Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще отворят ли детските градини и ясли на 1 юни?Най-големият проблем породен от коронавиурса в образователната система се оказват детските градини и ясли. Този въпрос ангажира родители, деца , възпитатели и учители, като се оказва един от най-значимите и трудни за изчистване въпроси, заяви председателят на РСО "Подкрепа" Кърджали - Румяна Профирова. В съответствие с проучване на МОН и с готовността на родители и учители Синдикат Образование подкрепя започвано на работа на детските ясли и градини най-късно от първи юни, каза Румяна Профирова.

"Преобладаващият процент от родителите, които са попълнили анкетата и които желаят веднага да пуснат детето си на детска градина са 53%. От детските учители 56% също имат готовност да започнат в момента работа в редовна учебна среда. 91% от българските родители са отговорили, че ако детето до една седмица не бъде на детска градина или ясла би било справедливо и логично на тези родители да им бъде предоставен допълнителен платен отпуск в размер на един месец за изпълнение на техните родителски ангажименти." 
 
Работещите майки и бащи трябва да могат да се върнат на работа заяви и премиерът Бойко Борисов. И докато правителството работи да отвори детските градини преди 24 май", КТ "Подкрепа" продължава да поддържа, като важен акцент ситуацията с детските учители в страната, заяви председателят на РСО "Подкрепа" Кърджали - Румяна Профирова.

"Нека някои кметове и директори водени от приоритети за икономии на финансови средства не допуснат уволнение на детски учители, защото те са фундаментално важни за образователната ни система"

Припомняме, че от 16 март са спрени ясли и детски градини. При някои детски заведения продължава онлайн заниманията с децата. В същото време работата на детските градини, яслите и всякакви организирани форми на занимания с деца бяха забранени с новите заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с влязлата в сила от днес извънредна епидемична обстановка. В нея забраната е в сила до края на извънредната обстановка, която засега е 14 юни.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.
Вижте още

Започват плащанията на земедлските стопани за компенсиране на щетите, причинени от пандемията

Близо 35 хиляди фермери са кандидатствали по извънредните мерки за финансиране, свързани с коронакризата. Почти 100 милиона лева ще разпредели държавата, за да компенсира фермерите за загубите, причинени от епидемията, извънредното положение и загубите на пазари.  В област Кърджали са кандидатствали близо 2000 земедлски стопани за компенсиране на..

публикувано на 28.09.20 в 15:04

Ендуро – висок адреналин с мотори сред природата

С форсиране на мотори на 26 септември в 10:00 часа започна петият кръг от Българския екстремен Ендуро шампионат. Той се проведе в местността Кукуля в Кирково под мотото „Родопска сакънтия – луда надпревара”.  Метеорологичните условия покачиха степента на трудност на подготвеното трасе, понеже проливния дъжд посрещнал състезателите в събота..

публикувано на 28.09.20 в 14:12

Откриват телефон на доверито в Кърджали

До седмица в Кърджали ще бъде открит телефон на доверието, на който жертви на насилие във всичките му форми могат да намерят съвет и подкрепа. С цел спокойствие обажданията ще са анонимни, а самият разговор ще бъде таксуван по стандартна телефонна тарифа. Това заяви клиничния психолог Екатерина Велева, председател на фондация ПУЛС, която стои..

публикувано на 28.09.20 в 13:34

Превозвачи в Кърджали се надпреварват кой ще предложи по-ниска цена за билет до Истанбул

Бум на пристигащи от Истанбул в Кърджали. Желаещите да посетят южната ни съседка също не са малко. Причината - прекалено ниската цена на билетите. В момента можете да пътувате до или от Истанбул за 20 лв., 15 лв., че дори и за 10 лв. Общо 10 автобуса на ден пристигат от Истанбул и Бурса сутринта и заминават вечерта обратно. А пък двупосочният билет за..

публикувано на 25.09.20 в 18:11

Как да си направим домашно песто и салата "Ропотамо"?

Време е да консервираме лятото в буркани , защото скоро то ще изтърколи съвсем и пресните плодове и зеленчуци ще бъдат все по-малко. Сега е времето, в което има в изобилие сезонни зеленчуци - най-вече чушки и домати, както и зелени подправки. Кулинарят Росица Генчева прави домашно песто, без да прибавя маслини . С добавено..

публикувано на 25.09.20 в 12:42

Семейство създаде спасителен остров за уплашени животни

Сигурно си спомняте тази песен на Елтън Джон, в която певецът пее, че се връща на село, където е неговият дом, старият бухал и неговия нов път. Своя дом в малко разградско селце, близо до микроязовир, намери таралежката от Кърджали , спасена от кърджалийката с габровски корени Евгения Пандула. Преди два месеца женският таралеж беше нападнат от..

публикувано на 25.09.20 в 11:17

Кърджалийци на финал в националния шампионат по драг рейсинг

Кърджалийския отбор по драг, начело с Танер Тапъджъ се отправя към  последния-трети кърг от тазгодишното националното драг състезание организирано от АФБ (Автомобилната Федерация на България). Финалът ще се проведе на 10 и 11 октомври в Кондрофрей. След връщането си от втория кръг на шампионата, който се проведе на 12-13 Септември  в гр. Сливен на..

публикувано на 25.09.20 в 07:00