Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще отворят ли детските градини и ясли на 1 юни?Най-големият проблем породен от коронавиурса в образователната система се оказват детските градини и ясли. Този въпрос ангажира родители, деца , възпитатели и учители, като се оказва един от най-значимите и трудни за изчистване въпроси, заяви председателят на РСО "Подкрепа" Кърджали - Румяна Профирова. В съответствие с проучване на МОН и с готовността на родители и учители Синдикат Образование подкрепя започвано на работа на детските ясли и градини най-късно от първи юни, каза Румяна Профирова.

"Преобладаващият процент от родителите, които са попълнили анкетата и които желаят веднага да пуснат детето си на детска градина са 53%. От детските учители 56% също имат готовност да започнат в момента работа в редовна учебна среда. 91% от българските родители са отговорили, че ако детето до една седмица не бъде на детска градина или ясла би било справедливо и логично на тези родители да им бъде предоставен допълнителен платен отпуск в размер на един месец за изпълнение на техните родителски ангажименти." 
 
Работещите майки и бащи трябва да могат да се върнат на работа заяви и премиерът Бойко Борисов. И докато правителството работи да отвори детските градини преди 24 май", КТ "Подкрепа" продължава да поддържа, като важен акцент ситуацията с детските учители в страната, заяви председателят на РСО "Подкрепа" Кърджали - Румяна Профирова.

"Нека някои кметове и директори водени от приоритети за икономии на финансови средства не допуснат уволнение на детски учители, защото те са фундаментално важни за образователната ни система"

Припомняме, че от 16 март са спрени ясли и детски градини. При някои детски заведения продължава онлайн заниманията с децата. В същото време работата на детските градини, яслите и всякакви организирани форми на занимания с деца бяха забранени с новите заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с влязлата в сила от днес извънредна епидемична обстановка. В нея забраната е в сила до края на извънредната обстановка, която засега е 14 юни.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.
Вижте още

Болничен за карантина за дете се издава само след анкета на РЗИ

Практиката с COVID-19 до този момент, боледуването от други вируси и грипове през миналия сезон след 1 януари и предстоящите сезонни боледувания поставят пред родителите множество въпроси. Още повече че в момента има ограничение личните лекари да издават до 40 дни болнични за една календарна година на един работещ независимо дали лично той..

публикувано на 28.10.20 в 15:20

Тази неделя в "Накъде в неделя"

Тази неделя, малко след 7.00 часа  в "Накъде в неделя" - предаването за туризъм, хоби и свободно време ще  пътешестваме заедно с Георги Аргиров, човекът на пулта и с музикалния редактор Ангел Чавдаров, който, както винаги ни е подбрал страхотни парчета, които да ни настроят на приключенска вълна. Водеща на предаването е Илияна Типова. Тази неделя в..

публикувано на 27.10.20 в 15:48

Лазар Налбантов - наследникът на странджанските песни

Народният певец Лазар Налбантов е роден в Бургас. Там започват и първите му изяви в сферата на фолклора. През миналата година изпълнителят на странджански песни прави първия си самостоятелен концерт в Бургас озаглавен „Моята Тракия на две морета“. Поводът е 20-годишната кариера на талантливия народен певец. Семейната среда е оказала влияние..

публикувано на 26.10.20 в 17:03
с. Давидково

Давидково от миналото до днес

Село Давидково е едно от големите в община Баните. Днес е с около 600 жители, но в миналото е било по-многолюдно. Разположено край левия бряг на Давидковска река, на около 64 км от град Смолян и на 76 км от Кърджали. Надморската височина на селото варира от около 860 м до  1120 м.н.в. В селото има детска градина и училище, читалищната деиност..

публикувано на 23.10.20 в 16:10

Златен лъв за математика Вълчо Милчев от Кърджали

Той е от тези, които срещаш веднъж в живота си. Благ, внимателен, задълбочен, кротък, готов да отстъпи, но ако трябва и да тръгне на революция. Която направи в математиката в България и изведе десет свои ученици до световните върхове. Казва се Вълчо Иванов Милчев и вече е Златният лъв на Кърджали. С наградата вчера, за Деня на Кърджали, го удостои..

публикувано на 23.10.20 в 13:46

Елитните спецчасти на България гостуваха в Кърджали, генералът им е преборил и ковид-19

Видят ли ги, тоест застрашат ли Живота им, противникът няма избор. Защото въпросът е само един: "Аз или той?" А тук има само един възможен отговор: - Елитната спецчаст! Те са невидими. Помнят се винаги от онези, които са спасили. Разпознават ги в следващите животи. Готови са буквално на всичко, защото винаги са от страната на Най-добрите. Пазят..

публикувано на 23.10.20 в 13:31

Модерен поминък: Професия влогър

През последните години в платформите за видео споделяне място заемат не само музикалните видео клипове. Съдържанието им вече изобилства от новинарски репортажи, документални поредици, филми и др. Особено място обаче заемат "влоговете". Казано по-просто "влоговете" са цифрово разказване на истории, извършвано от хора, известни като..

публикувано на 23.10.20 в 11:37