Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инж. Димитър Илиев: Инвестиционното намерение за изграждане на площадка за отпадъци в Груево е в начален етап"Ние ще се съобразим със становището на РЗИ, становището на общината, и разбира се, ще имаме предвид и ако има някакви възражения от населението. Дали тези възражения са основателни или не, решението ще се взема много внимателно", каза в интервю за сутрешния блок на Радио Кърджали директорът на РИОСВ Хасково инж. Димитър Илиев. Във връзка със създалото се напрежение сред жителите на село Груево за инвестиционно намерение да бъде изградена там площадка за временно съхранение на пластмасови отпадъци. 

Инж. Димитър Илиев коментира какви са стъпките, които Еко инспекцията предприема при инвестиционно предложение, и по-конкретно към изграждането на площадката в село Груево: 

"От инвеститора ще бъде изискано да внесе Предложение 2 – това е една по-подробна информация за какво представлява инвестиционното предложение. Това Предложение 2, ние също го изпращаме на общинския кмет и на селския кмет, също го изпращаме за становище в  РЗИ. След като получим от тях становища, ако има при тях постъпили възражения, жалби, те ни уведомяват и ни ги препращат. И след като получим всички тези становища, ние взимаме решение дали да се извършва Оценка на въздействието върху околоната среда (ОВОС) или да не се извършва. Като конкретно за инвестиционно предложение от този тип това е първата стъпка. Т.е. преценка необходимостта от ОВОС – обикновено не се извършва ОВОС на такова инвестиционно предложение, обикновено приключва с решение да не се извърши ОВОС. Втората стъпка е вече издаването на регистрационен или разрешителен документ, без който инвеститорът не може да осъществява тази дейност". 

Както Радио Кърджали информира, фирмата инвеститор е "ГООК БОРЮ" ООД, регистрирана в Хасково през декември миналата година, с общ капитал от 100 лв.. 

"Тази фирма няма действаща площадка на територията на Хасково. Тя е регистрирана в Хасково, но всъщност собственикът на фирмата е жител на кърджалийския регион", каза още инж. Дмитър Илиев. 

Жителите на Груево в момента събират подписка срещу изграждането на площадката, защото не искат "в района им да има подобно сметище" с капацитет до 250 000 тона, коментира кметът на Груево Ахмед Сеидахмед. 

За капацитета на площадката инж. Димитър Илиев поясни:

 "Действително, инвеститорът беше внесъл първоначално за капацитет на площадката до 250 000 тона годишно, но след два дни коригира капацитета на 50 000 тона. За 250 000 тона изобщо не става въпрос, говорим за 50 000 тона. Това е капацитет годишен. През тази площадка могат да преминат 50 000 тона, но в нашите регистрационни документи, които издаваме обикновено (ние сме издавали на десетки такива фирми документи за региона), ние можем да поставяме условия и обикновено поставяме условие – моментен капацитет, например, не площадката да няма повече от 500 тона. Т.е. идват някакви 300-400 тона, те се предват на други фирми, заминават за другаде, но в даден момент, на площадката не трябва да има, например повече от 500 тона. Поставяме условия в регистрационния документ и ги следим." 


Цялото интервю на Илияна Типова с инж. Димитър Илиев може да чуете в звуковия файл. 

 


Вижте още

Народният изпълнител Филип Синапов водещ на фолклорно предаване по радио Кърджали

В неделя в ефира на радио Кърджали тръгва най-новото предаване в семейството на най-младата радиостанция - "На разсомване" с водещ Филип Синапов . То ще ни буди с родопска музика в ранните часове от 6 до 8 часа. Филип Синапов е народен изпълнител на песни от родопската фолклорна област, изследовател и краевед.  Запява още на четиригодишна..

публикувано на 20.04.21 в 12:05

Адв.Теодора Белева: Пожелавам на колегите сила и убеденост в борбата за право и законност

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.  Като българи и като юристи на този ден ние отдаваме заслужена почит на тези велики възрожденски умове, които са участвали в Учредителното събрание, което се е..

публикувано на 16.04.21 в 13:44

16 април - Ден на Българската конституция

Днес се навършват 142 години от приемането  през 1879 г. на Конституцията на Княжество България. С Учредителното събрание във Велико Търново се поставя началото на парламентарния живот в освободена България. Търновската конституция става основополагащ нормативен акт на Третата българска държава и приобщава България към цивилизована Европа, като..

публикувано на 16.04.21 в 10:20

Великденски концерт подготвят в Дом на културата

Дом на културата Кърджали подготвят Великденски концерт за кърджалийската общественост. Празничната програма ще е на Велики четвъртък – 29 април от 18.30 часа. Поради извънредните мерки в концертната зала могат да влязат не повече от 130 души или това е 30 процента от капацитета на залата. „Избрахме да направим концерта на Велики четвъртък, защото това..

публикувано на 16.04.21 в 09:21
Великотърновци започнаха новата година с пешеходен туризъм

Туристическите агенции в очакване да разрешат пътуванията

Очаква се от началото на месец май да започнат да се провеждат груповите туристически пътувания. Браншът изрази недоволство от последната заповед на министъра на здравеопазването, с която не се облекчават мерките за груповите туристически пътувания и конгресните мероприятия, които остават със забрана за провеждане до края на април. От бизнеса..

публикувано на 15.04.21 в 15:21

До 24 човека в община Неделино ще се възползват от услугата „Патронажна грижа +”

В община Неделино стартира проект „Патронажна грижа +”. Във връзка с това от местната администрация започнаха да набират желаещи да ползват почасови мобилни интегрирани здравно-социални  услуги в домашна среда. Проекта е одобрен в началото ма април и от 9 април стартира неговото изпълнение. Социалната услуга ще се предоставя за 12 месеца. От..

публикувано на 15.04.21 в 13:18
Проф. Николай Овчаров и Марияна Николова

Министерството на туризма рекламира крепостта Вишеград, според проф. Овчаров е време

По националните медии вече върви реклама на крепостта Вишеград край Кърджали, въпреки че тепърва предстои да се започва разкриването на историческия обект. Той е един от шестте приоритетни за страната, за които тази година правителството отпусна целенасочено средства за разкопки. Около 100 000 лв. са предвидените за Вишеград. Рекламата е..

публикувано на 14.04.21 в 15:21