Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кавалджията Недялко Недялков подготвя албум с музикални творби на етносите в България

Недялко Недялков
Снимка: Ани Петрова

Кавалджията Недялко Недялков от оркестъра за народна музика на БНР подготвя албум с музикални творби на етносите в България.

„Този проект, който готвя, ще остави една трайна диря за идните поколения. Защото той включва песни и музика на различни етноси, етнически групи, като по-особените, които рядко се срещат и се говори за тях, като гагаузите, копанарите, каракачаните, власите и помаците. Пъстър е проектът с работно заглавие "The Spirit of the Bulgarian traditions“ („Духът на българските традиции“), разказва музикантът Недялко Недялков.

Той работи в екип със съпругата си Стоименка Недялкова, която изпълнява някои от песните, Иван Николов изпълнява копанарските песни, Петър Миланов свири на тамбура, Николай Кръчмаров свири на каба гайда, джура гайда, перкусии и пее гагаузките песни и Ангел Ангелов, който свири на гъдулка, а Недялко Недялков прави отсвирите на кавал, влашки дудук и перкусии.

Проектът е поръчка от цигуларя, композитор и диригент Жорди Савал.

„В неговите проекти сме хора от цял свят, от Европа, от Африка, от Азия, от Мадагаскар, от къде ли не“, разказва още Недялко Недялков.

"The Spirit of the Bulgarian traditions“ се очаква до една година да бъде готов и да бъде представен на публиката.

Интересът на Недялко Недялков към музиката се проявява още от ранна детска възраст. На 4 години прави първите си опити да свири на акордеон. На 7 години постъпва в детската музикална школа в Хасково.

„Защото аз съм роден в село Конуш. Това село се намира между Хасково и Кърджали. Аз от малък слушам нашите комшии – гърците, турците и румънците, и сърбите и македонците. Спомням си баща ми, беше купил едно радио „Селена“ и с него се хващаха всевъзможни станции и от дете проявявах интерес и до ден днешен не е спрял този интерес и любов към балканската музика, а смея да твърдя, че изпълнявам добре тази музика. Когато ме питат „Вие от къде сте, какъв изпълнител сте?“ – казвам: „аз съм балкански човек, балкански изпълнител“, разказва кавалджията Недялко Недялков.

По-късно продължава музикалното си обучение с традиционния фолклорен инструмент кавал и кандидатства в музикалното училище за фолклор в с. Широка лъка. Там той развива своите способности и умения с кавала и се очертава като един от бъдещите млади и надеждни изпълнители. През 1989г. завършва с отличие Средното музикално училище и същата година е приет в Музикалната академия в гр. Пловдив. От 1996 година до днес Недялко Недялков е част от оркестъра за народна музика на БНР.

Занимава се с педагогическа дейност и често води класове по кавал у нас и в чужбина.

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram
Недялко Недялков и Стоименка Недялкова
Вижте още

Ще има ли здравни последици от баловете в Кърджали?

Въпреки че баловете в Кърджали отминаха, притесненията за здравето на абитуриентите ще се проявяват сега , в зависимост от това дали ще берем горчиви плодове от тях. Кърджали доскоро бе огласян от абитуриентите от Випуск 2020, въпреки епидемичната обстановк а. Множество млади хора, облечени празнично, довели и роднините си, изпъстриха улиците на..

публикувано на 05.07.20 в 18:53

В Сладун откриха възпоменателна плоча на тракийската певица Кичка Савова

В село Сладун се откри възпоменателна плоча на тракийската певица Кичка Савова. Тя произхожда от семейство на бежанци от Одринска Тракия. Родена е на 22 февруари 1934 г. в Сладун. В родното село на тракийската певица се събраха нейни родственици, близки, ученици и съселяни. Откриването на паметна плоча на Кичка Савова е по идея на кмета на..

публикувано на 05.07.20 в 15:39
Васил Анастасов

Васил Анастасов създава гайдарска школа в Кърджали

Гайдарят Васил Анастасов от три години е част от оркестър ПИМ с ръководител Тинчо Севдалинов. От малък се занимава със свирене на гайда. Неговият първи учители е гайдарят Петър Янев. Завършва СУ „Любен Каравелов“ в Пловдив с профил гайда. Преди година завършил бакалавърска степен в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство..

публикувано на 04.07.20 в 14:55
Оркестър ПИМ

"Излези майчо погледни" - новата песен на орк. ПИМ

Тинчо Севдалинов и оркестър ПИМ зарадваха почитателите на родопската музика с нова песен „Излези майчо погледни“. Записа е направен в студиото на Виктор Йорданов – Кардама. Аранжиментът на песента е на гайдаря Васил Анастасов и Кардама. Песента е клипирана и се върти в една от фолклорните телевизии. До края на годината предстоят да бъдат..

публикувано на 04.07.20 в 14:50
Дянка Иванова от с. Петров дол

Дянка Иванова разказва за ритуалите и фолклора на село Петров дол

В местното читалище в провадийското село Петров дол пазят фолклора и традициите на този край, като всяка една такава институция. Читалището носи името на писателя, литературен и художествен критик роден именно в това село Вичо Иванов. Тази година читалището отбелязало своята 90-годишнина. 80-годишната Дянка Иванова от 1992 година е в певческата..

публикувано на 04.07.20 в 13:50

Куклената актриса Мая Гелева: Мишокът Форки ще учи децата колко е важно да сме заедно

Актрисата Мая Гелева , която печели напоследък популярност с мюзикъла на софийската опера Мама мия , в който изпълнява песни на живо на АББА, е автор на куклата мишлето Форки. Тя е автор и на идеята за забавния мишок . Подкрепата на нейните приятели е силно осезаема в живота й, затова се опитва да предаде този урок и на децата . Засега..

публикувано на 01.07.20 в 18:13

Един час дебати за отчета за бюджет 2019 на община Кърджали

След дебати, на второто заседание при засилени епидемични мерки, общинските съветници в Кърджали приеха отчета за бюджет на общината за 2019 година. За гласуваха 23-а, против бяха 15 от присъстващите 39 общински съветници . В документа се казва, че уточненият план на бюджета към края на 2019 година е в размер над  74.2 милиона лева. Държавните..

публикувано на 01.07.20 в 14:42