Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Текстът на Лив Улман е най-близо до моето усещане за актьорската професия

Йоана Буковска: Животът е постоянно променяне, вероятно продължава и след смъртта

Йоана Буковска-Давидова
Снимка: Валентина Иванова

Бестселърът "Промяна" на норвежката актриса Лив Улман е адаптиран в ориганален моноспектакъл и изпълнен от бългаската й колежка Йоана Буковска-Давидова. Кърджалийската публика видя едно уникално представление, наречено "Променяне" - хибрид между кино и театър, в който зрителят се включва чрез мобилния си телефон. Въпреки новаторската визия, драматургията показва общочовешки проблеми - какво е да си жена днес и можеш ли да намериш баланса в живота си на актриса и майка едноврменно, като това е дилема и за всяка друга професия. Йоана Буковска-Давидова разказва за трудностите при реализацията на уникалния спектакъл, за срещата си с Лив Улман и за отговорите, които не спираме да търсим в живота. Чуйте разговара на Валентина Иванова с актрисата:

Йоана Буковска-Давидова: Никоя биографиите на актьорите, която съм чела, не се е припокривала толкова много с моето усещане какво значи нашата професия, както текстът на Лив Улман. Тя изследва живота от гледна точка на това, че хората не са толкова различни, независимо какво работят, кой колко е известен, че им се случват еднакви неща. Всички минаваме през едни и същи трудности, имаме едни и същи страхове. Това, което ни прави различни, е как преминаваме през тях и позволяваме ли да ни променят.

Имах огромното щастие да се запозная с Лив Улман при моето турне в Скандинавия. Това е един голям подарък от съдбата. Тя живее в Бостън, САЩ, но турнетата ни се засякоха в Осло. Аз успях да я гледам, тя не успя да дойде на мое представление, но ми обеща тази година да дойде в България, за да го види.
Не съм сигурна, че ще посегна отново към толкова сложен проект. Това е частен проект, осъществен със субсидия от "Пловдив - Европейска столица на културата| 2019". Правя го сама. Тежко е да си на свободна практика и да правиш нещата, които смяташ, че са смислени. Но отзвукът сред публиката ми дава сили да продължавам, да не се отказвам. Знам, че има хора, които имат духовна потребност да го преживеят.
Театралният спектакъл е драматизация по книгата „Промяна” на актрисата Лив Улман. Спектакълът отбелязва 80-годишния юбилей на норвежката актриса и 100-годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман. Това е и един от първите театрални спектакли в Европа с добавена виртуална реалност. Реализиран е по проект на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.Вижте още

Увеличават се площите засети с шафран в област Кърджали

 Шафранът е най-ценната и скъпа подправка в света. От Българската асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти отчитат увеличение на площите засети с тази култура. България има природни дадености най-благоприятни за отглеждането на шафран. В резултат се получава продукт с високо качество, което се цени високо на..

публикувано на 22.01.21 в 14:40

Семейното планиране в Кърджали не пострада от КОВИД-кризата

Няма съществена разлика в броя на новородените през изминалата пандемична 2020 и 2019 година в болницата в Кърджали. Бебетата са около 500. Това каза за радио Кърджали Елена Григорова, областен председател на консултативния съвет на акушерките към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Според нея заплахата от..

публикувано на 21.01.21 в 17:56

Педагогическият съветник Нешка Шопова: Противоречивите мнения за ваксините разколебават хората

Наскоро стана ясно, че едва 433 педагози в сферата на образованието в Кърджали , са заявили желание за ваксиниране. Сред учителите, които няма да се ваксинират , на този етап е педагогическият съветник Нешка Шопова . Мотивацията й е, че все още има антитела след прекарано боледуване преди няколко месеца . За момента ми се струва, че ваксината..

публикувано на 20.01.21 в 15:00

На 21 януари отпада седемдневната карантина при влизане в Гърция

От 21 януари отпада седемдневната карантина при влизане в Гърция. Как ще пътуваме обаче до Бяло море през лятото , очаква ли се натиск върху правителството от страна на гръцкия бизнес да бъде улеснено преминаване през Маказа, и стриктно ли спазват гърците наложените им противоепидемични мерки. Разговарям с Евгения Пандула , която в момента е..

публикувано на 20.01.21 в 14:05

Ресторантьор: Не подкрепям ултиматумите. Трябва да се съобразяваме с обстановката в страната

Ресторантьори в страната настояват за разхлабване на мерките и отваряне на заведенията от 1 февруари. Браншовите организации и властта не успяха да се разберат докрай за възобновяването на работата на обектите. Съгласие не бе постигнато за датата и работното време на ресторантите и заведенията. Официалното решение на Националния оперативен..

публикувано на 20.01.21 в 10:16

Д-р Милчо Енчев: Препоръчвам на хората със сърдечно-съдови заболявания да се ваксинират срещу Covid-19

"Ваксината срещу Covid-19 е особено важна за хората със сърдечно-съдови заболявания. Това е така, защото най-застрашените хора от протичане на болестта от коронавирусната инфекция са именно тази група", обясни пред Радио Кърджали кардиологът от Кърджали д-р Милчо Енчев. В интервю в сутрешния блок той коментира дали да се ваксинират срещу..

публикувано на 19.01.21 в 13:28

Да се ваксинират ли срещу Covid-19 хора със заболявания на стомашно-чревния тракт?

Да се ваксинират ли срещу Covid-19 хора със заболявания на стомашно-чревния тракт и изобщо да се ваксинираме ли срещу коронавирусна инфекция. Потърсихме мнението на д-р Марин Мухтаров, д.м., гастроентеролог, който е и председател на общинската организация на Българския червен кръст в Кърджали. Самият той се ваксинира преди дни с първа доза...

публикувано на 15.01.21 в 15:02