Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На фронта срещу COVID-19: Битката на медиците от първо лице



Лекарите напоени с пот и медицински сестри, които се грижат за заразените с COVID-19, бързо стигнаха до олицетворение на героизма и трагедията на пандемията на коронавирус. Всички ние неизменно ще помним тези здравни работници и тяхната саможертва и устойчивост на предните линии дълго след като COVID-19 избледнее. Те се подлагат на риск от зараза, често без необходимото оборудване, с което да защитят себе си или ресурсите за лечение на много от пациентите им. Какво е да се работи на първа линия в борбата с такъв невидим враг разказва Евелина Ковачева, анестезиологичен асистент в УМБАЛ „Каспела” Пловдив.

„ За мен работата на първа линия с този вирус е едно лично предизвикателство, понеже работата се различава от тази, която стандартно вършим в ежедневието си. Тя е един допълнителен опит и изпитание на психиката и възможностите ни”

Как се чувствате и страхувате ли се посрещайки COVID-19 в лицето?

 „Страх е последното чувство, което може да се изпита от един медицински работник, според мен. Страх по-скоро се поражда единствено и само около неизвестното около самия вирус и от това дали ще можем качествено да си свършим работата за да запазим всеки един човешки живот.”

Какво усетихте, когато за първи път погледнахте коронавируса в очите посредством пациентите си?

„Чувството, което изпитваш по принцип не може да се опише. Почувствах, че тези хора наистина имат нужда от нашата помощ и от грижата, и че ние сме тяхната надежда заедно да се преборим срещу болестта и да се справим със създалата се ситуация.”

Според вас подценява ли се заразата от Българите?

„Заразата не е никак за подценяване. Много адекватни мерки се предприеха съвсем навреме от Кризисния щаб, за да се органични разпространението на COVID-19, но спрямо обществото ни моето мнение се различава, защото явно сме такъв народ. Българинът винаги подлага под съмнение всичко което се случва. Дори когато медиите ни предоставят информация на самата зараза и в другите държави. Според моите наблюдения се различават две групи хора. Едните спазват мерките и се интересуват спрямо развитието на ситуацията. Вторите дори не вярват, че COVID-19 е реален. Точно тази група подценява тази ситуация. „

Беше ли допълнителен стимул за вас ръкопляскането от терасите?

„Всяка една признателност и благодарност независимо под каква форма е от страна на хората е огромен стимул за нас. Бих се радвала обаче, когато и обикновеното ежедневие настъпи отново да имат добро отношение към нас. Не говоря за аплодисменти а за едно нормално отношение, понеже всички ни е известно това, че постоянно се съобщава за побой над медици и лошо отношение.”

Бройката на лекарите заоблели от COVID-19 нараства. Не се ли притеснявате, че може да се заразите и да станете приносител и пример за това, колко лоша може да бъде епидемията?

„Не се страхуваме понеже сме защитени от гледна точка на екипировка. Наясно сме с начина на разпространение, затова са взети всички мерки да не се превръщаме в заразоносители. Проведени са ни и инструкции как да обличаме и събличаме самата екипировка, така че да не се заразим. Осигурено е всичко спрямо дезинфекцията на самите помещения, както и за нас самите. Няма причина да се притесняваме, че ще се заразим.

Достатъчно адекватна защита ли е екипировката, която носите?

„Защитата бих казала, че е на едно много високо ниво. Бих казала първокласна. Всичко необходимо за защитата ни е осигурено и не се прави компромис с това, както трябва да е навсякъде и във всяка една болница."

Как коронавируса се отразява върху вас и като цяло борбата срещу COVID-19 кара ли ви да се чувствате по отдадени на професията?

„ Ние винаги сме били отдадени на професията, независимо от ситуацията в която  се създава. В противен случай ако не сме отдадени не можем да работим тази професия. Неизменно това ни се отразява психически и физически. Ние сме много по-натоварени отколкото по принцип. Но това чувство, че си помогнал на някого да се пребори със заболяването не може да се съпостави с умората.”

Имайки в предвид факт, че все още няма ваксина, в лекарите прокрадва ли се онова чувство, че не могат да направят достатъчно за пациентите си?

„Лекарите ни са едни съвременни супер герои. Независимо от това, че липсва ваксина те не са спирали да се интересуват от COVID-19 и да изчитат тонове информация и да търсят алтернатива за лечението. Подходът към всеки един пациент е доста индивидуален. Лекарите правят всичко по силите си да не се породи такова чувство, че не могат да направят достатъчно.”

Накрая лично вие какъв апел искате да отправите?

„Личният ми апел към всички е да имат още съвсем малко търпение. Всичко е бъде наред съвсем скоро. Просто спазвайте правилата.”


Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков с Евелина Ковачева в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16