Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Грипната епидемия застигна и Кърджали. Ще успеят ли учениците да завършат първия срок навреме?Грипната епидемия застигна и нашият град. Д-р Виктор Кирчев, началникът на РЗИ Кърджали съобщи, че днес ще решат дали да обявят грипна епидемия, заради стойностите на заболелите, които доближават 30 %. Каква е ситуацията с отсъствията в училищата, Илияна Типова отново провери: 
Ще успеят ли учениците да завършат първия срок навреме? Това се питат директорите на училищата, заради грипът, който тази зима се забави, но не ни подмина. 
В СУ "Петко Рачов Славейков", което е най-голямото в областта, директорът Милко Багдасаров съобщи, че отсъстващите са около 10 на сто: 

При нас е различно. В някои паралелки има повече деца, в други няма. Около 200 деца от 1700 отсъстват. Ние гледаме, за тези които леко покашлят, да се обаждаме на родителите да ги прибираме, особено при по-малките. По-големите имат и зорове с приключването на срока и се стараят да не отсъстват. Не знам кое е правилно, дали да се действа превантивно или да се изчака. Реално процентът не е голям, но пък в същото време ги виждаш, че ги има болните. 10 % също не е малко. 

Директорът Златко Атанасов съобщи, че отсъстващите ученици в СУ "Отец Паисий" са под 30 %, но във всеки клас ситуацията е различна: 

Нямаме брой на учениците, който да надхвърля 30 %. Доколкото разбрах за грипната ваканция, информацията ще я вземат от личните лекари. Иначе ние подаваме ежедневно информация и следим, но много различна е ситуацията в различните класове. Имаме паралелки в които отсъства само един ученик, и имаме паралелки в които присъстват, да кажем, шест деца. 

В Езиковата гимназия отсъстващите са около 16 на сто, съобщи директорът Мануил Димитров: 

В първа смяна са 90 отсъстващите ученици, а във втора смяна 50. Общо 140 ученици или около 16%. Но те идват и болни на училище, защото трябва да се оформят. Ако обявят грипна ваканция, преди да е завършил първия срок ще причини известен дискомфорт, но не е нещо с което не можем да се справим. Въпросът е да се ограничи наистина бройката.

Припомням, че статистиката на Регионалната здравна инспекция за броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания за миналата седмица  на 10 000 души е 108.69 което бе под епидемичната стойност, но вирусът се развива с бързи темпове и по-късно през деня ще научим решението на здравната инспекция дали Кърджали ще попадне в картата на областите , които обявиха епидемия. 

Вижте още

Започва приемът в детските ясли и градини в Кърджали

Приемът на заявления в детските ясли и градини в Кърджали започва от първият работен ден на март, съгласно действащата Наредба, а тази година това е 2 март /понеделник/. Приемът  ще продължи два месеца, а  срокове за подаване на документите са разписани в Наредбата за  условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в общинските детски..

публикувано на 28.02.20 в 09:54

Гроздан Колев: С децата, които са под домашна карантина ще се работи дистанционно

По време на карантинния период с 8-те деца, завърнали се от Италия ще се работи дистанционно по интернет и телефона, а учителите са излезнали в отпуск, съобщи  в сутрешния блок на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Гроздан Колев.  Припомняме, че децата и учителите, които бяха в Италия, вече са в Кърджали. Във..

публикувано на 27.02.20 в 11:27

Д-р Виктор Кирчев: Децата и учителите, които се завърнаха от Италия в Кърджали са в добро състояние

Децата  и техните учители, които бяха в Италия и се прибраха в Кърджали са в добро състояние. Всички те са прегледани от личните им лекари и са направени предписания да спазват 14-дневен карантинен период по домовете си. Това съобщи в сутрешния блок на Радио Кърджали д-р Виктор Кирчев , началник на Регионалната здравна инспекция:..

публикувано на 27.02.20 в 10:06

Откриват изложба посветена на Освобождението на България в РИМ Смолян

В навечерието на Националния ни празник и по повод честване 142 години от Освобождението на България, на 26.02.2020 г., от 17.00 часа в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян ще се открие гостуващата изложба на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ – „Шипченската епопея през погледа на участника в Българското опълчение Стефан Кисов“...

публикувано на 26.02.20 в 10:00

Милев и Коджаманова "кръстосаха шпаги" за дейността на музея и галерията

Директорът на Регионалния исторически музей в Кърджали опроверга твърденията на общинския съветник Радослав Милев, че  музеят няма никаква дейност.  Даниела Коджаманова поиска право на отговор на изказване на Радослав Милев в ефира на Радио Кърджали, че Художествената галерия "Станка Димитрова" вероятно е единствената в страната, която няма..

публикувано на 25.02.20 в 11:02

ОСНВ проведе куиз в превенция на наркотичната зависимост

На 24 февруари в сградата на Бизнес инкубатора ОСНВ – Кърджали организира куиз  - отборна мисловна игра за знания под наслов " Игри за ума" в който участие взеха ученици от училищата в Кърджали.  Куизът се реализира от екип на Фондация "Институт за съвременна психология" град Стара Загора във връзка с превенцията  в употребата и..

публикувано на 25.02.20 в 08:28

Велинград кани танцьори от цялата страна на „Пролетно хоро„

 За девета поредна година СПА столицата на България ще събере стотици любители на българските народни хора. На 21 март отново ще се проведе националния фестивал „Пролетно хоро„. Организатор на инициативата, подкрепена от община Велинград  е Сдружение „Пролетно хоро„. Мащабността  и популярността на  събитието му отрежда място  в  културните..

публикувано на 24.02.20 в 11:56