Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пробегът за мир в Европа ще мине виртуално през Родопите

Пробегът на мира тази година преминава през България виртуално.  България посрещна виртуалната щафета официално на 11 май,като с участие на български бегачи, които са десет души, ще бъдат изминати общо за страната ни 1008 км.

На 1 март 2020 г. в Лисабон бе даден старта на европейската част от Пробега на мира. Провеждането на Peace Run бе открито от държавния глава на Португалия Марсел Ребело де Соса в президентския дворец в Белем.

Международният отбор от бегачи пренесе Факела на мира през Португалия и Испания, след което физическото преминаване на Пробега бе прекратено с оглед възникналата епидемична обстановка в света. По първоначален план мирната щафета трябваше да премине през всяка европейска държава до големия финал в Прага през октомври.

Сега европейската част от Peace Run ще продължи да се осъществява, но този път виртуално. Международен отбор от бегачи ще пробягва разстоянието, което трябва да се измине за съответния ден от графика на Пробега.

Всеки бегач изминава необходимите километри в района, в който живее, следвайки правилата за безопасност, наложени в съответната държава.

 Виртуалният маршрут започна на 27 април в Сараево (датата на 33-тия рожден ден на Peace Run) и ще измине маршрута през Европа, реализирайки от 60 до 160 избягани километри на ден, като посети всички европейски страни.

Маршрутът се основава на първоначалния планиран график, но адаптиран според отложените събития в страните, които трябваше да посети през март и април (Франция, Италия, Словения, Унгария, Сърбия и Хърватия).

Световната щафета трябваше да премине през Гоце Делчев, Доспат, Широка Лъка, Чепеларе, Смолян, Мадан, Златоград, Момчилград, Кърджали, Хасково, Харманли, Тополовград, Елхово,Болярово, Малко Търново, Царево, Созопол и Бургас, а от там по вода до Украйна.

България посрещна виртуалната щафета официално на 11 май, като с участие на български бегачи ще бъдат изминати общо за страната ни 1008 км. Освен бегачи, поканени са Общините по маршрута да изразят своята съпричастност към идеята на Пробега, с кратко видео или по друг подходящ начин, както и деца със рисунка, песен или друго творчество, посветено на мира.

Чуйте повече в интервюто със Здравко Йончев – Бариди от  Peace Run. 



Пробегът в Португалия 2020 г.

Шри Чинмой, основател на пробега за мир в Европа


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47
Даниела Петрова

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на..

публикувано на 16.04.24 в 08:42

Никола Райков: Любовта към добрата книга се създава в семейството

А сега ви срещам с автора на книги-игри Никола Райков, който е успял в САЩ и Китай. Той дори за известно време живее в Америка, където учи информационни технологии и поддържа сайт за кино рецензии, но се разочарава и връща у нас. Живее в малко българско селце, далеч от проблемите на големия град, заедно със съпругата си и сина си , за..

публикувано на 15.04.24 в 17:57

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, шеф готвач Пеньо Иванов ще ни каже как приготвя пиле салтимбока или пилешко печено със салвия и панирани домати . След това Билге Мехмед разговаря с Людмила Данова - учителката поет, която твори в кратката поетична форма апев, което прилича на японското хайку, но си е българско.  Очакват Ви и други..

публикувано на 14.04.24 в 17:22
Трифон Ламбов

Читалището в Тополовград става на 130 години

Сто и тридесет години ще честват в Тополовград от създаването на читалището си „Св. Св. Кирил и Методий 1894“ през месец май. Годината е избрана неслучайно. „ Първите източници за читалището в Тополовград ги черпим от една публикация в сливенски вестник от 1894 г., в която се казва, че в Каваклий, старото име на Тополовград, има богато..

публикувано на 12.04.24 в 20:00