Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Текстът на Лив Улман е най-близо до моето усещане за актьорската професия

Йоана Буковска: Животът е постоянно променяне, вероятно продължава и след смъртта

Йоана Буковска-Давидова
Снимка: Валентина Иванова

Бестселърът "Промяна" на норвежката актриса Лив Улман е адаптиран в ориганален моноспектакъл и изпълнен от бългаската й колежка Йоана Буковска-Давидова. Кърджалийската публика видя едно уникално представление, наречено "Променяне" - хибрид между кино и театър, в който зрителят се включва чрез мобилния си телефон. Въпреки новаторската визия, драматургията показва общочовешки проблеми - какво е да си жена днес и можеш ли да намериш баланса в живота си на актриса и майка едноврменно, като това е дилема и за всяка друга професия. Йоана Буковска-Давидова разказва за трудностите при реализацията на уникалния спектакъл, за срещата си с Лив Улман и за отговорите, които не спираме да търсим в живота. Чуйте разговара на Валентина Иванова с актрисата:

Йоана Буковска-Давидова: Никоя биографиите на актьорите, която съм чела, не се е припокривала толкова много с моето усещане какво значи нашата професия, както текстът на Лив Улман. Тя изследва живота от гледна точка на това, че хората не са толкова различни, независимо какво работят, кой колко е известен, че им се случват еднакви неща. Всички минаваме през едни и същи трудности, имаме едни и същи страхове. Това, което ни прави различни, е как преминаваме през тях и позволяваме ли да ни променят.

Имах огромното щастие да се запозная с Лив Улман при моето турне в Скандинавия. Това е един голям подарък от съдбата. Тя живее в Бостън, САЩ, но турнетата ни се засякоха в Осло. Аз успях да я гледам, тя не успя да дойде на мое представление, но ми обеща тази година да дойде в България, за да го види.
Не съм сигурна, че ще посегна отново към толкова сложен проект. Това е частен проект, осъществен със субсидия от "Пловдив - Европейска столица на културата| 2019". Правя го сама. Тежко е да си на свободна практика и да правиш нещата, които смяташ, че са смислени. Но отзвукът сред публиката ми дава сили да продължавам, да не се отказвам. Знам, че има хора, които имат духовна потребност да го преживеят.
Театралният спектакъл е драматизация по книгата „Промяна” на актрисата Лив Улман. Спектакълът отбелязва 80-годишния юбилей на норвежката актриса и 100-годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман. Това е и един от първите театрални спектакли в Европа с добавена виртуална реалност. Реализиран е по проект на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.Вижте още

Кандидатстудентската кампания в Шуменския университет започна

Продължаваме поредицата от предавания насочени към кандидат-студентите от област Кърджали. Кой и как може да кандидатства в условия на извънредно положение, в което се намираме? След филиала на пловдивския университет "Любен Каравелов" в Кърджали и Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив насочваме вниманието на абитуриетните към..

публикувано на 03.04.20 в 20:42

Педагожката Ивалина Хаджиевa със съвети как да ангажираме вниманието на децата

Вече повече от 20 дни, децата не посещават детските ясли и градини, а с извънредното положение стана и опасно да излизат навън. Тази изолация е трудна за нас възрастните,  какво остава за децата. В детската градина децата получават не само грижа, но и социална адаптация, доизграждане на навици, също и физическа и умствена активност. В..

публикувано на 03.04.20 в 11:00

Отец Самуил Теодосиев: Ако се обърнем към сърцето си, и измолим прошка от Господ, може да променим всичко

Има ли блага вест в кризата с КОВИД-19. Виждайки ситуацията трудна, не бива да се вглеждаме прекомерно в смъртните случаи, смята отец Самуил Теодосиев. Защото тогава и душата ни ще бъде по-спокойна . Когато човекът е в стрес и притеснение, той реално вече се е разболял. Отец Самуил припомня случая с испанския грип преди 100 години,..

публикувано на 02.04.20 в 16:26

Туроператорът Михаела Кирчева: Малките фирми вероятно ще проявят повече гъвкавост в кризата

Как малките фирми в сферата на туризма с по няколко души самоосигуряващи се, ще понесат тежестта на мерките срещу КОВИД-19. Как се отразява ситуацията върху селския и алтернативен туризъм. Говоря с Михаела Кирчева , млад предприемач, собственик на къщи за гости, а преди това - на Слънчевата ферма. "Ситуацията е наистина..

публикувано на 02.04.20 в 14:38

Йорданка Гочева: Кампания 2020 ще е трудна, готвим се за старта

Близо 11 хиляди тютюнопроизводители трябва да бъдат обслужени от Областната дирекция "Земеделие" в Кърджали в Кампания 2020. По-голямата част от тях нямат компютърна грамотност и техника, с която да се регистрират и подадат своите заявления по интернет. В същото време ситуацията с коронавируса усложнява придвижването до земеделската служба. Йорданка..

обновено на 30.03.20 в 17:26
Радослав Милев

Радослав Милев: Програмата за туризма е подготвена преди кризата, по-добре да не се приема

Обсъждането на програмата за развитие на туризма в общината трябва да се отложи за по-късна дата, според общинския съветник от "Демократична България" Радослав Милев. Чуйте в звуковия файл неговите аргументи: Радослав Милев: Според мен не е навременно разглеждането на програмата за развитие на туризма за 2020. Отчетът за 2019-та може да бъде..

публикувано на 30.03.20 в 16:30

Георги Кючуков: Трябва да започнем разговор за компенсации на туристическия бизнес

Една от темите в дневния ред на сесията утре е свързана с развитието на туризма. Кметът Хасан Азис ще направи отчет за 2019, след което ще предложи програма за 2020. Общинският съветник Георги Кючуков от БСП коментира темата с туризма в звуковия файл: Георги Кючуков: Аз ще подкрепя тази програма. Големият проблем обаче е, че когато се гласуват..

публикувано на 30.03.20 в 16:28