Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В родопското село Чепинци се пази "Златния коран"

14
Златния коран
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали

Родопите имат много неща с които да се похвалят - най-обширната планина в България, родопската песен „Излел е Дельо хайдутин“ лети в космоса, в Родопите се намира и единственият в България коран, в който името на Аллах е изписано със златни букви. "Златния коран" се намира в джамията в село Чепинци, община Рудозем.

В миналото си селото е носело името Чангърдере, което означавало „Звънчевата долина“ или „Долината на чановете“. Преди затварянето на границата с Гърция от тук са минавали стада с овце към Беломорието и огласяли селото със звъна на чановете си.

В селото има седем месджида и една централна джамия. Тя е една от малкото джамии с две минарета в България. В нея има отредено специално място за библиотека в която се съхранява най-богатата колекция от текстове на арабски и персийски език в България след тази на Института по Балканистика и Ориенталистика към Българската академия на науките. Точно тук се съхранява и „Златния Коран“ - уникат от XIV век. Той е бил намерен в зид на стара къща някъде в Маданско, разказва Исмет Моллов, председател на мюсюлманското настоятелство в село Чепинци.

„Когато построихме новата джамия през 2001 година, направихме и библиотека към нея. И казахме на хората в региона - всеки, който има такива стари религиозни книги, да ги донесе в джамията. Така, когато са ходили из селата в Мадан наши хора, са попаднали на човек, които им е дал „Златния коран“, а той го е намерил в зид на стара къща. След това занесохме корана в Националната библиотека в София. Там го реставрираха, почистиха и си го върнахме тук в джамията“, разказва Исмет Моллов. 

Имамът Хайри Хаджиев (вляво)  и Исмет Моллов, председател на мюсюлманското настоятелство в Чепинци (вдясно)

В библиотеката към джамията на Чепинци има над 800 печатни издания на арабски и персийски език. Съхраняват се и 350 тома ръкописна литература - арабска калиграфия с поезия, история, етика и музика, дори Библията написана на арабски.

Строежът на джамията започва през 1992 година и се открива за богослужение през 2001 година. Тя е първата джамия с две минарета в региона, дори в Родопите. Интересното за строежа на голямата джамия в Чепинци, е че проектант на храма е бил местен човек с начално образование – Раиф Куцев.  Макар с пети клас, Раиф бил буден човек, имал строителна бригада и давал работа на много хора от селото като строители по обекти София и страната. Днес той е на 80 години и живее старините си в София. 

Чуйте още в репортажа на Божидар Чолаков.Вижте още
с. Давидково

Давидково от миналото до днес

Село Давидково е едно от големите в община Баните. Днес е с около 600 жители, но в миналото е било по-многолюдно. Разположено край левия бряг на Давидковска река, на около 64 км от град Смолян и на 76 км от Кърджали. Надморската височина на селото варира от около 860 м до  1120 м.н.в. В селото има детска градина и училище, читалищната деиност..

публикувано на 23.10.20 в 16:10

Златен лъв за математика Вълчо Милчев от Кърджали

Той е от тези, които срещаш веднъж в живота си. Благ, внимателен, задълбочен, кротък, готов да отстъпи, но ако трябва и да тръгне на революция. Която направи в математиката в България и изведе десет свои ученици до световните върхове. Казва се Вълчо Иванов Милчев и вече е Златният лъв на Кърджали. С наградата вчера, за Деня на Кърджали, го удостои..

публикувано на 23.10.20 в 13:46

Елитните спецчасти на България гостуваха в Кърджали, генералът им е преборил и ковид-19

Видят ли ги, тоест застрашат ли Живота им, противникът няма избор. Защото въпросът е само един: "Аз или той?" А тук има само един възможен отговор: - Елитната спецчаст! Те са невидими. Помнят се винаги от онези, които са спасили. Разпознават ги в следващите животи. Готови са буквално на всичко, защото винаги са от страната на Най-добрите. Пазят..

публикувано на 23.10.20 в 13:31

Модерен поминък: Професия влогър

През последните години в платформите за видео споделяне място заемат не само музикалните видео клипове. Съдържанието им вече изобилства от новинарски репортажи, документални поредици, филми и др. Особено място обаче заемат "влоговете". Казано по-просто "влоговете" са цифрово разказване на истории, извършвано от хора, известни като..

публикувано на 23.10.20 в 11:37

Полицаите в Кърджали излизат на протест

Полицаи от Кърджали се готвят да протестират. Утре, 23 октомври служителите на реда ще се съберат пред сградата на ОД на МВР в областния град под формата на мирен протест. Те ще изразят недоволството си от това, че остават извън списъка на служителите, които ще получат допълнителни възнаграждения заради това, че са на първа линия в борбата с..

публикувано на 22.10.20 в 16:06

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, Вие сте с мен, Радка Петкова и най-цветното предаване в ефира на радио Кърджали - "Вкусен следобед"! Времето навън е нито топло, нито студено, което означава, че и на нас ни е добре на душичките и сърцата, и само очакваме да си пуснем радио Кърджали. В първата част н а предаването ще ви поканя на изложб а. За първи път, н асред пандемията,..

публикувано на 18.10.20 в 18:31

Художниците добавят цвят в Деня на Кърджали

Насред пандемията в Кърджали, точно преди Деня на Кърджали , 21 октомври, ще станем свидетели на едно цветно събитие, което да ни изкара от стресиращата реалност на КОВИД-пандемията. Художниците на Кърджали ни подготвят есенна изложба, в която ще видим реалността в багри, различни от делничните. А Кърджали - през техния поглед . Това е..

публикувано на 18.10.20 в 15:53