Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пробегът за мир в Европа ще мине виртуално през Родопите

Пробегът на мира тази година преминава през България виртуално.  България посрещна виртуалната щафета официално на 11 май,като с участие на български бегачи, които са десет души, ще бъдат изминати общо за страната ни 1008 км.

На 1 март 2020 г. в Лисабон бе даден старта на европейската част от Пробега на мира. Провеждането на Peace Run бе открито от държавния глава на Португалия Марсел Ребело де Соса в президентския дворец в Белем.

Международният отбор от бегачи пренесе Факела на мира през Португалия и Испания, след което физическото преминаване на Пробега бе прекратено с оглед възникналата епидемична обстановка в света. По първоначален план мирната щафета трябваше да премине през всяка европейска държава до големия финал в Прага през октомври.

Сега европейската част от Peace Run ще продължи да се осъществява, но този път виртуално. Международен отбор от бегачи ще пробягва разстоянието, което трябва да се измине за съответния ден от графика на Пробега.

Всеки бегач изминава необходимите километри в района, в който живее, следвайки правилата за безопасност, наложени в съответната държава.

 Виртуалният маршрут започна на 27 април в Сараево (датата на 33-тия рожден ден на Peace Run) и ще измине маршрута през Европа, реализирайки от 60 до 160 избягани километри на ден, като посети всички европейски страни.

Маршрутът се основава на първоначалния планиран график, но адаптиран според отложените събития в страните, които трябваше да посети през март и април (Франция, Италия, Словения, Унгария, Сърбия и Хърватия).

Световната щафета трябваше да премине през Гоце Делчев, Доспат, Широка Лъка, Чепеларе, Смолян, Мадан, Златоград, Момчилград, Кърджали, Хасково, Харманли, Тополовград, Елхово,Болярово, Малко Търново, Царево, Созопол и Бургас, а от там по вода до Украйна.

България посрещна виртуалната щафета официално на 11 май, като с участие на български бегачи ще бъдат изминати общо за страната ни 1008 км. Освен бегачи, поканени са Общините по маршрута да изразят своята съпричастност към идеята на Пробега, с кратко видео или по друг подходящ начин, както и деца със рисунка, песен или друго творчество, посветено на мира.

Чуйте повече в интервюто със Здравко Йончев – Бариди от  Peace Run. 



Пробегът в Португалия 2020 г.

Шри Чинмой, основател на пробега за мир в Европа


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Тодор Кожухаров

Фестивалът “С песните на Тодор Кожухаров” в два дни

Задава се петото издание на Националния фолклорен фестивал “С песните на Тодор Кожухаров” в Хасково. Конкурса тази година ще е в два дни 12 и 13 октомври. Фестивалът е с конкурсен характер, без такса за участие и в него могат да участват изпълнители от цялата страна, без ограничение на възрастта. Началото е в 9 часа на 12 октомври в Младежки център,..

публикувано на 02.10.24 в 14:48

Температурите през октомври ще са около и над климатичните норми

През последните години температурата през октомври надвишава климатичните норми. Това каза за Радио Кърджали Анастасия Стойчева, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология. "Той е онзи месец в нашата страна, в който имаме както много хубави слънчеви дни, които част от хората наричат циганско лято, но в действителност циганското..

публикувано на 01.10.24 в 15:09

Приказна вечер в Кърджали с поетесата Ивелина Радионова

С вълнение от преживяната вечер с авторката на Алтъна, Радка Петкова.

публикувано на 30.09.24 в 13:25

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 30.09.24 в 12:48
В Кирковско гледат капия от стария местен сорт

В Чорбаджийско пазят стария местен сорт "Росенка", отглеждат над 200 дка червена капия

В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е..

публикувано на 29.09.24 в 17:42

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26