Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Светослав Малинов: Макар и с намаляващо доверие, правителството се насочва към пълен мандат

Доц. д-р Светослав Малинов
Снимка: Валентина Иванова


Какви са първите реакции след официалното излизане на Великобритания от Европейския съюз? Ще има ли тежки последици за живущите на Острова българи? Как изглежда българската действителност през погледа на политолога? Арести, протести, ... Мирише ли на избори? Потърсихме коментара на доц. д-р Светослав Малинов, ръководител на Катедра "Политология" в Софийския университет "Свети Климент Охридски". 

Доц. д-р Светослав Малинов:Управлението на ГЕРБ започва да навлиза в криза, което може трудно да бъде преодоляно. За сметка на това в парламента нещата изглеждат стабилни. Вотът го показа. В момента имаме намаляващо доверие в кабинета, дори бих казал, кризисна ситуация, и една стабилност в парламента, която няма да бъде разбита, убеден съм, до края на мандата.Това изнервя хората, защото те са променили отношението си към правителството. ГЕРБ в момента има проблем с доверието на гражданите. Същевременно в парламента нещата са застинали, каквито са били преди 3 години.Така че как ще се стигне до някаква промяна, не ми е ясно. Правителствата си отиват при няколко обстоятелства. Едното е, да се загуби мнозинство в парламента. Тоа изглежда невъзможно в момента. Другото е, протести, които правят невъзможно да продължава да се управлява. Но последните протести не ми се виждат достатъчно сериозни.Така че най-вероятно ше продължим да имаме правителство с намаляващо доверие, което обаче се насочва към пълен мандат. Което не е нито вдъхновяващо, нито позитивно, но такива са правилата на демокрацията.

Стана стил на българската прокуратура да прави много зрелищни акции, след което години наред няма осъдителни присъди, оказват се негодни доказателствата. В този смисъл, самите ние, гражданите, трябва да научим един основен урок, когато става дума за правосъдие, че хората са невинни до доказване на тяхната виновност в съда. В това отношение стилът на новия главен прокурор е изключително опасен, тъй като той говори, раздавайки присъди. Позволява си да радава много опасни квалификации, неприсъщи на правораздавателнат асистема, бих казал, направо недопустими за прокурор..


Вижте още

Наталия Михалевска: Благодаря на Кондикови, че запазиха ентусиазма си през годините

През октомври 2020 г. се навършват 40 години от създаването на мажоретния състав "Фаворитки" в Средно училище "Отец Паисий" в Кърджали. Основателят Димитър Кондиков среща одкрепа в директорите на училището: Иван Стоилов, Наталия Михалевска и Златко Атанасов. Чуйте какво си спомня Наталия Михалевска в разговор с Валентина Иванова: Наталия..

публикувано на 22.10.20 в 17:39

Адлен Шефкет, народен представител от ДПС: След изтичането на мандата Караянчева няма да се върне в Кърджали

След изтичането на мандата на това народно събрание Цвета Караянчева няма да има очи да се върне в Кърджали, прогнозира народната представителка от ДПС Адлен Шефкет. Тя коментира, че ДПС е следяло отблизо дейността на председателят на Народното събрание. Оставката на Цвета Караянчева е била поискана сега, защото са се натрупали много..

публикувано на 20.10.20 в 17:11

Колоритна изложба за Деня на Кърджали в Керимовата къща

Есенната изложба събира за пръв път след началото на пандемията кърджалийските художници в Керимовата къща. Поводът - празникът на Кърджали, 21 октомври. Часът е 18, но всеки може да дойде и по-късно, защото празникът н а изкуството продължава до вечерта. Цвят в деня на Кърджали ще добавят 20 майстори на четката, които се представят с 40..

публикувано на 20.10.20 в 13:12

Стела Тодорова: Имах късмет да работя със Стефана Василева, забележителен учен и ерудит

Наближава 21 октомври - Деня на Кърджали. Обикновено тогава се обявяват почетните граждани, но тази година няма да има наградени. Затова ви предлагам да си спомним за удостоения със званието през 2009 г. Това е Стефана Василева - една жена, която години наред обикаля надлъж и шир Източните Родопи като доброволен природозащитник. Спасява от унищожение..

обновено на 19.10.20 в 17:09

Пламен Даракчиев представя книгата си "ДНК на прехода" в Кърджали

Макар че от години живее в София, Пламен Даракчиев е добре познат в Кърджали, където е живял и работил като журналист в местни вестници и кореспондент в централния печат. Той е един от първите членове на неформални сдружения като „Подкрепа“, „Екогласност“ и Независимото дружество за защита правата на човека преди 10 ноември 1989 година. 30 години след..

публикувано на 19.10.20 в 11:45

Български екипажи са победители във всички класове на "Кърджали офроуд фест-2020"

10-тото юбилейно издание на Кърджали офроуд фест завърши успешно, макар и с по-малко участници, заради епидемията. Победители във всички категории станаха български пилоти. Директорът на състезанието Тодор Христов ще съобщи класирането в различните класове. Чуйте в звуковия файл интервюто на Валентина Иванова с Тодор Христов: Тодор Христов:..

публикувано на 19.10.20 в 09:59

Д-р Тодор Черкезов: Честит празник, колеги! Прекланям се пред вашия труд!

Днес Православната църква отбелязва деня на Свети Иван Рилски Чудотворец, обявен за покровител на България, а българските лекарите празнуват своя празник. С д-р Тодор Черкезов, директор на най-голямото лечебно заведение в област Кърджали, говорим за самочувствието на медиците, за връзката лекар-пациент и за предизвикателствата пред здравната система,..

публикувано на 19.10.20 в 08:43