов от ГЕРБ: За съжаление, за поредна година е изготвен един проекто-бюджет, който,..

публикувано на 16.01.20 в 09:35
Владин Иванов

Владин Иванов: Масовият спорт в Кърджали умира

Представителният мъжки баскетболен отбор на Кърджали "Фаворит" извоюва категорична победа над "Чавдар" - Троян в четвъртфиналния мач за Купата на Баскетболната лига. Въпреки, че няма къде да тренират и не срещат финансова подкрепа нито от общината, нито от бизнеса, момчетата на капитана Владин Иванов не губат своя ентусиазъм и любовта си към..

публикувано на 14.01.20 в 09:13
Димитър Караиванов

Димитър Караиванов: 2019 година беше много успешна за тениса на маса в Момчилград

Най-възрастният български състезател по тенис на маса е роден и живее в Момчилград. Димитър Караиванов, който тази година ще отбележи своя 70 годишен юбилей продължава да представя Спортен клуб "Родопи", Момчилград и България на различни републикански и световни форуми.  2019 година е била успешна и незабравима за емблематичния спортист. Наред със..

публикувано на 13.01.20 в 13:15