Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дуетът Мария Загорова и Росен Манолов: Един организъм с две душиМария Загорова и Росен Манолов са обичани от няколко поколения дует олицетворяващ един организъм с две души в идеален синхрон на сцената.

Всички сме светители как в днешно време много от подрастващите искат да се занимават с музика. Да станеш успешен изпълнител е мечта на много амбициозни изпълнители. Пробиването в индустрията и намирането на певческа работа обаче не може да се определи просто като комбинация от късмет, талант и време -  много по-сложно е, отколкото просто да решите, че искате да пеете! Това е така, защото дори и най-лесните песни за начинаещи изискват добро количество вокална техника и сценична финес, за да се изпълнят ефективно, споделя звездния дует.

Някои хора са родени с естествен певчески талант, който просто трябва да се подхранва и усъвършенства; други имат суров, но ковък талант, който трябва да се развива с течение на времето. Независимо къде попада човек в това уравнение, култивирането на този талант от ранна възраст може да даде най-добри резултати.

Ето само няколко неща, които един певец трябва да овладее, за да се представи успешно:

Контрол на дишането: Добрата техника на дишане позволява на певеца да създава плавен и постоянен звук. Това изисква добро количество практика. Певецът не само трябва да се научи как да диша правилно за пеене, но той или тя трябва да изгради мускулите, които контролират дишането.

Дикция: Певците трябва да произнасят правилно думите си, ако искат публиката да разбере текстовете. Това включва да научите как правилно да произвеждате звучни съгласни и да изчиствате гласни.

Поза : Без правилното подравняване на гръбначния стълб, дишането и тонусът са компрометирани. Някои певци изучават  техники години наред, просто за да научат правилната стойка и как да освободят неволното напрежение от тялото си, което пречи на доброто пеене.

Техника: Без правилна техника певецът може лесно да нарани себе си или бързо да износи гласа си. Така възникват гласовите възли и други медицински проблеми.

Присъствие на сцената: Лекотата и увереността на изпълнителя на сцената могат да взривят или разрушат представлението. Пеенето в залата без публика е без значение, ако се стягате пред хора.

 Емоционална връзка: Истинският изпълнител знае как да се свърже с песента, която пее или как да предаде тези чувства на публиката.

Това са само една малка част от тайните на кухнята в този бранш. Какво друго остава скрито от очите на публиката? За трудностите. За лишенията. За успеха.
Чуйте в интервюто на Ангел Шенков със Мария Загорова и Росен Манолов в звуковия файл.

Вижте още

Рецептите на Росица Генчева - кьопоолу в хаванче и зелени домати в буркан

Есента е време, в което българинът традиционно приготвя своята зимнина, не само за да съхрани лятото в буркани, но и да си набави необходимата доза витамини през студените дни. Това е сезонът на лютеницата, киселото зеле и домашните туршии. Напоследък диетолозите все по-често говорят за ползите от ферментиралите зеленчуци или т.нар. туршии . Това..

публикувано на 27.09.21 в 12:49

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав и слънчев есенен ден , от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Надявам се, да сте на 90 мегахерца, защото ни очакват много изненади с епизода от 26 септември. В първата част на предаването ще чуем звукова картина от юбилейната изложба на Мая Мечева отражения. Птици, риби, Кърджали във закачливи..

публикувано на 27.09.21 в 12:22

Шампионите на екстремния ендуро шампионат стават ясни този уикенд в Кирково

Шампионите за сезон 2021 в Българския Екстремен  Ендуро шампионат ще станат ясни тази неделя след надпреварата в 7-ия кръг от BG X Enduro Championship, който ще се проведе в Кирково на 25 и 26 септември 2021г. Организаторите „Крос клуб Кирково“ и Община Кирково ще посрещнат 120 състезатяля. Самото състезание включва традиционните..

публикувано на 24.09.21 в 05:00

За "Един народ" пеят Илия Луков и Валерия Момчилова

На 22-ри септември за първи път ще прозвучи песента "Един народ" посветена на Независмостта на България в изпълнение на Илия Луков и Валерия Момчилова. Красивите гласове на народните изпълнители ще накарат народа ни да си спомни, че носи вятъра в свойта риза и свобода в сините очи. Текстът за песента е на поетесата Даниела Атанасова, която не за..

публикувано на 22.09.21 в 09:10
Елкая Дуганова

Елка Дуганова девет години събира експонати за етнографска сбирка

Елка Дуганова изпълнява това така характерно, само за град Неделино двугласно пеене в Родопите. Тя пее неделинският двуглас със сестрите Анета и Снежана Чакърови. Тя е учила песните от своята баба и майка. Радва се, че след нея има на кой да предаде местните песни. Нейните внуци също изпълняват неделински двуглас. „Научих песните от..

публикувано на 21.09.21 в 13:43

Бегачите в маратона K 3 Ултра ще се включат в екокауза

Около 700 маратонци от България и 10 чужди държави ще участват в изданието на ултрамаратона К3 Ultra , който започва в събота от Златоград . Изградени са три трасета - 23 км, 53 и 85 километра , които пре сичат областите Смолян и Кърджали . Някои от участъците минават по граничната бразда между България и Гърция, както и през забележителности..

публикувано на 21.09.21 в 10:04

Еленът лопатар от Кьосево - роден под щастлива звезда?

Щастлива развръзка се очертава на сагата с елена лопатар от Кьосево, която Радио Кърджали следи от самото начало. Горското животно ще живее, няма да бъде отстреляно.  Кметът на Кърджали Хасан Азис е поел ангажимент да откупи елена и да го дари на природен парк край морето, който се намира над курортното селище Свети Влас.  Еленчето ще има..

публикувано на 20.09.21 в 16:27