Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нови правила за застраховките „Гражданска отговорност“През 2019 година с 30% средно поскъпна застраховката "Гражданска отговорност" за шофьорите, като в момента никой не може да каже какъв ще е ефектът от системата Бонус-Малус, защото тя е базирана на нарушенията на пътищата, а не на застрахователната статистика. Добрата страна на нещата е че ще се даде рестарт на застраховката „Гражданска отговорност”, понеже всички застрахователи е необходимо да излязат с нови базови премии.

Предвидените „Малус“ точки са: 15т. при тежки ПТП, 10т. за хулигански прояви, 5т. за шофиране в нетрезво състояние и от 1т. до 3т. за превишена скорост. Зacтрaхoвaтeлнитe дружecтвa пo coбcтвeни фoрмули oтчитaт и фaктoри кaтo възрacттa и мoщнocттa нa aвтoмoбилa, тeхничecкoтo cъcтoяниe, oпитa нa вoдaчa и рeдицa други, кoитo вceки зacттрaхoвaтeл caм зaлaгa. Тeзи фaктoри нe ca eдинни зa пaзaрa и влияят върху индивидуaлнитe тaрифи.

Според експерти все още не може да се каже какъв ще е ефектът от промените, но един от основните моменти, които се коментират в момента е задължението всеки един собственик да декларира всички водачи на автомобила. Така шофьор с най-много нарушения в семейството ще оскъпи застраховката.

Същевреммно не се променя минималният размер на застрахователните премии по застраховка"Злополука" на пътниците в обществения транспорт. Тя е 10 лв.за релсови превозни средства,тролейбуси, автобуси и таксита, 12 лв. за въздушни линии, влакове, морски и речни плавателни съдове и 40 лв.за въздухоплавателни средства. 200 000 лв. остава минималният размер на отговорност за неимуществени вреди при злополука с МПС, а 100 000 лв. е минималният лимит на отговорност за имуществени вреди.

Въпреки всичко това обаче, все повече намалява процентът на изплатените суми за щети по "Гражданска отговорност" в сравнение с парите, получени от премиите по тази застраховка.

Подробности чуйте в интервюто на Ангел Шенков  със застрахователния брокер Малин Ангелов в звуковия файл.
Вижте още

Поетесата Роса Соколова: Не спирайте да ни бъдете билката и да забавлявате!

Преминаваме към следващия поздрав за рождения ден на предаването "Вкусен следобед", той е от поетесата Роса Соколова, с която вече ни свързва силно женско приятелство. Казвам женско, което съвсем не значи някакъв общ женски заговор, а че пътищата ни са преплетени и растем заедно. Това на някои може да звучи абстрактно, но е всъщност,..

публикувано на 21.01.20 в 16:48

Весела Фламбурари: Пълен напред на козирожкото предаване "Вкусен следобед"

Нашата най-известна слушателка в Гърция е Весела Фламбурари, културолог и детски писател. С нея ни свързват много общи предавания, посветени на Коледа, детските книжки и магичното слово. Точно по Коледа и Нова година успяхме да ви изненадаме с цели 10 нейни коледни приказчици . Дори и с болно гърло и точно на рождения си ден, вярна..

публикувано на 21.01.20 в 12:25

Терапевтът Кремена Станилова: Искаш нещо - действаш до 72 часа, или забравяш!

А сега нека да ви предложа една малко по-практична тема за размисъл. Почти изтече първия месец от новата година , изтрезняхме от новогодишната еуфория и подаръците, и сега на дневен ред идва приземяващата реалност. Дали успяхме да започнем на чисто, както си обещахме след като стрелките отмериха 12 часа. И дали това не става, защото не..

публикувано на 21.01.20 в 11:00
Агушевите конаци

Агушевите конаци - най-големият запазен феодален ансамбъл в Родопите

В този репортаж правим един подробен тур на най-големия феодален замък на Балканския полуостров, който се намира само на около 60 км от Кърджали. Наш екип посетихме Агушевите конаци в село Могилица, който в момента се стопанисва от наследниците на  Салих ага под формата на частен музей. Сегашните собственици успяват да поддържат това архитектурно..

публикувано на 20.01.20 в 11:51

Честит рожден ден, "Вкусен следобед"!

Здравейте, вие сте с мен, Радка Петкова и най-вкусното предаване на радио Кърджали, които ни дава глътка отмора в неделя - Вкусен следобед. Днес съм особено радостна да сме заедно , защото като всяко радиодете, и предаването расте, и днес става на 3. На три години едно дете е вече доста капризно, но и умее да заявява себе си. То вече е..

публикувано на 19.01.20 в 18:55

Гайдарят Атанас Младенов отбелязва имения си ден с приятели и много родопско настроение

Гайдарят Атанас Младенов отбелязва имения си ден с приятели и много родопско настроение. „Къщата ми е отворена за гости. Посрещам и изпращам колеги и приятели цял ден. Случвало ми се е на този ден да работя, но няма как" , казва гайдаря. Атанас Младенов е роден в с. Баните, израснал в Пловдив, днес е ръководител на гайдарски..

публикувано на 18.01.20 в 17:44

Деси Николова: Щастлива съм защото се занимавам с това, за което сърцето ми копнее

Деси Николова е от китнoтo самоковско ceло Paдyил, намиращо се в подножието на Рила планина. Родена е през 1993 г. в гр. София. Детството си прекарва безгрижно в голямо и сплотено семейство, за което всеки празник е дух, традиция, любов и много веселие. През 2008 година младата изпълнителка е приета да учи в СУ "Георги Брегов" в Пазарджик с..

публикувано на 18.01.20 в 13:50