Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първият почетен гражданин на община Любимец - Стойчо Мазгалов

Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от областния управител на област Хасково, разказва за първия почетен гражданин на община Любимец, талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ - Стойчо Мазгалов.

„Той, театърът, е най-живото, следователно най-красивото и най-силното изкуство. Защото Той, театърът, е самият човек.“-  Стойчо Мазгалов.

Стойчо Тодоров Мазгалов е роден на 2 май 1930 г. в град Любимец и още като дете попада в магията на театъра и киното в родния си град. След като през 1954 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ при един от доайените - професор Николай Масалитинов, играе на сцените на Пернишкия театър, софийските „Трудов фронт“, „Народна сцена“, „Сълза и смях“, Театър 199 и Народен театър „Иван Вазов“. Стойчо Мазгалов е един от съоснователите на НДТ „Сълза и смях“ през 1966 г. и негов  директор от 1969 г. до 1983 г. По това време театърът достига своя апогей, а нетърпеливата публика трепетно очаква с интерес и вълнение всеки нов афиш. Обаятелната му личност и любов към театъра вдъхновяват и мотивират редица млади лица – артисти и режисьори като Венцислав Кисьов /също родом от Любимец/, Цветана Манева, Антоний Генов, Любен Гройс, Асен Шопов и много др.  Работи не само с утвърдени майстори на перото, но и с прохождащи по онова време драматурзи като Георги Данаилов и Петър Маринков. Плеяда от даровити актьори застават зад него и заедно раждат емблематичните за театъра спектакли – „Старчето и стрелата“, „Полет над кукувичето гнездо“, Много шум за нищо“, „Ние долуподписаните“ и др.

Стойчо Мазгалов

Над сто театрални и повече от четиридесет екранни герои бележат  творческия му път. Ролите на Телериг от „Старчето и стрелата“, цар Петър от „Каин и магьосникът“, Иван Гилин от „Вечерите на Иван Гилин“ и княз Церетелев от „Война като на война“ му носят награди – заслужено признание за актьорската му дарба. Киното го отличава със своята „Златна роза“. По-възрастните зрители помнят неговите герои от филми като „Осмият“, „Шибил“, „Искам да живея“, „Тримата от запаса“, „Допълнение към Закона за защита на държавата“, полския филм „Агент № 1“, Тефик бей от телевизионната постановка „Левски“ на В. Мирчовски.

След пенсионирането си през 1992 Стойчо Мазгалов продължава да излиза на театралните сцени в  Силистра, Пазарджик, Габрово, Кюстендил и др. като  актьор на свободна практика. В този период съумява да напише и три пиеси, две от които намират сценична реализация в Габрово и Кюстендил. За последно той се качва на сцената на любимия си театър „Сълза и смях“ на премиерата на своята книга „Театрален лабиринт“. Стойчо Мазгалов напуска земния свят на 1-ви ноември – Деня на будителите 2006 година. 

Стойчо Мазгалов

През 1980 г. по повод 50-годишния му юбилей Стойчо Мазгалов е избран за първия почетен гражданин на гр. Любимец. При връчване на отличието признателно заявява: „Любимец е не само място, където съм се родил и порасъл, където съм изживял първите си младежки години, но и първоизточник на всичко, което съм постигнал досега в живота. Тук започна оформянето ми като личност и актьор. Обичам Любимец, такъв, какъвто беше някога и какъвто е сега и искрено се радвам на растежа му. Той е бил и си остава в мен през целия ми живот.“


Вижте още

Тестването срещу Ковид-19 задължително в Гърция

Властите в Гърция масово тестват населението, за да се установят реалните нива на разпространение на вируса. Гръцки острови привличат туристи с ваксиниране на всички жители.  Пандемията показва тенденция на ограничено влияние, съобщават здравните власти в южната ни съседка. Гърция получи днес поредната пратка от 2,5 милиона теста за Covid-19. От..

публикувано на 16.04.21 в 16:34

Благоустрояват централния парк на Джебел

Продължава благоустрояването на централния парк в Джебел. Новите дейности са заложени по проект, който бе подписан днес от кмета Неджми Али с Държавен фонд „Земеделие“ и местната инициативна група „Ардино-Джебел“. „Проектът включва обновяване на зелени площи, паркова алейна мрежа, изграждане на детска площадка, спортна площадка на открито,..

публикувано на 16.04.21 в 15:34

Ботевци участваха виртуално в сесия на Европейския парламент

Ученици от Езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджалии участваха в онлайн заседание на парламента в Страсбург, заедно с 1300 ученици от 102 училища от 24 страни. Виртуалното присъствие е за младшите посланици на "Ботев" и за тяхната активната и съдържателна дейност, за заявената им устойчива гражданска позиция  през учебната 2019-2020 г. , съобщиха..

публикувано на 16.04.21 в 15:31
Ардино

Стартира обновяването на градския парк в Ардино

В Ардино започна обновяването на градския парк по проект „Обновяване на парк за широко обществено ползване в град Ардино”. Началото на строителните дейности даде кметът Изет Шабан . Проектът предвижда промяна на старите и изграждане на нови алеи, полагане на настилка от нови тротоарни плочи, оформяне на цветни площи с градински бордюри, разширяване и..

публикувано на 01.04.21 в 17:45

Предвижда се нова визия за централната част на Момчилград

Почти е готов проектът за обновяване, реконструкция и архитектурно оформление на централния градски площад в Момчилград . След окончателното му довършване, общината ще кандидатства с него за финансиране. Проектът цели запазване на основната функция пространството като център на града, средище за осъществяване на различни културни и социални събития и..

публикувано на 31.03.21 в 18:26

Златен медал за Рухан Расим

Борецът Рухан Расим от клуб „Крепост”-Стремци отново се окичи със златен медал. Това стана на международния турнир за мъже и жени до 23 години „Петко Сираков – Иван Илиев“. Надпреварата се проведе в зала „Диана“, а в трите дни за призовите места спориха борци от 10 страни .  Над 200 състезатели от изявени в свободната борба школи се събраха в..

публикувано на 31.03.21 в 14:13

Родопското село Момчиловци заспа зимен сън

"По-скоро е зима, отколкото пролет. И в момента Момчиловци няма гости от страната"  каза Сийка Суркова, кмет на смолянското село. Животът на хората в село Момчиловци замря, къщите за гости затвориха врати. "Тази сутрин снегът ни е около 30 сантиметра" информира кметицата и допълни, че животът на хората в родопското село коренно се е променил с..

публикувано на 24.03.21 в 16:24