Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промяна в плана: COVID-19 разтърси сватбените фотографи



Пандемията на коронавируса създаде безпрецедентна криза и последствията от нея преливат в света на бизнеса. Въпреки, че вирусът не дискриминира, икономическата повреда на тази спешна ситуация на здравето засяга някои по-сериозно от други. За съжаление, настоящите трудни времена за индустрията каскадират във всяка посока и засягат хора, чийто живот зависи от щастливите събития  на другите. Такъв бранш е сватбената фотография, при който COVID-19 отне приходите му в рамките на една нощ.  

Южна България е водеща в страната с рекорден брой сватбени тържества. Кърджали и Хасково са областите с подписани ежегодно бракове в порядъка от 500 до 1000 на област.  Тази годна загубите в Хасково са в размер на 1 200 000 лв. разказва фотографът Жоро Колев. Страшното е че поради пандемията нашия бранш изчезва разказва той:

„В момента няма никакви събития. Тоест ако ние сме очаквали да изкараме някакви хонорари, то в момента това което изкарваме е нула. В Хасково сватбите за миналата година да са около 600. Ако ги сложим средно по 2000 лв. на сватба, това са пари които няма да се завъртят, просто защото няма сватби. С други думи фотографията за този сезон я няма. Като член на Националната асоциация на сватбените фотографи и видео оператори (НАПСФВ) сме написали писмо до Министерството, с което да алармираме за всички наболели въпроси, които в момента се случват. Надявам се да се отделят някакви средства и за нас, но едва ли ще се случи това нещо.”

Сивата икономика в сектора на сватбените студия се разразствтва неконтролируемо през последните няколко години като процентът на укритите данъци е в размер на над 60%, генерирани от не регламентираните фото-студия, които не подлежат на никакъв контрол от страна на държавата и НАП. И докато преди се борехме само с този сив сектор, сега се борим и с тази коварна болест, разказва дългогодишният фотограф Жоро Колев.

„Понеже нашия бизнес не е добре урегулиран от държавата, той се превръща в една лесна ниша в която хора, които нямат никакви познания инвестират малко средства за евтин апарат и стават ‘photography’. Много то тях сигурно няма да усетят дори и кризата, понеже работят и на други места, но за нас, които си плащаме данъците пандемията се оказва огромен удар.”

Докато седим в домовете и апартаментите си, бавно но сигурно осъзнаваме ширината на човешката цена на тази пандемия. Същевременно обаче не малко хора се борят за своят залък хляб, който коронавируса им отнема. Освен церемониалните заснемания, фото стдуията печелят пари и от индивидуални сесии. В момента всички хора са по домовете си и студията са заключени. В тези трудни за бранша времена доста колеги избират да се преориентират в друга насока за генериране на доходи споделя с тъга Колев.

Всички мерки за ограничаване на масови събирания и спазване на дистанция оцветиха снимката на поредица отменени сватби и резервации. Крайният резултат оставя на фотографите само малък депозит в най-добрия случай и нулев доход в най-лошия.

Въпреки, че Жоро Колев няма върнато капаро до този момент, той споделя че не малко младоженци са останали измамени именно заради сивия сектор на фото-студя при които няма подписани договори и всичко е не регламентирано, с което по никакъв начин младите двойки не могат да удостоверят, че са дали конкретна сума на някого, камо ли да си я поискат обратно.

Въпреки тежкото положение обаче има и лъч светлина в сянката която COVID-19 пусна. В случая това е правителствената мярка за справяне с последиците от епидемията от Covid-19 - схемата "60/40". Въпреки че в първия си вариант тя беше твърде ограничена и беше на практика не работеща за бизнеса и работниците. В последствие, след силен натиск от работодателските организации мярката беше разширена и вече обхваща всички сектори със спад на приходите. Това пак е някакъв вид защита за тези, които работим казва с усмивка на лице Жоро Колев.

В заключение можем да кажем, че на този етап е по-добре да разсрочете сватбата си, вместо да я анулирате. Несъмнено след няколко месеца пак ще влезете в сватбената си рокля или смокинг. Нека не забравяме, че спомените са ценни, времето е мимолетно, а фотографиите, които ни напомнят за тези реалности, ще продължат дълго след като COVID-19 бъде забравен .


Чуйте целия репортаж в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16