Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първият почетен гражданин на община Любимец - Стойчо Мазгалов

Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от областния управител на област Хасково, разказва за първия почетен гражданин на община Любимец, талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ - Стойчо Мазгалов.

„Той, театърът, е най-живото, следователно най-красивото и най-силното изкуство. Защото Той, театърът, е самият човек.“-  Стойчо Мазгалов.

Стойчо Тодоров Мазгалов е роден на 2 май 1930 г. в град Любимец и още като дете попада в магията на театъра и киното в родния си град. След като през 1954 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ при един от доайените - професор Николай Масалитинов, играе на сцените на Пернишкия театър, софийските „Трудов фронт“, „Народна сцена“, „Сълза и смях“, Театър 199 и Народен театър „Иван Вазов“. Стойчо Мазгалов е един от съоснователите на НДТ „Сълза и смях“ през 1966 г. и негов  директор от 1969 г. до 1983 г. По това време театърът достига своя апогей, а нетърпеливата публика трепетно очаква с интерес и вълнение всеки нов афиш. Обаятелната му личност и любов към театъра вдъхновяват и мотивират редица млади лица – артисти и режисьори като Венцислав Кисьов /също родом от Любимец/, Цветана Манева, Антоний Генов, Любен Гройс, Асен Шопов и много др.  Работи не само с утвърдени майстори на перото, но и с прохождащи по онова време драматурзи като Георги Данаилов и Петър Маринков. Плеяда от даровити актьори застават зад него и заедно раждат емблематичните за театъра спектакли – „Старчето и стрелата“, „Полет над кукувичето гнездо“, Много шум за нищо“, „Ние долуподписаните“ и др.

Стойчо Мазгалов

Над сто театрални и повече от четиридесет екранни герои бележат  творческия му път. Ролите на Телериг от „Старчето и стрелата“, цар Петър от „Каин и магьосникът“, Иван Гилин от „Вечерите на Иван Гилин“ и княз Церетелев от „Война като на война“ му носят награди – заслужено признание за актьорската му дарба. Киното го отличава със своята „Златна роза“. По-възрастните зрители помнят неговите герои от филми като „Осмият“, „Шибил“, „Искам да живея“, „Тримата от запаса“, „Допълнение към Закона за защита на държавата“, полския филм „Агент № 1“, Тефик бей от телевизионната постановка „Левски“ на В. Мирчовски.

След пенсионирането си през 1992 Стойчо Мазгалов продължава да излиза на театралните сцени в  Силистра, Пазарджик, Габрово, Кюстендил и др. като  актьор на свободна практика. В този период съумява да напише и три пиеси, две от които намират сценична реализация в Габрово и Кюстендил. За последно той се качва на сцената на любимия си театър „Сълза и смях“ на премиерата на своята книга „Театрален лабиринт“. Стойчо Мазгалов напуска земния свят на 1-ви ноември – Деня на будителите 2006 година. 

Стойчо Мазгалов

През 1980 г. по повод 50-годишния му юбилей Стойчо Мазгалов е избран за първия почетен гражданин на гр. Любимец. При връчване на отличието признателно заявява: „Любимец е не само място, където съм се родил и порасъл, където съм изживял първите си младежки години, но и първоизточник на всичко, което съм постигнал досега в живота. Тук започна оформянето ми като личност и актьор. Обичам Любимец, такъв, какъвто беше някога и какъвто е сега и искрено се радвам на растежа му. Той е бил и си остава в мен през целия ми живот.“


Вижте още

Честит празник, Кърджали!

Честит празник, Кърджали! ни казват днес: Милен Велчев, Калина Влайкова, Иво Христов, Кристина Кръстева и Калин Врачански. За 108-ата годишнина, с най-топли чувства, те пожелаха за града ни най-доброто. Да опазим независимостта, да съхраним любовта, да останем модел за подражание. Честит празник, Кърджали, от екипа на радиото също, ви..

публикувано на 21.10.20 в 17:44
Кметът на Кърджали Хасан Азис връчва почетния знак на Вълчо Милчев

Математикът Вълчо Милчев удостоен с почетен знак "Герб на община Кърджали - златен"

Ръководството на обина Кърджали награди математика Вълчо Милчев с почетен знак  "Герб на община Кърджали - златен" за висок професионализъм, доказани успехи в математическите науки и значим принос за издигане престижа на община Кърджали.  Поради здравословни причини водещия на тържествената програма по повод Деня на Кърджали Борислав Христов.  Ето..

публикувано на 21.10.20 в 16:14

Кърджали отбелязва 108 години Освобождение

Кърджали отбелязва 108 години от Балканската война и освобождението от Османската империя. Поради КОВИД-пандемията празникът за Деня на Кърджали е по-различен. Поради КОВИД-пандемията тази година празника на Кърджали премина по различен начи и не толкова тържествено. Поднасянето на венци пред паметника на ген. Васил Делов и освободителите на..

публикувано на 21.10.20 в 14:42

"Кърджали офроуд фест 2020" стартира с 85 екипажа

85 екипажа ще участват в тазгодишното 10-то юбилейно издание на Кърджали офроуд фест, който бе отложен през март. Утре, 16 октомври, петък на мотополигона над село Сипей започва надпреварата, в която ще се включат пилоти от България, Гърция, Казахстан и Италия. Защо състезанието е 5х4, а не 4х4, както е било през предишните години, разказва Тодор Христов,..

публикувано на 15.10.20 в 18:47

Звездата на "Арда бокс" Ергюнал Сабри отново стана републикански шампион

Звездата на "Арда бокс" Ергюнал Сабри - Оги отново показа своята класа, като извоюва поредна републиканска титла. На Държавния шампионат по бокс за мъже в Пловдив той нокаутира състезателя от Шумен Севдалин Христов в категория 49 кг. А днес Мехмед Чакъров от кърджалийския клуб излиза в мач за бронзов медал в категория 60 кг. Да чуем повече подробности от..

публикувано на 15.10.20 в 15:25

23-годишен е открит обесен край неделинското село Кундево

23-годишен е открит обесен край село Кундево, община Неделино. Младият мъж е бил видян за последно вечерта във вторник. Към 22.00 часа публикувал снимка с въже в близост до гробището с пост "Аз бях дотук, приятели" и я пратил на негови близки. Цяла нощ е бил издирван от доброволци и полиция. Тази сутрин от органите на реда поискали съдействие..

публикувано на 14.10.20 в 16:11

Първият планетариум на Балканския полуостров - Астрономическата обсерватория и планетаруим в Димитровград

Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от областния управител на област Хасково, ще ви разкажем за първия планетариум на Балканския полуостров - Астрономическата обсерватория и планетаруим „Джордано Бруно“ – Димитровград. На 24 май, 1962 година, в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост врати..

публикувано на 14.10.20 в 14:21