Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. д-р Тодор Черкезов: Пикът на COVID-19 мина, но ужасът май тепърва започваОт началото на пандемията в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" са лекувани 8 пациенти с COVID-19, като двама от тях са още в Инфекциозно отделение заяви проф. д-р Тодор Черкезов, директор на лечебното заведение:

"При двама от пациентите се наложи превеждане в ОАИЛ. Единият се възстанови и се върна в Инфекциозно отделение. Другият остана на апаратна вентилация в ОАИЛ, където даде два отрицателни резултата за COVID-19, но почина от усложненията. За месеците април и май /до19.05.2020г./ са изследвани общо 112 PCR проби за COVID-19."

Проф. д-р Тодор Черкезов дебело подчерта необходимостта за спазване на протиовоепидемичните мерки на територията на болницата. Носенето на маски и спазване на дистанцията между лицата на 1,5м един от друг са основата в борбата срещу разпространението на вируса, заяви Черкезов. Важно за отбелязване е, че са забранени и свижданията в отделенията на лечебното заведение.

Бързи тестове се правят в микробиологичната лаборатория само по искане на лекар /удостоверено писмено/ срещу сумата от 25 лева., заплатена в регистратурата на болницата.

"Изследването се извършва в микробиологичната лаборатория на първия етаж на лечебното заведение в рамките на работното време от 8:00ч. до 15:00 часа. Резултатите се получават на място след приключване не изследването."

Въпреки, че Област Кърджали бе пощадена по време на пика на COVID-19,  МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" наблюдава увеличение на инфарктите след края на извънредното положение в региона. Все повече пациенти с усложнение търсят лекарска помощ в многопрофилната болница, сподели обезпокоено Черкезов, като допълни, че расте и броят на пациентите с хронични заболявания, които по време на извънредното положение не са търсили лекарска помощ, поради притеснения и проява на превантивни мерки срещу зараза с коронавирус.

Напомняме, че при положителен резултат за COVID-19 при PCR тест, микробиологичната лаборатория уведомява РЗИ за вземане на последващи противоепидемични мерки.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.
Вижте още

Донко Марков представи в предаването „Полет над Родопите“ новата си песен „Блазе ти, любе“

Mладият изпълнител на народни песни Донко Марков представи в предаването „Полет над Родопите“ новата си песен „Блазе ти, любе“.  Песента е записана в дните на извънредна национална епидемична обстановка и работата на екипа се е случвало от разстояние във Варна и Пловдив. Текстът и музиката на новата песен са на майката на Донко – Ваня Маркова...

публикувано на 06.06.20 в 14:05
Живко Ризов, собственик на конна база

Да обиколиш Средните Родопи на кон

В Родопите има толкова много туристически забележителности – природни, архитектурни и културно исторически паметници. Няма да ви стигне седмица, за да обиколите всичките. Но пък може да си отделите почивните дни в края на седмицата, за да посетите Средните Родопи. Част от планината, която ще ви впечатли с историческата забележителност..

публикувано на 03.06.20 в 16:07

В 20 училища в област Кърджали се провеждат матури по български език и литература

В 20 училища в област Кърджали се провежда държавен зрелостен изпит по български език и литература. Навсякъде изпитния ден е започнал нормално при добра организация, осигурено видеонаблюдение  и спазване на противоепидемичните мерки. На изпит се явиха общо 1200 ученици. Заявления са подали 1223-ма дванадесетокласници. 22-ма от тях не са допуснати по..

публикувано на 01.06.20 в 13:22

На 1 юни деца превзеха ефира на Радио Кърджали

Международният ден на децата е на 1 юни в почти всички страни от бившия Социалистически лагер. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария). Веднага след това започва празнуването му в България на 8 май, под патронажа на княгиня Евдокия и по-късно на съпругата на Борис..

публикувано на 01.06.20 в 12:44
Петър Попов

Петър Попов: България има уникални китаристи и музиканти

Събеседник в сутрешния блок на Радио Кърджали бе човек, на който нищо човешко не му е чуждо, но за своите приятели си остава един тих ангел. Той е роден и израснал в Бургас, но е влюбен в обширната Родопа планина. Той не е планинар, но само в нея се чувства по-близко до звездите, защото тук е магично място. И не, той не е астроном. Той не живее в..

публикувано на 31.05.20 в 21:50

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, отново сте с мен, Радка Петкова и предаването Вкусен следобед по радио Кърджали . Това е предаването от тази неделя, 31 май. Отпуснете се удобно и се подгответе за два часа с релаксиращи теми, мелодии и кулинарни изкушения . В първата част на предаването правим реверанс към народната музика с две дами, които разнасят славата на народната..

публикувано на 31.05.20 в 18:55
Светла Калудова-Станилова

Проф. Светла Калудова-Станилова: Има доста наследници, които ще поемат по моя път

Светла Калудова-Станилова представи песента на Надежда Хвойнева  „Черешко, чорна вишничко“ във фолклорното предаване „Полет над Родопите“. Това е едно от изпълненията, които тази седмица участват в седмичната класация на предаването. Слушателите трябва да избират още между песните „Все плачеш Яне“ в изпълнение на Янка Иванова и „Родом са се..

публикувано на 30.05.20 в 20:04