Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НУФИ „Широка лъка“ обявява прием за учебната 2020 / 2021г

Музикалното училище се готви и за втория фолклорен конкурс "Широка лъка пее, свири и танцува" на 1 и 2 август

НУФИ Широка лъка
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ обявява прием за учебната 2020 / 2021 г. Прием за VIII клас – по специалностите:кавал, гайда, гъдулка, тамбура, народно пеене и български танци. Документите могат да се приемат on-line и директно в училището.

Приемните изпити ще бъдат от 6 до 8 юли по график който е изготвен.

При обучението в НУФИ Широка лъка учениците придобиват диплома за средно образование и свидетелство за професионална квалификация. Школото разполага с модерна материална база, безплатен пансион и закуска.

Учениците имат творческа изява в хор, оркестър и танцов състав. Участват в национални конкурси и международни фестивали.

„През времето на ковидпандемията се усети липсата на децата. Защото ние в Широка лъка сме едно голямо семейство. Ние сме непрекъснато заедно, така и учениците споделяха, че им липсваме. Липсва комуникацията, липсва общуването. Надявам се това да не се повтори никога,“ разказва директорът Стоянка Тенова.

Миналата година през май се проведе първото издание на фолклорния конкурс „Широка лъска пее свири и танцува“, който събра между 600 – 700 участници. Тази година поради ковидпандемията ще се проведе на 1 и 2 август и ще бъде с променен статут само за тази година ще участват само индивидуални изпълнители. Тази година фестивал ще бъде посветен на голямата родопска певица Бойка Присадова и на гайдаря Дафо Трендафилов, който дълги годни е преподавал в музикалното училище.  

Чуйте цялото интервю с директорката Стоянка Тенова в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram
Вижте още

Ще има ли здравни последици от баловете в Кърджали?

Въпреки че баловете в Кърджали отминаха, притесненията за здравето на абитуриентите ще се проявяват сега , в зависимост от това дали ще берем горчиви плодове от тях. Кърджали доскоро бе огласян от абитуриентите от Випуск 2020, въпреки епидемичната обстановк а. Множество млади хора, облечени празнично, довели и роднините си, изпъстриха улиците на..

публикувано на 05.07.20 в 18:53

В Сладун откриха възпоменателна плоча на тракийската певица Кичка Савова

В село Сладун се откри възпоменателна плоча на тракийската певица Кичка Савова. Тя произхожда от семейство на бежанци от Одринска Тракия. Родена е на 22 февруари 1934 г. в Сладун. В родното село на тракийската певица се събраха нейни родственици, близки, ученици и съселяни. Откриването на паметна плоча на Кичка Савова е по идея на кмета на..

публикувано на 05.07.20 в 15:39
Васил Анастасов

Васил Анастасов създава гайдарска школа в Кърджали

Гайдарят Васил Анастасов от три години е част от оркестър ПИМ с ръководител Тинчо Севдалинов. От малък се занимава със свирене на гайда. Неговият първи учители е гайдарят Петър Янев. Завършва СУ „Любен Каравелов“ в Пловдив с профил гайда. Преди година завършил бакалавърска степен в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство..

публикувано на 04.07.20 в 14:55
Оркестър ПИМ

"Излези майчо погледни" - новата песен на орк. ПИМ

Тинчо Севдалинов и оркестър ПИМ зарадваха почитателите на родопската музика с нова песен „Излези майчо погледни“. Записа е направен в студиото на Виктор Йорданов – Кардама. Аранжиментът на песента е на гайдаря Васил Анастасов и Кардама. Песента е клипирана и се върти в една от фолклорните телевизии. До края на годината предстоят да бъдат..

публикувано на 04.07.20 в 14:50
Дянка Иванова от с. Петров дол

Дянка Иванова разказва за ритуалите и фолклора на село Петров дол

В местното читалище в провадийското село Петров дол пазят фолклора и традициите на този край, като всяка една такава институция. Читалището носи името на писателя, литературен и художествен критик роден именно в това село Вичо Иванов. Тази година читалището отбелязало своята 90-годишнина. 80-годишната Дянка Иванова от 1992 година е в певческата..

публикувано на 04.07.20 в 13:50

Куклената актриса Мая Гелева: Мишокът Форки ще учи децата колко е важно да сме заедно

Актрисата Мая Гелева , която печели напоследък популярност с мюзикъла на софийската опера Мама мия , в който изпълнява песни на живо на АББА, е автор на куклата мишлето Форки. Тя е автор и на идеята за забавния мишок . Подкрепата на нейните приятели е силно осезаема в живота й, затова се опитва да предаде този урок и на децата . Засега..

публикувано на 01.07.20 в 18:13

Един час дебати за отчета за бюджет 2019 на община Кърджали

След дебати, на второто заседание при засилени епидемични мерки, общинските съветници в Кърджали приеха отчета за бюджет на общината за 2019 година. За гласуваха 23-а, против бяха 15 от присъстващите 39 общински съветници . В документа се казва, че уточненият план на бюджета към края на 2019 година е в размер над  74.2 милиона лева. Държавните..

публикувано на 01.07.20 в 14:42