Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симона Кметска: Закупуването на автомобил е по-лесно от всякога



Ефектите от пандемията на коронавирус продължават да се разпространяват в целия свят, създавайки смущения в икономиката, качвайки фондовия пазар на ролеркостер, разклащайки доверието на потребителите и извеждайки стотици хиляди хора без работа. България в момента е във фаза на ускоряване на пандемията, като продължителността и тежестта на всяка пандемична фаза може да варира в зависимост от характеристиките на вируса и резонанса на общественото здраве.

Засегнатите индустрии от пандемията, вече не се ограничават до секторите за пътуване и хотелиерство. В този репортаж ще разгледаме как болестта COVID-19 , влияе на автомобилния пазар. С икономическите сътресения и призивите да си останем вкъщи можем ли да си купим нова кола и трябва ли? А ако извънредно имаме нужда от кола, какъв е най-сигурният начин да я закупим? По тези въпроси разговаряме със Симона Кметска, сертифициран консултант в „Бова Кар” – официален представител на БМВ за България.

С продължаващите затваряния на заводи, доста сделки вероятно ще бъдат отличени с отлични оферти за някои модели и недостиг на други. Факторите за наличност няма да зависят само от това къде се произвежда колата - ще зависят и от източниците на всички нейни части.

„Посрещаме ситуацията с изключително голям брой налични автомобили. Добрата новина е че производителите спряха производството си и по този начин ни дават време да отреагираме по-адекватно на ситуацията защото не сме притиснати от допълнителни наличности. За съжаление ние сме пряко засегнати поради няколко причини:
1.   Нашите клиенти са намалили ползването на личните си автомобили с 20%
2.   Средния пробег е спаднал с близо 90%
Това се отразява и в работата ни в следпродажбеното ни обслужване и в нуждата изобщо от потребността на автомобили”
разказва Кметска.

В тази ситуация производителите на автомобили въвеждат програми, за да привлекат нови продажби и да подкрепят купувачите, които може да имат проблеми с плащанията за автомобилите си. Факт е че с ограниченията за социално дистанциране и поръчки от дома, дилърите са изправени пред ограничения, които определят кога и дали могат да държат вратите си отворени. Събитията се развиват с бързи темпове, тъй като автомобилостроителите затварят заводите, за да защитят служителите си и да реагират на намаляващото търсене.

„Към момента бранша е все още в ръст спрямо миналата година и това не му дава възможност да се възползва от икономическите мерки предложени от правителството, още повече, че те не са адекватни за естеството на нашата работа” споделя Симона Кметска.

Ако сте един от хилядите служители останали внезапно без работа или сте с драстично съкратени работни часове, мисълта да извършите лизингово плащане вероятно ви стресира. За щастие, по-голямата част от производителите на автомобили и техните лизингови оръжия отлагат плащания по текущи лизинги.

Много производители на автомобили предлагат да отложат плащанията за цели 6 месеца в зависимост от производителя. Програма за отсрочване на плащания чрез заем позволява на купувачите да отлагат извършването на първите плащания по кредитите си, без забавени такси и отрицателно въздействие върху кредита им. Естествено не всички купувачи ще отговарят на условията за отсрочка, тъй като ще се  вземат предвид както кредитния рейтинг, така  и друга информация в заявлението за лизинг. Важно е да се свържете с лизинговата си компания, преди да пропуснете плащане. Това ще ви помогне да защитите кредитния си рейтинг, ще ви спести забавена такса и ще даде възможност на вашата лизингова компания да ви помогне.

„Банките имат гъвкави предложения към всички наши клиенти. Разбира се всичко зависи и от моментното състояние на самия клиент. Ние не сме банкова институция но при комуникацията с колегите от лизингите с които работим те правят всичко възможно да облекчат ситуацията на дадения клиент за да няма това затруднение. Практиката от последните години показва, че при нас няма понятие „върнат автомобил от лизинг”, освен ако то не предхожда с по-ранна продажба на нов такъв автомобил.”

Тъй като автокъщите са принудени да затворят, онлайн пазаруването и дигиталната търговия играят решаваща роля за смекчаване на спада в продажбите на автомобили.
След като имате представа за колата, която искате, можете да се свържете с отдела за продажби в Интернет на избраната автокъща. Същевременно можете да видите и инвентара им онлайн и да уговорите цената на превозното средство по e-mail или телефон. Ако сте съгласни за сделка, те могат да подготвят документите, за да можете да намалите или дори да отпишете времето си в шоурума.

„Всеки клиент има възможността да си купи абсолютно дигитално автомобила. Всичко това бе възможно и  преди тази спекулация, така че ние сме напълно подготвени да осъществяваме такива продажби, като изцяло задоволим всички изисквания на клиента” подчертава Симона Кметска.

Тъй като пандемията COVID-19 предпазва клиентите от изложбените зали, автопроизводителите и дилърите ще трябва да променят своите бизнес модели, базирани на шоурума, за да привлекат купувачи и лизингополучатели, като същевременно се придържат към строгите мерки за обществено здраве.

„ Въпреки коронавируса не се очаква забавяне на бъдещите премиери в световен мащаб, защото те така или иначе са планирани с години по-рано. За сега нямаме информация за някакви промени по този въпрос. Напълно възможно е обаче бъдещите премиери в световен мащаб да станат виртуално базирани, за да се избегне струпването на много хора.”

В момента има търсене на автомобили, макар и само информативно. Предпочитат се автомобили с предпоставка за данъчен кредит сподели още Кметска:

„Ако приемем че извънредното положение ще бъде прекратено до края на м. Май, очакванията ни са, че пазарът ще се възстанови след края на третото тримесечие. Очакваме да се увеличи и средния пробег на нашите клиенти заради не ползването на авиацията. Тази тенденция вече се забелязва в Китай и не мисля че България ще бъде изключение.”

В заключение можем да кажем, че ако имате нужда от нов автомобил не е необходимо да отлагате, понеже условията няма скоро да се променят, поради затварянето на заводите до месец Април. Въпреки пандемията и извънредното положение обаче процесът по закупуването на автомобил е по-лесно от всякога заключи Симона Кметска.


Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков със Симона Кметска в звуковия файл.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43