Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ПГЕЕ "Капитан Петко войвода" набира ученици за новата учебна година


 ПГЕЕ "Капитан Петко войвода", гр. Кърджали, се справя добре в условията на извънредно положение. Гимназията продължава виртуалните учебни занятия по специалностите си заяви директорът на гимназията инж. Антоанета Сендова. Тя сподели, че пандемията покрай коронавиуса няма да засегне по никакъв начин подаването на заявленията  във връзка с набирането на ученици за новата учебна година, понеже от години приемът се осъществява онлайн.

В интервю за радио Кърджали, инж. Сендова сподели и предимствата на дуалното обучение:

- имаш интересна професия, която изучаваш в реална работна среда, с реални колеги и реални задачи;

-  с редуване на теория и практика ученето става приятно и интересно, запомняш лесно;

-  мотивиран си - веднага виждаш практическото приложение на наученото;

-  опознаваш бъдещия си работодател;

- трупаш трудов стаж;

- след завършването си готов веднага да започнеш работа;

- имаш по-големи шансове като квалифициран специалист на пазара на труда;

-  конкурентоспособен си във всички страни от ЕС, благодарение на позитивния международно признат имидж на обучаващата фирма;

-  изграждаш се като самостоятелна и отговорна личност;

-  доказваш своите способности и можеш да продължиш да се развиваш;

- печелиш собствени доходи в 11-ти и 12-ти клас.

В тази тежка ситуация Сендова направи и някои полезни заключения, а именно:

- секторите в промишлеността, за които ние обучаваме ученици са едни от най-важните за икономиката и усилено работят в период на криза

- компаниите са и остават добър и верен партньор

- родители и ученици могат да видят по-ясно предимствата на професионалното обучение и в частност на дуалното обучение (изучаване на професия в реална работна среда, добри шансове за работно място, възможност за професионална реализация в родното място и редица други).

Голямото предимство на дуалното обучение е, че за много кратко време, ако положиш успешно изпитите, получаваш Диплома за завършено средно образование, от една страна, а от друга – Свидетелство за професионална квалификация с придобита трета степен, заключи инж. Антоанета Сендова.

Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков с инж. Антоанета Сендова в звуковия файл.

Вижте още
Стария Златоград

Откриват „Делювите празници“ в Златоград

В Златоград откриват „Делюви празници“ с различни събития. В първия празничен ден – 18 септември ще се открие тематична изложба „Тракийски царе“ на автора Николай Русев в „Сивриева зала“ в стария град. На 19 септември, събота жителите и гостите на Златоград ще се забавляват на открито, на мегдана в стария Златоград с концерт на Деси..

публикувано на 18.09.20 в 08:25
БЧК

БЧК се включва в националната кампания „Да изчистим България заедно“

Месец септември беше обявен като месец на първата долекарска помощ по безопасността на движението по пътищата. Съответно младите доброволци на БЧК, главно от областния град успяха да се включат във вече 10-тина инициативи разказа Жана Чакърова - директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Кърджали. Най-интересното от тях беше..

публикувано на 16.09.20 в 08:28

279 помощи за първолаци са отпуснати в Кърджали

279 помощи на първокласници са отпуснати в Кърджали към 9 септември. Това съобщи Цветомир Хаджиев, директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане". Помощта се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца на семейства, които са записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в..

публикувано на 16.09.20 в 06:00

Диана Димитрова: По-добре нулева година, отколкото нахвърлена информация, която децата не асимилират

"Не" на маските и изолаторите в училище. За това призовават родители, които излязоха на протест в някой градове у нас. Родителите настояват сами да решават дали децата им да носят маски в училище. Родителите се притесняват, че мерките срещу коронавируса ще нанесат психически травми върху децата разказва Диана Димитрова, млада..

публикувано на 16.09.20 в 06:00

Гроздан Колев, РУО: Училищата имат готовност да посрещнат учениците, спазвайки мерките срещу Covid-19

Училищата в област Кърджали са заявили готовност да започнат новата учебна година със спазване на противоепидемичните мерки срещу COVID-19. Всяко училище е изготвило план за действие, който е съобразен с насоките, дадени от Министерството на образованието, съвместно с Министерството на здравеопазването. Това съобщи Гроздан Колев, началник на..

публикувано на 14.09.20 в 14:36
Кутелската група

Кутелската група - фолклорната емблема на селото

В Родопите има много селища прочути със своите фолклорни творци и таланти, оставили своята диря във фолклорното изкуство, като Широка лъка, Гела, Момчиловци. Към тези села може да добавим и село Кутела.  Кутела е родно място на прочутия родопски певец Веселин Джигов, който много хора го познават, като солист на „Виевска фолк група“ . В продължение на..

публикувано на 12.09.20 в 14:50

270 осмокласника ще получат еднократна помощ от държавата

Учениците, записани в осми клас за учебната 2020-2021 година в държавно или общинско училище, ще получат еднократна помощ от 250 лева. Това заяви Цветомир Хаджиев, Цветомир Хаджиев, директор на Регионалната дирекция ''Социално подпомагане''. Целевата група са децата, които постъпват в прогимназиален етап, тъй като в този етап на..

публикувано на 11.09.20 в 12:20