Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пробегът за мир в Европа ще мине виртуално през Родопите

Пробегът на мира тази година преминава през България виртуално.  България посрещна виртуалната щафета официално на 11 май,като с участие на български бегачи, които са десет души, ще бъдат изминати общо за страната ни 1008 км.

На 1 март 2020 г. в Лисабон бе даден старта на европейската част от Пробега на мира. Провеждането на Peace Run бе открито от държавния глава на Португалия Марсел Ребело де Соса в президентския дворец в Белем.

Международният отбор от бегачи пренесе Факела на мира през Португалия и Испания, след което физическото преминаване на Пробега бе прекратено с оглед възникналата епидемична обстановка в света. По първоначален план мирната щафета трябваше да премине през всяка европейска държава до големия финал в Прага през октомври.

Сега европейската част от Peace Run ще продължи да се осъществява, но този път виртуално. Международен отбор от бегачи ще пробягва разстоянието, което трябва да се измине за съответния ден от графика на Пробега.

Всеки бегач изминава необходимите километри в района, в който живее, следвайки правилата за безопасност, наложени в съответната държава.

 Виртуалният маршрут започна на 27 април в Сараево (датата на 33-тия рожден ден на Peace Run) и ще измине маршрута през Европа, реализирайки от 60 до 160 избягани километри на ден, като посети всички европейски страни.

Маршрутът се основава на първоначалния планиран график, но адаптиран според отложените събития в страните, които трябваше да посети през март и април (Франция, Италия, Словения, Унгария, Сърбия и Хърватия).

Световната щафета трябваше да премине през Гоце Делчев, Доспат, Широка Лъка, Чепеларе, Смолян, Мадан, Златоград, Момчилград, Кърджали, Хасково, Харманли, Тополовград, Елхово,Болярово, Малко Търново, Царево, Созопол и Бургас, а от там по вода до Украйна.

България посрещна виртуалната щафета официално на 11 май, като с участие на български бегачи ще бъдат изминати общо за страната ни 1008 км. Освен бегачи, поканени са Общините по маршрута да изразят своята съпричастност към идеята на Пробега, с кратко видео или по друг подходящ начин, както и деца със рисунка, песен или друго творчество, посветено на мира.

Чуйте повече в интервюто със Здравко Йончев – Бариди от  Peace Run. Пробегът в Португалия 2020 г.

Шри Чинмой, основател на пробега за мир в Европа


Галерия

Вижте още
Елисавета Кехайова, директор на регионална библиотека

Библиотекарите честват професионалния си празник

На 11 май църквата отбелязва денят на светите братя Кирил и Методий. Светското отбелязване на техния ден е преместено на 24 май и става Ден на славянската писменост и култура. От 2006 година 11 май е професионален празник на библиотекаря, определен за честване с Решение 344 на Министерски съвет. Своя двоен празник отбелязват и в Националната..

публикувано на 11.05.21 в 14:43

Хиляди хора вярват в чудотворната и лечебна сила на иконата на Св. Георги в Хаджидимовския манастир

На 6 май - Гергьовден, хиляди хора от страната всяка година посещават манастир „Св. Георги Победоносец“ в гр. Хаджидимово, най-западната част на Родопите. Смята се, че чудотворната икона на Св. Георги в манастира изцелява болни и слепи хора, а също и безплодие. Още на 5 май вярващите пристигат и пренощуват в църквата за изцеление. Манастирът е..

публикувано на 06.05.21 в 09:00

Културен шок: Езикът от парламентарната трибуна удари дъното

Нивото на политическият език спадна доста и това е очевиден факт за всеки. Въпреки това обаче, ще избегнем да квалифицираме еднозначно, защото виждаме примери от едната крайност до другата. Все пак няма как да не подчертаем дебело, че към този момент езикът от парламентарната трибуна на 45-тото НС доказа, че има още по-дълбоко дъно от..

публикувано на 07.05.21 в 05:00
Радостина Йорданова БМЧК

Само за няколко часа 15 доброволци към БМЧК набраха над 1700 лв. за фонд "Милосърдие"

Само за няколко часа 15 доброволци към БМЧК набраха над 1 700 лв. за фонд "Милосърдие". Акцията се провежда за 11 поредна година на Цвентица, съобщи Светломира Димитрова, специалист младежки дейности и безвъзмездно кръводаряване в Секретариата на Областния съвет на БЧК в Кърджали. "Наши доброволци от четири клуба в областта проведоха..

публикувано на 03.05.21 в 17:49
Родната къща на полк. Владимир Серафимов в с. Свежен, общ. Брезово

В Свежен отвори врати къщата - музей на полк. Владимир Серафимов - освободителят на Средните Родопи

През Балканската война (1912 - 1913) Владимир Серафимов е командир на 21-ви средногорски полк. Освобождава Централните Родопи. Навсякъде е посрещнат сърдечно от българското население. Така е и в селата Карлуково, Петково, Давудово, Горно Дерекьой. Удържа натиска на силни османски части край Алами дере на 21 октомври, въпреки че има заповед за..

публикувано на 03.05.21 в 13:35

Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще се проведе за 55-и път в Хасково

 Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ е духовната емблема на Хасково. Съборът се доказа като вдъхновител на самодейните таланти и възможност за изява на творци, които съхраняват и ценят автентичното народно творчество. Националният събор „Китна Тракия пее и танцува“ е носител на отличието „Златна роза“ от..

публикувано на 01.05.21 в 15:45

"Мост между поколенията" е първият самостоятелен албум на Валентин Стефанов

Изпълнителят на родопски песни Валентин Стефанов издаде първия си самостоятелен албум „Мост между поколенията“. Албумът съдържа 11 песни и е посветен на Валентин Вълнев, дядо на младия изпълнител. „Това ми беше една мечта, която осъществих. Албума е посветен на дядо ми Валентин Вълнев, защото на него дължа любовта към народната музика и..

публикувано на 01.05.21 в 15:30