Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Светлин Лазаров: Има голям недостиг на специалисти по киберсигурност в България

3
Велислава Димитрова и Светлин Лазарова, ГДБОП
Снимка: Валентина Иванова

Ученици от Кърджали се срещнаха с главен инспектор Светлин Лазаров - началник на сектор "Дигитални анализи и открити източници" в отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП-МВР. Той започна младите хора със заплахите в интернет пространството, с наказателната отговорност за някои интернет престъпления и за мерките, които потребител трябва да вземе. Какво още научиха присъстващите и какви са впечатленията на Светлин Лазаров от срещата с учениците, чуйте в звуковия файл:
В срещата взе участие Велислава Димитрова, специалист в отдел "Киберсигурност", която работи в областта на сексуалното посегателство над непълнолетни в интернет пространството. Тя представи и кратък филм за този вид заплахи.

Светлин Лазаров: Пълната зала ни даде знак, че има изключително много заинтересовани деца за безопасността в интернет пространството. Мисля, че учениците научиха интересни неща, на които може би не обръщат внимание.

Неправомерното влизане в чужд профил е престъпление според българското законодателство. Там наказанието е много сериозно - над 3 000 лева и лишаване от свобода до 3 години. Заразяването с вирус се наказва още по-строго - 4 години лишаване от свобода. Трябва да внимаваме какви шеги си правим с нашите приятели, защото последиците може да са тежки. Ако искате да се пошегувате с някого в интернет, направете го безобидно.

Има недостиг на специалисти по киберсигурност от над 30 хиляди за България. За света статистиката е още по-фрапираща. Младите хора, които решават да се насочат към тази специалност, трябва да знаят, че е много интересна и динамична, и там ще намерят сериозно бъдеще.

Галерия

Вижте още

В кварталните магазини няма презапасяване с продукти

След въведеното извънредно положение в страната, в кварталните магазини на Кърджали няма презапасяване с хранителни продукти. Магазините работят при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до..

публикувано на 27.03.20 в 13:05

Айдън Осман: Дезинфекцираме населени места веднага след дъждовете

В община Черноочене са взети необходимите мерки против разпространението на коронавируса КОВИД-19, твърди кметът на общината Айдън Осман . Спрени са някои автобусни линии, предвидена е дезинфекция на населени места. Администрацията е с плаващо работно време, а част от помещенията са превърнати в склад за предпазни средства . Повече за..

публикувано на 27.03.20 в 12:44

Атанас Атанасов: В Деня на театъра си пожелавам по-скоро да се видим в театралния салон

Днес отбелязваме Международния ден на театъра. Датата 27 март е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.  В България по традиция на този ден се връчват големите театрални награди "Икар", но тази година заради извънредното положение..

публикувано на 27.03.20 в 11:22

Художникът Владимир Чукич: Човечеството загуби мярката, нужен е катарзис

2020-а година и края на миналата година е наказателна за човечеството. Тя е такава и за световните елити . Това е знак да се върнем към старите ценности, към християнството, а не както досега, на куполите на катедралите да се слагат ветропоказатели . Лицемерието и стремежът на трупане на богатства като самоцел е в основата на кризата  с..

публикувано на 26.03.20 в 17:54

Улиците в стария град на Златоград опустяха

Пусти улици, празни хотели и затворени дюкянчета и работилници. Така изглежда днес, иначе пълния с туристи Златоград. Заради заповедтта на правителството да бъдат затворени всички търговски обекти с изключение на хранителни магазини, аптеки и банки.  65 души от Етнографския ареален комплекс са в едномесечен неплатен отпуск, каза  директора на..

публикувано на 26.03.20 в 12:31

Иванка Караколева: Бизнесът в Кърджали успя да се адаптира в кризисната ситуация с коронавируса

Бизнесът в Кърджали успя да се адаптира в кризисната ситуация с коронавируса, това заяви областния лидер на КНСБ Иванка Караколева в ефира на Радио Кърджали. Магазините и другите малки фирми, които са затворени ще има освободени работници и служители. Малкия бизнес едва ли ще издържи да плаща заплата, без да се ходи на работа, така коментира..

публикувано на 23.03.20 в 12:10

Гърция под пълна карантина

Гърция обяви пълна карантина в страната като мярка срещу разпространението на вируса. От 6:00 часа, днес,  са в сила новите мерки на правителството за движение на гражданите. Те бяха обявени снощи от министър председателят Кирякос Мицотакис. Живущите в южната ни съседка ще могат да се движат само тогава, когато отиват или се връщат от работа, от..

публикувано на 23.03.20 в 10:45