Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

инж. Димитър Илиев, РИОСВ Хасково: Всички инсталации за изгаряне на отпадъци задължително отиват на процедура по ОВОС

Собственикът на фирмата, чието намерение е да изгради инсталация за преработка на пластмасови отпадъци в Кърджали, обжалва решението на РИОСВ Хасково да бъде извършена ОВОС. Очаква се еко министърът да се произнесеОчаква се министърът на околната среда и водите Емил Димитров да се произнесе в крайното решение за регистрацията на фирма „Кейбълборю“ ООД да извършва дейности по складиране на отпадъци на площадка в град Кърджали, Промишлена зона Изток. Решението е издадено от РИОСВ Хасково, но е обжалвано от неправителствена организация в еко министерството, за което Радио Кърджали вече съобщи, а директорът на РИОСВ Хасково инж. Димитър Илиев потвърди „Този административен акт е обжалван пред министъра на околната среда и водите от неправителствена организация и не е влязъл в сила. Сега би трябвало да се произнесе министърът дали ще го отмени или ще го потвърди.“

инж. Димитър Илиев отбеляза, че тепърва се е възбудил общественият интерес, след като се вдигна повече шум за площадката в село Груево „Самото инвестиционно предложение е било обявявано на общината. От общината е било обявявано на интернет страницата, изпращано е на РЗИ за становище. Имаме становище от РЗИ, от общината. Не е имало никакъв обществен интерес на този етап.“

Директорът на еко инспекцията в Хасково разясни, че интересът към площадката в Промишлена зона Изток в Кърджали, с площ от 23 дка е от страна на две фирми („Кейбълборю“ и „ГООК БОРЮ“ ООД), чиято собственост са на едно и също физическо лице. Първата фирма има инвестиционно намерение за складиране на отпадъци, а втората фирма за преработка на тези отпадъци.

„Първият документ, който сме издали на фирма „Кейбълборю“ ООД е единствено и само за временно съхранение на пластмасови отпадъци. Обаче, друга фирма, която е собственост на същия инвеститор, същото физическо лице „ГООК БОРЮ“ ООД, на същата площадка, която е в съседство (площадката е 23 дка) иска да извършва дейност за обработка на отпадъци, а именно пиролиза на тези същите отпадъци, които временно ще се съхраняват на съседната площадка.  Тази процедура върви в момента. Един етап е приключил. Ние сме издали решение да се извърши Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) преди около 10-ина дни."

Собственикът на фирмата, чието намерение е да изгради инсталация за преработка на пластмасови отпадъци в Кърджали, обжалва решението на РИОСВ Хасково да бъде извършена ОВОС. Очаква се министърът на околната среда и водите Емил Димитров да се произнесе дали има необходимост от ОВОС.

Ние имаме достатъчно аргументи да го пратим на ОВОС. Има първо подписка на граждани, има становище на областния управител, има становище на РЗИ, които са в посока да се извърши ОВОС. И ние сме преценили, че трябва да се извърши ОВОС. Сега би трябвало да се произнесе министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Смятам, че във всички случаи министърът ще потвърди нашето решение и ако инвеститорът иска да го реализира ще трябва да прави ОВОС с всички стъпки – обществено обсъждане, обществен достъп, експертен екологичен съвет и т.н.“, коментира инж. Димитър Илиев.

На въпрос, съществува ли опасност за замърсяване на околната среда и опасност за здравето на човека, след като се планува тази площадка да бъде на около 100 м. от яз. Студен кладенец и на около 800 м. от жилищни сгради, инж. Илиев отговори така:

„Щом сме го пратили на тежката процедура по която трябва да се извърши ОВОС, значи смятаме, че има още въпроси на които трябва да се отговори.

Всички инсталации за изгаряне и съвместно изгаряне на отпадъци, независимо от капацитета им задължително трябва да отидат на процедура по ОВОС. Това е прието съвсем скоро от Народното събрание в изменение в Закона за околната среда, коментира още инж. Димитър Илиев.  

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.
Вижте още
Самосрутващи се сгради в района на пазара в Кърджали застрашават минувачи

Собствениците на опасни сгради плащат за премахването им

Задължение на собственика на сграда, която е опасна, самосрутваща се, е да сигнализира в общината и да поиска премахването й. Това казва законът. Няма как трето лице да се намеси в чуждата собственост, коментира инж. Катя Митовска, зам.-кмет по строителството в Община Кърджали. Специална комисия от общинската администрация прави оглед на..

публикувано на 14.04.21 в 13:55
Проф. д-р Стоян Маринов

Проф. Маринов: Нужна е по-агресивна кампания за привличане на туристи

Бизнесът е доста притеснен от неясната обстановка. „Не знаем какво да очакваме. Обявена е дата за откриване на сезона – 1 май, но много от обстоятелствата, свързани с пътуванията на чужденци в България пък и на българи в чужбина са неясни“. Това каза проф. д-р Стоян Маринов, водещ преподавател по управление на туризма в Икономически..

публикувано на 14.04.21 в 12:16

Ресми Мурад: ДПС е единствената партия от участвалите в изборите за 45-то НС, която увеличава подкрепата за себе си

Областният лидер на Движението за права и свободи в Кърджали Ресми Мурад   в предаването "След първото кафе" засегна теми като :искането на ВМРО за касирането на изборите в Турция; ограничението за 35 изборни секции за държави , които не са членки на ЕС; справедлива ли е системата Хеър-Ниймайер и др.. В разговора с Петя Тенева той каза: " Движението..

публикувано на 12.04.21 в 14:34

Емблематичният музикант Петър Попов със свеж проект, посветен на влюбването

Нова песен в условията на пандемия ни предлага емблематичният музикант Петър Попов - Пепи Попов, екс група "Атлас".  Петър Попов е композитор и автор на текста, песента се казва "И сърцето...." и се изпълнява от група Даймъндс и Джей Керли , от Доминиканската република, който си пробива път в музикалния свят. Песента засяга вълненията..

публикувано на 11.04.21 в 17:05
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Липсата на правителство ще доведе до катаклизми

Цвета Караянчева ще бъде депутатът на ГЕРБ/СДС от Кърджали в 45-то Народно събрание. В ефира на Радио Кърджали тя коментира, че очаква въпреки необичайната обстановка, да бъде създадено едно стабилно правителство, тъй като България в момента е в трудна ситуация:  "Вълнувам се от това, което ще се случи, разбира се. Виждате, че самата обстановка е..

обновено на 10.04.21 в 14:30

Проф. д-р Тодор Черкезов: Вирусът ни направи по-смели, по-силни, по-уверени

Финансирането, наличието на лекарства, опазването на човешкия живот, професионализма на медицинския персонал, отношението към болния - това са само част от притесненията, които съпътстват всекидневието на проф. д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на най-голямата болница в областта - МБАЛ  "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Всеки ден носи своите..

публикувано на 10.04.21 в 14:20
Максим Генчев

Максим Генчев: Идвам с пълна кошница при Вас

Режисьорът се кани да инициира създаването на киноцентър в кърджалийско, който „да храни“ поне 1 000 души Въпрос: „Там битката е почти невъзможна – да победя ДПС и ГЕРБ, това е някаква химера.“ Чии са тези думи? Максим Генчев: Ами, да, реално е така. Фактически това е една установена същност, която управлява областта и било..

публикувано на 08.04.21 в 18:13