Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Инж. Димитър Илиев: Инвестиционното намерение за изграждане на площадка за отпадъци в Груево е в начален етап"Ние ще се съобразим със становището на РЗИ, становището на общината, и разбира се, ще имаме предвид и ако има някакви възражения от населението. Дали тези възражения са основателни или не, решението ще се взема много внимателно", каза в интервю за сутрешния блок на Радио Кърджали директорът на РИОСВ Хасково инж. Димитър Илиев. Във връзка със създалото се напрежение сред жителите на село Груево за инвестиционно намерение да бъде изградена там площадка за временно съхранение на пластмасови отпадъци. 

Инж. Димитър Илиев коментира какви са стъпките, които Еко инспекцията предприема при инвестиционно предложение, и по-конкретно към изграждането на площадката в село Груево: 

"От инвеститора ще бъде изискано да внесе Предложение 2 – това е една по-подробна информация за какво представлява инвестиционното предложение. Това Предложение 2, ние също го изпращаме на общинския кмет и на селския кмет, също го изпращаме за становище в  РЗИ. След като получим от тях становища, ако има при тях постъпили възражения, жалби, те ни уведомяват и ни ги препращат. И след като получим всички тези становища, ние взимаме решение дали да се извършва Оценка на въздействието върху околоната среда (ОВОС) или да не се извършва. Като конкретно за инвестиционно предложение от този тип това е първата стъпка. Т.е. преценка необходимостта от ОВОС – обикновено не се извършва ОВОС на такова инвестиционно предложение, обикновено приключва с решение да не се извърши ОВОС. Втората стъпка е вече издаването на регистрационен или разрешителен документ, без който инвеститорът не може да осъществява тази дейност". 

Както Радио Кърджали информира, фирмата инвеститор е "ГООК БОРЮ" ООД, регистрирана в Хасково през декември миналата година, с общ капитал от 100 лв.. 

"Тази фирма няма действаща площадка на територията на Хасково. Тя е регистрирана в Хасково, но всъщност собственикът на фирмата е жител на кърджалийския регион", каза още инж. Дмитър Илиев. 

Жителите на Груево в момента събират подписка срещу изграждането на площадката, защото не искат "в района им да има подобно сметище" с капацитет до 250 000 тона, коментира кметът на Груево Ахмед Сеидахмед. 

За капацитета на площадката инж. Димитър Илиев поясни:

 "Действително, инвеститорът беше внесъл първоначално за капацитет на площадката до 250 000 тона годишно, но след два дни коригира капацитета на 50 000 тона. За 250 000 тона изобщо не става въпрос, говорим за 50 000 тона. Това е капацитет годишен. През тази площадка могат да преминат 50 000 тона, но в нашите регистрационни документи, които издаваме обикновено (ние сме издавали на десетки такива фирми документи за региона), ние можем да поставяме условия и обикновено поставяме условие – моментен капацитет, например, не площадката да няма повече от 500 тона. Т.е. идват някакви 300-400 тона, те се предват на други фирми, заминават за другаде, но в даден момент, на площадката не трябва да има, например повече от 500 тона. Поставяме условия в регистрационния документ и ги следим." 


Цялото интервю на Илияна Типова с инж. Димитър Илиев може да чуете в звуковия файл. 

 


Вижте още

Капитан Георги Георгиев е емблема на Кърджали

Ако беше жив, днес капитан Георги Георгиев щеше да навърши 90 години. Роденият в Кърджали мореплавател извършва самотно околосветско плаване с яхта по най-дългата морска обиколка около Земята. Световният му рекорд е записан в Книгата за рекорди Гинес през 1981 година, едва след смъртта на Капитана. През 1978 година Капитанът е удостоен със званието..

публикувано на 04.06.20 в 10:53

Камелия Чолакова: Кризата се отрази сериозно на финансите на Читалище „Обединение 1913”

Най-голямото читалище в Източните Родопи - кърджалийското „Обединение 1913”, постепенно рестартира дейността си. Заповедта на Министъра на здравеопазването вече разрешава там да се работи. Времето на пауза е било оползотворено в писане на проекти. Усилената работа обичайно започва наесен. Камелия Чолакова, секретар на читалището, разказва за..

публикувано на 04.06.20 в 07:16

Всички 38 зрелостници на матура в СУ "Христо Смирненски" в Черноочене

Днес /3 юни/ дванайсетокласниците се явяват на втория задължителен зрелостен изпит, като избират предмета . Заявления за явяване са подали над 37 000 ученици . И тази година най-много от тях - близо 12 000 - са избрали  английския език за своя втори задължителен изпит, а най-малко - 69 – италиански. Началото бе в 9 часа, а изпитният..

публикувано на 03.06.20 в 12:03

Цветелин Гавазов: Не може обществените нужди да пострадат за сметка на определени частни

На последната сесия на общинския съвет в Кърджали, се даде разрешение за изработване на проект за Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване на участък отреден за парк по плана на Кърджали с цел предвиждане на места за ситуиране на трафопостове. В превод, предвижда се изграждане на трафопост върху зелената площ, която е част от..

публикувано на 02.06.20 в 11:48
Ергюнал Сабри

Боксьорът Ергюнал Сабри: Не можем да се върнем в нашата зала, ако не й се направи спешен ремонт

Звездата на "Арда бокс" Ергюнал Сабри - Оги е абитурент. Тази година той завършва Езикова гимназия "Христо Ботев" с отличен успех. В момента усилено се готви за предстоящите матури, но продължава да тренира в двора на родната си къща, тъй като състезателите на "Арда бокс" не могат да спортуват в своята зала. Валентина Иванова разговаря с двукратния..

обновено на 30.05.20 в 16:13
Антична вила

Диана Овчарова: Вила "Армира" е временно затворена, залагаме на други забележителности в района

Как община Ивайловград излиза от кризата с коронавируса? Кога ще отворят детските градини? Как епидемиологичните мерките и затварянето на антична вила "Армира" за следващите 24 месеца ще се отразят на развитето на туризма - един толкова важен за региона отрасъл? Какви са важните проекти, стартът на които предстои? Диана Овчарова, кмет на Ивайловград,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15

Позицията на кмета Сийка Суркова във фокуса на европейския пъзел с коронавируса

Kмeтът нa ceлo Moмчилoвци Cийĸa Cypĸoвa e cpeд гpaдoнaчaлницитe нa eвpoпeйcĸи нaceлeни мecтa, интepвюиpaни зa cитyaциятa c ĸopoнaвиpyca в извecтния caйт Роlіtісо.еu . Peпopтepитe нa РОLІТІСО paзгoвapят c 28 ĸмeтoвe и мecтни лидepи в цялa Eвpoпa /пo eдин oт вcяĸa дъpжaвa в EC и eдин oт Beлиĸoбpитaния/, зa дa дoбият пpeдcтaвa ĸaĸ ĸpизaтa e..

публикувано на 28.05.20 в 12:55