Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В родопското село Чепинци се пази "Златния коран"

14
Златния коран
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали

Родопите имат много неща с които да се похвалят - най-обширната планина в България, родопската песен „Излел е Дельо хайдутин“ лети в космоса, в Родопите се намира и единственият в България коран, в който името на Аллах е изписано със златни букви. "Златния коран" се намира в джамията в село Чепинци, община Рудозем.

В миналото си селото е носело името Чангърдере, което означавало „Звънчевата долина“ или „Долината на чановете“. Преди затварянето на границата с Гърция от тук са минавали стада с овце към Беломорието и огласяли селото със звъна на чановете си.

В селото има седем месджида и една централна джамия. Тя е една от малкото джамии с две минарета в България. В нея има отредено специално място за библиотека в която се съхранява най-богатата колекция от текстове на арабски и персийски език в България след тази на Института по Балканистика и Ориенталистика към Българската академия на науките. Точно тук се съхранява и „Златния Коран“ - уникат от XIV век. Той е бил намерен в зид на стара къща някъде в Маданско, разказва Исмет Моллов, председател на мюсюлманското настоятелство в село Чепинци.

„Когато построихме новата джамия през 2001 година, направихме и библиотека към нея. И казахме на хората в региона - всеки, който има такива стари религиозни книги, да ги донесе в джамията. Така, когато са ходили из селата в Мадан наши хора, са попаднали на човек, които им е дал „Златния коран“, а той го е намерил в зид на стара къща. След това занесохме корана в Националната библиотека в София. Там го реставрираха, почистиха и си го върнахме тук в джамията“, разказва Исмет Моллов. 

Имамът Хайри Хаджиев (вляво)  и Исмет Моллов, председател на мюсюлманското настоятелство в Чепинци (вдясно)

В библиотеката към джамията на Чепинци има над 800 печатни издания на арабски и персийски език. Съхраняват се и 350 тома ръкописна литература - арабска калиграфия с поезия, история, етика и музика, дори Библията написана на арабски.

Строежът на джамията започва през 1992 година и се открива за богослужение през 2001 година. Тя е първата джамия с две минарета в региона, дори в Родопите. Интересното за строежа на голямата джамия в Чепинци, е че проектант на храма е бил местен човек с начално образование – Раиф Куцев.  Макар с пети клас, Раиф бил буден човек, имал строителна бригада и давал работа на много хора от селото като строители по обекти София и страната. Днес той е на 80 години и живее старините си в София. 

Чуйте още в репортажа на Божидар Чолаков.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21