Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дуетът Мария Загорова и Росен Манолов: Един организъм с две душиМария Загорова и Росен Манолов са обичани от няколко поколения дует олицетворяващ един организъм с две души в идеален синхрон на сцената.

Всички сме светители как в днешно време много от подрастващите искат да се занимават с музика. Да станеш успешен изпълнител е мечта на много амбициозни изпълнители. Пробиването в индустрията и намирането на певческа работа обаче не може да се определи просто като комбинация от късмет, талант и време -  много по-сложно е, отколкото просто да решите, че искате да пеете! Това е така, защото дори и най-лесните песни за начинаещи изискват добро количество вокална техника и сценична финес, за да се изпълнят ефективно, споделя звездния дует.

Някои хора са родени с естествен певчески талант, който просто трябва да се подхранва и усъвършенства; други имат суров, но ковък талант, който трябва да се развива с течение на времето. Независимо къде попада човек в това уравнение, култивирането на този талант от ранна възраст може да даде най-добри резултати.

Ето само няколко неща, които един певец трябва да овладее, за да се представи успешно:

Контрол на дишането: Добрата техника на дишане позволява на певеца да създава плавен и постоянен звук. Това изисква добро количество практика. Певецът не само трябва да се научи как да диша правилно за пеене, но той или тя трябва да изгради мускулите, които контролират дишането.

Дикция: Певците трябва да произнасят правилно думите си, ако искат публиката да разбере текстовете. Това включва да научите как правилно да произвеждате звучни съгласни и да изчиствате гласни.

Поза : Без правилното подравняване на гръбначния стълб, дишането и тонусът са компрометирани. Някои певци изучават  техники години наред, просто за да научат правилната стойка и как да освободят неволното напрежение от тялото си, което пречи на доброто пеене.

Техника: Без правилна техника певецът може лесно да нарани себе си или бързо да износи гласа си. Така възникват гласовите възли и други медицински проблеми.

Присъствие на сцената: Лекотата и увереността на изпълнителя на сцената могат да взривят или разрушат представлението. Пеенето в залата без публика е без значение, ако се стягате пред хора.

 Емоционална връзка: Истинският изпълнител знае как да се свърже с песента, която пее или как да предаде тези чувства на публиката.

Това са само една малка част от тайните на кухнята в този бранш. Какво друго остава скрито от очите на публиката? За трудностите. За лишенията. За успеха.
Чуйте в интервюто на Ангел Шенков със Мария Загорова и Росен Манолов в звуковия файл.

Вижте още
Сабина Сюлюкчиева, главен секретар на Областна администрация Кърджали

Ученици се състезават за представяне на Родопите

Младите творци от Кърджали, Хасково и Смолян са поканени да представят забележителностите на родните си места чрез талантите си.  Това може да стане в обявения конкурс за ученици на тема: “Забележителностите на област Кърджали, област Смолян и област Хасково“, обявен от Областна администрация Кърджали. „Конкурсът е част от дейности по Проект..

публикувано на 24.03.23 в 22:53

Ансамбъл "Изворче" - Крумовград изправи на крака родната публика

Фолклорен ансамбъл за автентичен фолклор “Изворче” при НЧ “Христо Ботев - 1914” Крумовград отбеляза с концерт 30-годише юбилей. Залата в Обединен детски комплекс се оказа тясна, за да побере всички гости за празника. Имаше много емоции и вълнения. На влизане в залата юбилярите подаряваха на всеки гост магнитче с юбилейната годишнина и курабийка..

публикувано на 25.03.23 в 08:25

Романът "Съдба " - древногръцка трагедия, от която струи и много светлина

Наскоро п исателят, роден в смолянското село Гълъбово Светозар Казанджиев представи мащабния си роман "Съдба", в който описва съдбините на цял един род и на планината. Разказът прилича повече на антична трагедия, но в него прозира и много любов, човешко достойнство и светлина. Романът „Съдба“ на родопския писател описва  съдбовна..

публикувано на 23.03.23 в 16:12

Д-р Дуньо Дунев: Електронна рецепта по телефона? Кому е нужно?

Електронната бяла рецепта вече може да се издава и през мобилен телефон, стига съответният лекар да е инсталирал новото приложение, разработено от „Информационно обслужване“ . То беше п редставено от ръководствата на здравното министерство и Министерството на електронното управление. Идеята е даден лекар да може да изписва е лектронна..

публикувано на 23.03.23 в 13:55

Д-р Гергин Габровски: Пациентите да не мислят, че могат да им изпишат рецепта по телефон

Според д-р Гергин Габровски, личен лекар в Кирковско , не се разбира правилно възможността да се изписва бяла електронна рецепта през телефон или таблет. Изписването й се отнася по-скоро до комуникацията между аптеката и личния лекар. Не бива пациентите да си мислят, че могат да изискат рецепта по телефона . Д-р Габровски отбелязва..

публикувано на 23.03.23 в 12:34

Ансамбъл "Изворче" - Крумовград отбелязва 30 години с концерт

Фолклорен ансамбъл “Изворче” при НЧ “Христо Ботев - 1914” - Крумовград отбелязва юбилейните 30 години от основаването си с концерт. Празничният фолклорен спектакъл ще се представи на сцената на ОДК Крумовград. В концерта ще вземат участие всички над 30 самодейци и такива, които в миналото са били част от ансамбъла. Ръководител на ансамбъла е..

публикувано на 23.03.23 в 10:04

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва разговор с родопския писател Светозар Казанджиев , за последния му роман "Съдба" – к нига, написана с размах, за съдбата на цял един род и цяла планина. Във втората част на предаването ще научим защо шафранът е толкова популярен в Иран и за тамошните ястия с безценната подправка. След това Галина Стефанова разговаря с..

публикувано на 20.03.23 в 12:00