Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НУФИ „Широка лъка“ обявява прием за учебната 2020 / 2021г

Музикалното училище се готви и за втория фолклорен конкурс "Широка лъка пее, свири и танцува" на 1 и 2 август

НУФИ Широка лъка
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ обявява прием за учебната 2020 / 2021 г. Прием за VIII клас – по специалностите:кавал, гайда, гъдулка, тамбура, народно пеене и български танци. Документите могат да се приемат on-line и директно в училището.

Приемните изпити ще бъдат от 6 до 8 юли по график който е изготвен.

При обучението в НУФИ Широка лъка учениците придобиват диплома за средно образование и свидетелство за професионална квалификация. Школото разполага с модерна материална база, безплатен пансион и закуска.

Учениците имат творческа изява в хор, оркестър и танцов състав. Участват в национални конкурси и международни фестивали.

„През времето на ковидпандемията се усети липсата на децата. Защото ние в Широка лъка сме едно голямо семейство. Ние сме непрекъснато заедно, така и учениците споделяха, че им липсваме. Липсва комуникацията, липсва общуването. Надявам се това да не се повтори никога,“ разказва директорът Стоянка Тенова.

Миналата година през май се проведе първото издание на фолклорния конкурс „Широка лъска пее свири и танцува“, който събра между 600 – 700 участници. Тази година поради ковидпандемията ще се проведе на 1 и 2 август и ще бъде с променен статут само за тази година ще участват само индивидуални изпълнители. Тази година фестивал ще бъде посветен на голямата родопска певица Бойка Присадова и на гайдаря Дафо Трендафилов, който дълги годни е преподавал в музикалното училище.  

Чуйте цялото интервю с директорката Стоянка Тенова в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram
Вижте още

Кърджалийка спаси женски таралеж от кучета

На фона на стремежа да излезем сред природата, се сещаме и за някои нейни обитатели. Едно от най-симпатичните малки животинчета, които може да срещнете в парка докато тичате, в гората или дори залутано в градска среда, е таралежа. Таралежите са мили бодливи същества, които се навиват на топка, щом видят опасност, но както личи от много домашни..

публикувано на 02.08.20 в 17:40

Източните Родопи привличат туристи с дивата и непокътната природа

За някои хора да живеят на село е мъчение, но пък за други - истинско приключение . Да се събуждаш рано с петлите и да си лягаш с нежния хор на щурците може да бъде много приятно изживяване . За други става начин на живот. Т ака е с Бети и Ники, които продават апартамента си и се преместват в малко село, близо до Маджарово, за да станат..

публикувано на 02.08.20 в 15:20

Мораториум върху продажбата на детските площадки и техен Регистър с електронно приложение предлагат от ГЕРБ Кърджали

Общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Кърджали ще предложат на предстоящата сесия, която е на 29 юли, да се наложи мораториум върху продажбата на имоти-общинска собственост на територията на община Кърджали, върху които са монтирани / поставени/ изградени детски площадки и съоръжения за спорт на открито . Илияна Типова потърси Цветелин..

публикувано на 28.07.20 в 10:30

Алкалната диета не е никак безобидна

В някои среди стана популярно така нареченото алкално хранене . Според специалисти, то намалява киселинността в тялото и така ни избавя от много здравни рискове. И безспорно алкалните храни като авокадо, лимон, грейпфрут, зеленолистни зеленчуци, както и копривата и магданоза, да имат полезни свойства, прекаляването с тях може да ни..

публикувано на 27.07.20 в 16:57

Кърджалийци влизат в ролята на художници на чаша вино

Кърджалийски клуб ни предлага бягство от реалността, а инициативата е повече от любопитна - "Рисуване и вино". Така може да откриете артистичната си същност - само с бяло платно, бои и чаша хубаво вино. Остава да се забавлявате и да превърнете празния лист в цветно вдъхновение. Арт терапията е популярна в други градове и така си..

публикувано на 27.07.20 в 09:30

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, бъдете с мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед" и в този слънчев летен ден, на 90 мегахерца . Отпуснете се удобно и се подгответе за два часа, прекарани в добра компания, красива музика и вкусни кулинарни предложения. И така. В първата част на предаването ще ви представя една инициатива , която набира популярност и в..

публикувано на 26.07.20 в 21:51

Борис Коцаков записа песен на македонската певица Васка Илиева

Македонсият певец Борис Коцаков с нова песен – „Жалба по Македония“. Това е гурбетчийска песен от Вардарска Македония. Песента е записана още преди Нова година, но реализирането на клипа се забави, заради ковидпандемията, разказва в предаването „Полет над Родопите“ македонския певец. Това е песен на прочутата в Северна Македония певица Васка..

публикувано на 25.07.20 в 16:04