Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. д-р Тодор Черкезов: Пикът на COVID-19 мина, но ужасът май тепърва започваОт началото на пандемията в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" са лекувани 8 пациенти с COVID-19, като двама от тях са още в Инфекциозно отделение заяви проф. д-р Тодор Черкезов, директор на лечебното заведение:

"При двама от пациентите се наложи превеждане в ОАИЛ. Единият се възстанови и се върна в Инфекциозно отделение. Другият остана на апаратна вентилация в ОАИЛ, където даде два отрицателни резултата за COVID-19, но почина от усложненията. За месеците април и май /до19.05.2020г./ са изследвани общо 112 PCR проби за COVID-19."

Проф. д-р Тодор Черкезов дебело подчерта необходимостта за спазване на протиовоепидемичните мерки на територията на болницата. Носенето на маски и спазване на дистанцията между лицата на 1,5м един от друг са основата в борбата срещу разпространението на вируса, заяви Черкезов. Важно за отбелязване е, че са забранени и свижданията в отделенията на лечебното заведение.

Бързи тестове се правят в микробиологичната лаборатория само по искане на лекар /удостоверено писмено/ срещу сумата от 25 лева., заплатена в регистратурата на болницата.

"Изследването се извършва в микробиологичната лаборатория на първия етаж на лечебното заведение в рамките на работното време от 8:00ч. до 15:00 часа. Резултатите се получават на място след приключване не изследването."

Въпреки, че Област Кърджали бе пощадена по време на пика на COVID-19,  МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" наблюдава увеличение на инфарктите след края на извънредното положение в региона. Все повече пациенти с усложнение търсят лекарска помощ в многопрофилната болница, сподели обезпокоено Черкезов, като допълни, че расте и броят на пациентите с хронични заболявания, които по време на извънредното положение не са търсили лекарска помощ, поради притеснения и проява на превантивни мерки срещу зараза с коронавирус.

Напомняме, че при положителен резултат за COVID-19 при PCR тест, микробиологичната лаборатория уведомява РЗИ за вземане на последващи противоепидемични мерки.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.
Вижте още

Започват плащанията на земедлските стопани за компенсиране на щетите, причинени от пандемията

Близо 35 хиляди фермери са кандидатствали по извънредните мерки за финансиране, свързани с коронакризата. Почти 100 милиона лева ще разпредели държавата, за да компенсира фермерите за загубите, причинени от епидемията, извънредното положение и загубите на пазари.  В област Кърджали са кандидатствали близо 2000 земедлски стопани за компенсиране на..

публикувано на 28.09.20 в 15:04

Ендуро – висок адреналин с мотори сред природата

С форсиране на мотори на 26 септември в 10:00 часа започна петият кръг от Българския екстремен Ендуро шампионат. Той се проведе в местността Кукуля в Кирково под мотото „Родопска сакънтия – луда надпревара”.  Метеорологичните условия покачиха степента на трудност на подготвеното трасе, понеже проливния дъжд посрещнал състезателите в събота..

публикувано на 28.09.20 в 14:12

Откриват телефон на доверито в Кърджали

До седмица в Кърджали ще бъде открит телефон на доверието, на който жертви на насилие във всичките му форми могат да намерят съвет и подкрепа. С цел спокойствие обажданията ще са анонимни, а самият разговор ще бъде таксуван по стандартна телефонна тарифа. Това заяви клиничния психолог Екатерина Велева, председател на фондация ПУЛС, която стои..

публикувано на 28.09.20 в 13:34

Превозвачи в Кърджали се надпреварват кой ще предложи по-ниска цена за билет до Истанбул

Бум на пристигащи от Истанбул в Кърджали. Желаещите да посетят южната ни съседка също не са малко. Причината - прекалено ниската цена на билетите. В момента можете да пътувате до или от Истанбул за 20 лв., 15 лв., че дори и за 10 лв. Общо 10 автобуса на ден пристигат от Истанбул и Бурса сутринта и заминават вечерта обратно. А пък двупосочният билет за..

публикувано на 25.09.20 в 18:11

Как да си направим домашно песто и салата "Ропотамо"?

Време е да консервираме лятото в буркани , защото скоро то ще изтърколи съвсем и пресните плодове и зеленчуци ще бъдат все по-малко. Сега е времето, в което има в изобилие сезонни зеленчуци - най-вече чушки и домати, както и зелени подправки. Кулинарят Росица Генчева прави домашно песто, без да прибавя маслини . С добавено..

публикувано на 25.09.20 в 12:42

Семейство създаде спасителен остров за уплашени животни

Сигурно си спомняте тази песен на Елтън Джон, в която певецът пее, че се връща на село, където е неговият дом, старият бухал и неговия нов път. Своя дом в малко разградско селце, близо до микроязовир, намери таралежката от Кърджали , спасена от кърджалийката с габровски корени Евгения Пандула. Преди два месеца женският таралеж беше нападнат от..

публикувано на 25.09.20 в 11:17

Кърджалийци на финал в националния шампионат по драг рейсинг

Кърджалийския отбор по драг, начело с Танер Тапъджъ се отправя към  последния-трети кърг от тазгодишното националното драг състезание организирано от АФБ (Автомобилната Федерация на България). Финалът ще се проведе на 10 и 11 октомври в Кондрофрей. След връщането си от втория кръг на шампионата, който се проведе на 12-13 Септември  в гр. Сливен на..

публикувано на 25.09.20 в 07:00