Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кавалджията Недялко Недялков подготвя албум с музикални творби на етносите в България

Недялко Недялков
Снимка: Ани Петрова

Кавалджията Недялко Недялков от оркестъра за народна музика на БНР подготвя албум с музикални творби на етносите в България.

„Този проект, който готвя, ще остави една трайна диря за идните поколения. Защото той включва песни и музика на различни етноси, етнически групи, като по-особените, които рядко се срещат и се говори за тях, като гагаузите, копанарите, каракачаните, власите и помаците. Пъстър е проектът с работно заглавие "The Spirit of the Bulgarian traditions“ („Духът на българските традиции“), разказва музикантът Недялко Недялков.

Той работи в екип със съпругата си Стоименка Недялкова, която изпълнява някои от песните, Иван Николов изпълнява копанарските песни, Петър Миланов свири на тамбура, Николай Кръчмаров свири на каба гайда, джура гайда, перкусии и пее гагаузките песни и Ангел Ангелов, който свири на гъдулка, а Недялко Недялков прави отсвирите на кавал, влашки дудук и перкусии.

Проектът е поръчка от цигуларя, композитор и диригент Жорди Савал.

„В неговите проекти сме хора от цял свят, от Европа, от Африка, от Азия, от Мадагаскар, от къде ли не“, разказва още Недялко Недялков.

"The Spirit of the Bulgarian traditions“ се очаква до една година да бъде готов и да бъде представен на публиката.

Интересът на Недялко Недялков към музиката се проявява още от ранна детска възраст. На 4 години прави първите си опити да свири на акордеон. На 7 години постъпва в детската музикална школа в Хасково.

„Защото аз съм роден в село Конуш. Това село се намира между Хасково и Кърджали. Аз от малък слушам нашите комшии – гърците, турците и румънците, и сърбите и македонците. Спомням си баща ми, беше купил едно радио „Селена“ и с него се хващаха всевъзможни станции и от дете проявявах интерес и до ден днешен не е спрял този интерес и любов към балканската музика, а смея да твърдя, че изпълнявам добре тази музика. Когато ме питат „Вие от къде сте, какъв изпълнител сте?“ – казвам: „аз съм балкански човек, балкански изпълнител“, разказва кавалджията Недялко Недялков.

По-късно продължава музикалното си обучение с традиционния фолклорен инструмент кавал и кандидатства в музикалното училище за фолклор в с. Широка лъка. Там той развива своите способности и умения с кавала и се очертава като един от бъдещите млади и надеждни изпълнители. През 1989г. завършва с отличие Средното музикално училище и същата година е приет в Музикалната академия в гр. Пловдив. От 1996 година до днес Недялко Недялков е част от оркестъра за народна музика на БНР.

Занимава се с педагогическа дейност и често води класове по кавал у нас и в чужбина.

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram
Недялко Недялков и Стоименка Недялкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 автора са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех на..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56