Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Светослав Малинов: Макар и с намаляващо доверие, правителството се насочва към пълен мандат

Доц. д-р Светослав Малинов
Снимка: Валентина Иванова


Какви са първите реакции след официалното излизане на Великобритания от Европейския съюз? Ще има ли тежки последици за живущите на Острова българи? Как изглежда българската действителност през погледа на политолога? Арести, протести, ... Мирише ли на избори? Потърсихме коментара на доц. д-р Светослав Малинов, ръководител на Катедра "Политология" в Софийския университет "Свети Климент Охридски". 

Доц. д-р Светослав Малинов:Управлението на ГЕРБ започва да навлиза в криза, което може трудно да бъде преодоляно. За сметка на това в парламента нещата изглеждат стабилни. Вотът го показа. В момента имаме намаляващо доверие в кабинета, дори бих казал, кризисна ситуация, и една стабилност в парламента, която няма да бъде разбита, убеден съм, до края на мандата.Това изнервя хората, защото те са променили отношението си към правителството. ГЕРБ в момента има проблем с доверието на гражданите. Същевременно в парламента нещата са застинали, каквито са били преди 3 години.Така че как ще се стигне до някаква промяна, не ми е ясно. Правителствата си отиват при няколко обстоятелства. Едното е, да се загуби мнозинство в парламента. Тоа изглежда невъзможно в момента. Другото е, протести, които правят невъзможно да продължава да се управлява. Но последните протести не ми се виждат достатъчно сериозни.Така че най-вероятно ше продължим да имаме правителство с намаляващо доверие, което обаче се насочва към пълен мандат. Което не е нито вдъхновяващо, нито позитивно, но такива са правилата на демокрацията.

Стана стил на българската прокуратура да прави много зрелищни акции, след което години наред няма осъдителни присъди, оказват се негодни доказателствата. В този смисъл, самите ние, гражданите, трябва да научим един основен урок, когато става дума за правосъдие, че хората са невинни до доказване на тяхната виновност в съда. В това отношение стилът на новия главен прокурор е изключително опасен, тъй като той говори, раздавайки присъди. Позволява си да радава много опасни квалификации, неприсъщи на правораздавателнат асистема, бих казал, направо недопустими за прокурор..


Вижте още
Велислава Димитрова и Светлин Лазарова, ГДБОП

Светлин Лазаров: Има голям недостиг на специалисти по киберсигурност в България

Ученици от Кърджали се срещнаха с главен инспектор Светлин Лазаров - началник на сектор "Дигитални анализи и открити източници" в отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП-МВР. Той започна младите хора със заплахите в интернет пространството, с наказателната отговорност за някои интернет престъпления и за мерките, които потребител трябва да вземе. Какво още..

публикувано на 21.02.20 в 10:53
Радослав Милев, общински съветник от ДБ

Радослав Милев: БСП подкрепи Бюджет-2020, за да получи пост в администрацията

Общинският съветник от "Демократична България" Радослав Милев смята, че подкрепата за Бюджет-2020 на община Кърджали от страна на БСП е договорка с ДПС и червените ще получат в замяна пост в администрацията или в някоя общинска структура. Той не вярва залегналите в план сметката мероприятия да бъдат изпълнени, защото за поредна година се приема..

публикувано на 19.02.20 в 11:38

Треньорът Димитър Георгиев: Вече не вярваме, че един ден в зала "Арпезос" ще е топло

Продължават трудностите в тренировъчния процес на спортните клубове, които водят занимания в зала "Арпезос". Въпреки това, девойките от баскетболен клуб "Орфей" не губят своя ентусиазъм. Те се представиха силно в междуобластния турнир от държавното първенство, който се проведе в Стара Загора . Възпитаничките на треньора Димитър..

публикувано на 18.02.20 в 13:02
Йоана Буковска-Давидова

Йоана Буковска: Животът е постоянно променяне, вероятно продължава и след смъртта

Бестселърът "Промяна" на норвежката актриса Лив Улман е адаптиран в ориганален моноспектакъл и изпълнен от бългаската й колежка Йоана Буковска-Давидова. Кърджалийската публика видя едно уникално представление, наречено "Променяне" - хибрид между кино и театър, в който зрителят се включва чрез мобилния си телефон. Въпреки новаторската визия,..

публикувано на 17.02.20 в 09:24

Община Ардино ще разполага с близо 12 милиона бюджет през 2020 година

На първото си заседание за тази година общинския съвет на община Ардино прие бюджета за 2020 година, с 22 гласа „За“. Тази година общината ще разполага с около 12 милиона лева, както от местни дейности средствата са близо 6 милиона. Бюджета тази година е реалистичен, постижим и отговарящ на очакванията на ардинци, така го определя..

публикувано на 13.02.20 в 09:55

"Дънди Прешъс Металс" участва в семинар, организиран от посолството на Канада в България

Ирена Цакова, директор "Разрешителни и правни режими" в "Дънди Прешъс Металс", участва с презентация в семинар, организиран в София от посолството на Канада и Българската минно-геоложка камара. Петя Петрова, експерт в отдел "Комуникации" в златодобивната компания, разказва повече за семинара в звуковия файл: Петя Петрова: Социалната отговорност..

публикувано на 07.02.20 в 08:48

В Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ откриват документалната изложба „Безпределният космос на човешкия ум“

Откриването на Месеца на Америка ще се състои на 10 февруари 2020 г. в 14 часа в Астрономическа обсерватория „Славей Златев“. Ще бъде показана документалната изложба „Безпределният космос на човешкия ум“, посветена на живота и делото на проф. Виден Табаков – българинът, който се включва в екипа на Вернер фон Браун и допринася за кацането на Нийл..

публикувано на 05.02.20 в 13:39