Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дуетът Мария Загорова и Росен Манолов: Един организъм с две душиМария Загорова и Росен Манолов са обичани от няколко поколения дует олицетворяващ един организъм с две души в идеален синхрон на сцената.

Всички сме светители как в днешно време много от подрастващите искат да се занимават с музика. Да станеш успешен изпълнител е мечта на много амбициозни изпълнители. Пробиването в индустрията и намирането на певческа работа обаче не може да се определи просто като комбинация от късмет, талант и време -  много по-сложно е, отколкото просто да решите, че искате да пеете! Това е така, защото дори и най-лесните песни за начинаещи изискват добро количество вокална техника и сценична финес, за да се изпълнят ефективно, споделя звездния дует.

Някои хора са родени с естествен певчески талант, който просто трябва да се подхранва и усъвършенства; други имат суров, но ковък талант, който трябва да се развива с течение на времето. Независимо къде попада човек в това уравнение, култивирането на този талант от ранна възраст може да даде най-добри резултати.

Ето само няколко неща, които един певец трябва да овладее, за да се представи успешно:

Контрол на дишането: Добрата техника на дишане позволява на певеца да създава плавен и постоянен звук. Това изисква добро количество практика. Певецът не само трябва да се научи как да диша правилно за пеене, но той или тя трябва да изгради мускулите, които контролират дишането.

Дикция: Певците трябва да произнасят правилно думите си, ако искат публиката да разбере текстовете. Това включва да научите как правилно да произвеждате звучни съгласни и да изчиствате гласни.

Поза : Без правилното подравняване на гръбначния стълб, дишането и тонусът са компрометирани. Някои певци изучават  техники години наред, просто за да научат правилната стойка и как да освободят неволното напрежение от тялото си, което пречи на доброто пеене.

Техника: Без правилна техника певецът може лесно да нарани себе си или бързо да износи гласа си. Така възникват гласовите възли и други медицински проблеми.

Присъствие на сцената: Лекотата и увереността на изпълнителя на сцената могат да взривят или разрушат представлението. Пеенето в залата без публика е без значение, ако се стягате пред хора.

 Емоционална връзка: Истинският изпълнител знае как да се свърже с песента, която пее или как да предаде тези чувства на публиката.

Това са само една малка част от тайните на кухнята в този бранш. Какво друго остава скрито от очите на публиката? За трудностите. За лишенията. За успеха.
Чуйте в интервюто на Ангел Шенков със Мария Загорова и Росен Манолов в звуковия файл.

Вижте още

Да помогнем на нашата съгражданка Таня да живее!

А сега се обръщаме с вас с апел за помощ да отворите сърцата си за нашата съгражданка, която се нуждае от скъпоструващо лечение в чужбина. Това е Стоянка Тодорова, която всички нейни познати простичко знаят като Таня . Наближава празника 8 март, а след това и други светли дни. Нека отворим сърцата си за една добра кауза. В дните и нощите, когато..

публикувано на 22.02.20 в 18:49
Ансамбъл 'Еподай'

Гайдарски състав "Родопчани" възникнал в сърцето на Тракия се преобразува на фолклорен ансамбъл "Еподай"

От близо осем години в сърцето на Тракия, в Пловдив един гайдарски състав развива своята дейност.  Създаден от възпитаници на Детско-юношески фолклорен ансамбъл Смолян и ученици на големия гайдар и ръководител на „101 каба гайди“ Костадин Илчев. Основател и ръководител на състава „Родопчани“ е гайдаря Веселин Козарев. През годините в..

публикувано на 22.02.20 в 13:20

Доброволците на БЧК в Кърджали са дарили 3 658 часа безвъзмезден труд за 2019-а

Успехите и предизвикателствата пред БЧК в Кърджали бяха обсъдени днес в конферентната зала на кърджалийската многопрофилна болница . Това стана по време на отчетно събрание на областната организация. Гости на събитието бяха зам.-председателя на НС на БЧК инж. Стойчо Стойчев, зам.областния управител Севда Камбурова, директори и началници на..

публикувано на 20.02.20 в 19:05

Кукери ще гонят злото в Широка лъка

Традиционният кукерски празник Песпонеделник тази година ще се проведе на 1 март , като проявите ще започнат още от 27 февруари. Част от тях са посветени на националния ни празник 3-ти март. Селото е съхранило през годините бита и родовите традиции. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар, припомни кмета на селото Васил..

публикувано на 20.02.20 в 16:36
Родопската теснолинейка

Родопската теснолинейка отново кани на пътуване за 3-ти март

От гражданско сдружение "За теснолинейката" продължават да популяризират малкото влакче, като за пета поредна година приканват хората да се включат в празничното пътуване до Якоруда навръх Националния ни празник 3-ти март. Пътуване което се е превърнало в традиция, точно на 3-ти март българи от цялата страна да се съберат в..

публикувано на 20.02.20 в 15:26

Радио Кърджали събира книги за българчета в Перуджа

Преди месеци в Перуджа, Италия българската общност открива неделно училище, в което се учат 16 деца. Следващата стъпка която предприемат е да отворят и библиотека към училището. Инициатор е Николай Николов, той е инициатор и за създаването на центъра и неделното училище в Перуджа. Част от екипа, затова там,  да имат българска памет и да не..

публикувано на 20.02.20 в 14:40

Анелия Крумова с първа награда за есе посветено на 147 години от гибелта на Васил Левски

По повод 47-годишнината от гибелта на Васил Левски, Регионална библиотека “Никола Й. Вапцаров” и вестник “Нов живот” организираха  конкурса за есе на тема „Саможертвата". Вчера на официалналната церемония по поднасяно на венци и цветя пред паметника не Левски в Кърджали бяха наградени и победителите в конкурса. Един от тях е Анелия Крумова..

публикувано на 20.02.20 в 10:52