Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пътят до корицата: Моделът Карина АтанасоваИдеята за красотата винаги се променя, като днес тя е по-приобщаваща от всякога, защото този който смятаме за „красив“ е отражение на личните ни ценности. Но дали през 21 век желанието на нежния пол да се коригира ги отдалечава от здравословната връзка на истинското им аз? От дребните гардероби за деца под 10 годишна възраст до нарастването на анорексията на средна възраст, момичетата и жените от всички възрасти и класове са привлечени в плътната хватка на модните тенденции, като харчат все повече време, пари и енергия за да отговарят на хомогенизирания идеал за красота. Или пък в случая козметичната хирургия, бързите режими на диета и непрекъснато променящата се мода на улицата са просто още един начин да отпразнуваме упоритата си независимост?

В интервю за БНР моделът Карина Атанасова също признава за тъмния период на живот с булимия и анорексия съпроводени с чести припадъци, неадекватно поведение и нервни кризи, които едва на 16 годишна възраст съпътстват ежедневието на красавицата.

Всяка една жена е красива по своему. Всяка една жена може да бъде себе си и да бъде харесвана от адски много хора, защото независимо дали си оприличавана от някого за грозна или красива все ще се намират хора на противоположното мнение, разказва Атанасова.

Всички сме под натиск да изглеждаме добре, но това, което изглежда добре, става все по-екстремно. Всичко, от уголемяване на гърдите до издърпване на корема, до инжекции против стареене, стана не просто приемливо, а близко до рутината вече не са само на актриси, знаменитости и съпруги за трофеи. Все повече хора задлъжняват инвестирайки в хирургически интервенции с цел премахване на несъвършенствата или недостатъците, които всяват страх, че могат да им отнемат вниманието което заслужават.

Искам да кажа на всички млади момичета, че аз съм претърпяла булимия и анорексия за да стигна до тук, за да съм това което съм. Напоследък са изключително много жените, които преминават през този период. Знайте, че не сте сами. Ще се справите с всичко, окуражава младия модел.

Преживяното от Карина Атанасова е една от причините дивата да е сред кандидатките на тазгодишния конкурс "Плеймейт 2020". Въпреки, че пътят към корицата изглежда лесен, той е изпълнен с много трудности, споделя тя. Като започнем от това да изглеждаш добре, да поддържаш фигура и стигнем до сценичното поведение. Атанасова опровергава твърдението, че в България зад небрежния и неподдържан вид на някои жени стои липсата на финанси:

Разбира се, че с повече финанси можеш да направиш изключително много неща, но ако имаш желание начин се намира. Така че и с малко пари може да се поддържа фигура. Не е нужно да се ходи редовно на фитнес и да се яде скъпа и диетична храна. Можеш и с по-малко пари пак да ядеш здравословна храна. Абсолютно всичко е достъпно за всеки един човек. В България са такива нещата, че можеш да си позволиш абсолютно всичко. Дадено нещо тук го има за 50лв, другаде го има за 5лв. Няма невъзможни неща. Искаш ли нещо се постига, казва Карина Атанасова.

Накрая можем да заключим, че винаги е ставало въпрос кои сме ние, а не само какво носим. Факт - светът вече е много по-комерсиален от преди. Всички знаем, че носенето на нещо красиво или напускането на фризьора със свежи главни акценти повдига самочувствието. И ако приемем, че модата е женската версия на спорта, то тя кара жените да се чувстват по начин какъвто се чувстват мъжете, когато любимият им отбор победи.

Време е да приемем, че това е женска версия на спорта, като същевременно по този начин жените изразяват вкуса и чувствеността си. Но да го приемат твърде сериозно - до степен в която никога не са доволни и винаги несигурни, че не са се измерили с някакъв универсален стандарт на първоначалното съвършенство - е вид лудост. Все пак модните тенденции трябва да бъдат в услуга на жените, а не обратното.


Вижте още

Шампионите на екстремния ендуро шампионат стават ясни този уикенд в Кирково

Шампионите за сезон 2021 в Българския Екстремен  Ендуро шампионат ще станат ясни тази неделя след надпреварата в 7-ия кръг от BG X Enduro Championship, който ще се проведе в Кирково на 25 и 26 септември 2021г. Организаторите „Крос клуб Кирково“ и Община Кирково ще посрещнат 120 състезатяля. Самото състезание включва традиционните..

публикувано на 24.09.21 в 05:00

За "Един народ" пеят Илия Луков и Валерия Момчилова

На 22-ри септември за първи път ще прозвучи песента "Един народ" посветена на Независмостта на България в изпълнение на Илия Луков и Валерия Момчилова. Красивите гласове на народните изпълнители ще накарат народа ни да си спомни, че носи вятъра в свойта риза и свобода в сините очи. Текстът за песента е на поетесата Даниела Атанасова, която не за..

публикувано на 22.09.21 в 09:10
Елкая Дуганова

Елка Дуганова девет години събира експонати за етнографска сбирка

Елка Дуганова изпълнява това така характерно, само за град Неделино двугласно пеене в Родопите. Тя пее неделинският двуглас със сестрите Анета и Снежана Чакърови. Тя е учила песните от своята баба и майка. Радва се, че след нея има на кой да предаде местните песни. Нейните внуци също изпълняват неделински двуглас. „Научих песните от..

публикувано на 21.09.21 в 13:43

Бегачите в маратона K 3 Ултра ще се включат в екокауза

Около 700 маратонци от България и 10 чужди държави ще участват в изданието на ултрамаратона К3 Ultra , който започва в събота от Златоград . Изградени са три трасета - 23 км, 53 и 85 километра , които пре сичат областите Смолян и Кърджали . Някои от участъците минават по граничната бразда между България и Гърция, както и през забележителности..

публикувано на 21.09.21 в 10:04

Еленът лопатар от Кьосево - роден под щастлива звезда?

Щастлива развръзка се очертава на сагата с елена лопатар от Кьосево, която Радио Кърджали следи от самото начало. Горското животно ще живее, няма да бъде отстреляно.  Кметът на Кърджали Хасан Азис е поел ангажимент да откупи елена и да го дари на природен парк край морето, който се намира над курортното селище Свети Влас.  Еленчето ще има..

публикувано на 20.09.21 в 16:27

Непосилни изисквания за медицински центрове и ДКЦ в област Кърджали за оформяне на Ковид-зона

Нито една Ковид зона не е обособена до този момент в област Кърджали. В края на миналата седмица от Министерството на здравеопазването съобщиха, че пациенти със съмнения за коронавирусна инфекция ще получават безплатни лекарства и безплатни прегледи, ако са посетили обособена ковид-зона в медицински център или ДКЦ. А още в края на август здравният..

публикувано на 20.09.21 в 16:02

Театърът в Кърджали кани на премиера. Открива сезона с три нови заглавия

„Деца на света" на Стефан Цанев е премиерното заглавие на Театрално-музикален център – Кърджали. Пиесата е социална трагикомедия, която изследва темата за заплашените от изчезване малки култури и разпада на традиционното семейство в контекста на съвременния глобализъм. Режисьор на спектакъла е Денислав Янев, носител на наградата за млад..

публикувано на 20.09.21 в 13:52