Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Повече от месец в село Джерово са на воден режим

Снимка: Google street

Проблемът с безводието на кирковското село Джерово продължава вече месец. Хората от селото имаха надежда, че проблема ще се реши бързо, но от тогава до днес домакинствата в селото са на воден режим. От община Кирково бяха, казали,че са заделени около 25 хиляди лева за изграждането на нов довеждащ водопровод до селото, но все още това не е започвнало. Според кмета на Джерово Иван Кърбашев, работниците от местното ВиК дружеството само имитирали дейност. Жителите на селото са толкова изнервени от ситуацията, че се опасява да не се стигне до физическа саморазправа с работниците на ВиК, които работят по отстраняването аварията. 

"Вода има сутринта в 8 ч и вечерта в 18 ч.", казва още Иван Кърбашев. 

Проблемът е в 800-метров участък от водопровода, където тръбата е с по-малък размер. работната група трябва да подменят именно този участък от водопроводната мрежа който е дълъг около 2 км и 300 метра от резервоара до селото. 

От община Кирково са отпуснати средства към ВиК Кирково за отстраняването на проблема с безводието, но поради намаления човешки ресурс работите по отстраняването се бавят и ремонта ще продължи още около 15 дни, според кмета на общината Шинаси Сюлейман. 

Проблемният участък ще бъде сменен. По дължината си водопровода пресича дере и в този участък той ще бъде изваден на повърхността и ще бъде вдигнат, за да преминава през дерето, за да не бъде компрометиран в бъдеще от прииждащите води. 

"Да, неприятно е, но този проблем ще бъде отстранен", категоричен е Шинаси Сюлейман. Вижте още
Илия Учиков, гайдар и майстор на гайди

Илия Учиков - майсторът на гайди

Наричат каба гайдата космическият музикален инструмент, защото българската песен „Излел е Дельо хайдутин“,  полетяла в космоса е под съпровода на родопската гайда. Не минава празник в Родопите без този старинен инструмент. Нейната мелодия те кара да настръхнеш, дори и сълзи да пролееш.  Планината е пълна с гайдари. Но замисляли сте се, как се майстори..

публикувано на 21.09.20 в 14:20

д-р Юлиян Петров: Образователните институции са подготвени да посрещнат учениците

В навечерието на учебната година, усещайки еуфорията на родителите към първия учебен ден успяхме да формираме в обществото, че българското училище ще бъде възможно най- безопасната среда за проповядване на религията образование. Това заяви председателят на СО "Подкрепа" д-р Юлиян Петров на приемна в Кърджали, организирана от..

публикувано на 21.09.20 в 06:58

Дизайнерът Фатих Осман: Посланието, което изпраща модният подиум през 2020 е смелост

Модата се върти, вкусовете се променят, желанията отминават, но стремежът към себеизразяване е перманентен и налага абсолютната адаптация към промените.През последните месеци световната модна сцена смени курса си на плаване, заради финансовата необходимост да се спаси от потъване, като модата през 2020 е олицетворение на..

публикувано на 21.09.20 в 06:43
Стария Златоград

Откриват „Делювите празници“ в Златоград

В Златоград откриват „Делюви празници“ с различни събития. В първия празничен ден – 18 септември ще се открие тематична изложба „Тракийски царе“ на автора Николай Русев в „Сивриева зала“ в стария град. На 19 септември, събота жителите и гостите на Златоград ще се забавляват на открито, на мегдана в стария Златоград с концерт на Деси..

публикувано на 18.09.20 в 08:25
БЧК

БЧК се включва в националната кампания „Да изчистим България заедно“

Месец септември беше обявен като месец на първата долекарска помощ по безопасността на движението по пътищата. Съответно младите доброволци на БЧК, главно от областния град успяха да се включат във вече 10-тина инициативи разказа Жана Чакърова - директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Кърджали. Най-интересното от тях беше..

публикувано на 16.09.20 в 08:28

279 помощи за първолаци са отпуснати в Кърджали

279 помощи на първокласници са отпуснати в Кърджали към 9 септември. Това съобщи Цветомир Хаджиев, директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане". Помощта се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца на семейства, които са записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в..

публикувано на 16.09.20 в 06:00

Диана Димитрова: По-добре нулева година, отколкото нахвърлена информация, която децата не асимилират

"Не" на маските и изолаторите в училище. За това призовават родители, които излязоха на протест в някой градове у нас. Родителите настояват сами да решават дали децата им да носят маски в училище. Родителите се притесняват, че мерките срещу коронавируса ще нанесат психически травми върху децата разказва Диана Димитрова, млада..

публикувано на 16.09.20 в 06:00