Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кутелската група - фолклорната емблема на селото

8
Кутелската група
Снимка: Личен архив

В Родопите има много селища прочути със своите фолклорни творци и таланти, оставили своята диря във фолклорното изкуство, като Широка лъка, Гела, Момчиловци. Към тези села може да добавим и село Кутела. 
Кутела е родно място на прочутия родопски певец Веселин Джигов, който много хора го познават, като солист на „Виевска фолк група“ . В продължение на 10 години Веселин Джигов е част от състава - от 1991 до 2001 година. Но кариерата му като певец тръгва много по-рано.   През 1960 става част от „Кутелска фолк група“. През 1969 година на Роженския събор Джигов изпява песента „Излел е Делю хайдутин“, с която грабва сърцата на многобройната публика. Заедно със самодейците от читалище „Зора“ от родното си село участва във фестивали и концерти. Записва песни в Радио „София“, в телевизията, прави записи на грамофонни плочи в „Балкантон“. Много от песните в репертоара на Веселин Джигов са авторски. 
Личен архив
Кутелската група е основана през 1950 година от  Марин Глухов, Златко Сираков и Манчо Глухов. Първата им изява извън Кутела  е на сватба в село Белица, общ. Лъки. В същия ден се открива и читалището в селото. Тогава оркестърът изпълнява 15 песни, разказва спомените си Марин Глухов. 
В този ден на тяхното представяне присъства музиковед, който разговаря с тях удивен от това което са изпълнили Кутелската група. Този разговор въодушевява момчетата от групата  да продължат напред и да запазят репертоара си от автентични фолклорни песни. След този двоен празник в Белица на който Кутелската група  добиват популярност и в околните села.  Те са канени на селски събори и сватби в цялата Смолянска околия, дори извън нея.   
През 1960 години Веселин Джигов става част от „Кутелската фолк група“ и допринася за още повече популярност и многобройни изяви из страната. На по-късен етап към групата се включва и златоградчанина Живко Александров. 
„В Забърдо сме имали над сто свирения, Богутево,  Хасково, Бургаските села, Русенско. Това бяха местата на които сме свирили. Ние взехме малко и от репертоара на Пичура“, разказва Марин Глухов. 
Марин Глухов, ръководител на Кутелската фолк група
Така след почти 18 години творческа дейност на „Кутелската фолк група“ тя се разформирова. Групата на Марин Глухов  дава основата през 1965-1966 година да се създаде Мъжката битова група на Кутела. 
При едно посещение на Апостол Кисьов в селото, той  чува песни на мъжката битова група и ги кани да станат част от фолклорен ансамбъл „Родопа“ – Смолян, тъй като по онова време той е работил към ансамбъла.  Диригентът на ансамбъла тогава Атанас Капитанов кани Кутелската битова група да концертират заедно с ансамбъл „Родопа“ в чужбина. 
90-годишният Манчо Каменов от Кутела е пял заедно с Кутелската група на първия събор надяване на Рожен през 1961 година. Дори си спомня и песента – „Добрице моя дощеро“. 
Манчо Каменов, на 90 години. Част от Мъжката битова група на Кутела
Богато фолклорно минало има село Кутела, но днес от читалището не могат да се похвалят с богата културна дейност. Както казва секретарят на читалището Бисер Наневски -  „Ние днес, сме само консуматори“. Днес към читалището има женска певческа група, а малкото деца в селото, които посещават читалището се интересуват от китарата вместо традиционния музикален инструмент каба гайдата.   
Чуйте още в прикачения звуков файл. 
Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram 

Галерия

Вижте още
Стария Златоград

Откриват „Делювите празници“ в Златоград

В Златоград откриват „Делюви празници“ с различни събития. В първия празничен ден – 18 септември ще се открие тематична изложба „Тракийски царе“ на автора Николай Русев в „Сивриева зала“ в стария град. На 19 септември, събота жителите и гостите на Златоград ще се забавляват на открито, на мегдана в стария Златоград с концерт на Деси..

публикувано на 18.09.20 в 08:25
БЧК

БЧК се включва в националната кампания „Да изчистим България заедно“

Месец септември беше обявен като месец на първата долекарска помощ по безопасността на движението по пътищата. Съответно младите доброволци на БЧК, главно от областния град успяха да се включат във вече 10-тина инициативи разказа Жана Чакърова - директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Кърджали. Най-интересното от тях беше..

публикувано на 16.09.20 в 08:28

279 помощи за първолаци са отпуснати в Кърджали

279 помощи на първокласници са отпуснати в Кърджали към 9 септември. Това съобщи Цветомир Хаджиев, директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане". Помощта се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца на семейства, които са записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в..

публикувано на 16.09.20 в 06:00

Диана Димитрова: По-добре нулева година, отколкото нахвърлена информация, която децата не асимилират

"Не" на маските и изолаторите в училище. За това призовават родители, които излязоха на протест в някой градове у нас. Родителите настояват сами да решават дали децата им да носят маски в училище. Родителите се притесняват, че мерките срещу коронавируса ще нанесат психически травми върху децата разказва Диана Димитрова, млада..

публикувано на 16.09.20 в 06:00

Гроздан Колев, РУО: Училищата имат готовност да посрещнат учениците, спазвайки мерките срещу Covid-19

Училищата в област Кърджали са заявили готовност да започнат новата учебна година със спазване на противоепидемичните мерки срещу COVID-19. Всяко училище е изготвило план за действие, който е съобразен с насоките, дадени от Министерството на образованието, съвместно с Министерството на здравеопазването. Това съобщи Гроздан Колев, началник на..

публикувано на 14.09.20 в 14:36

270 осмокласника ще получат еднократна помощ от държавата

Учениците, записани в осми клас за учебната 2020-2021 година в държавно или общинско училище, ще получат еднократна помощ от 250 лева. Това заяви Цветомир Хаджиев, Цветомир Хаджиев, директор на Регионалната дирекция ''Социално подпомагане''. Целевата група са децата, които постъпват в прогимназиален етап, тъй като в този етап на..

публикувано на 11.09.20 в 12:20

Кърджали домакин на детския футболен турнир Paradise Cup 2020

На 12 септември от 9:00ч. до 17:00ч . в Кърджали ще проведе първото издание на детския футболен турнир Paradise Cup 2020. Продължителността на мачовете ще са 2х15 минути и ще са както за футбол 5, така и за футбол 7, като мачовете ще вървят паралелно, заяви Благовест Саръев - треньор във Футболна академия Арда 1924. Отборите които ще..

публикувано на 11.09.20 в 12:07