Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Откриват телефон на доверито в Кърджали

Снимка: Фондация „АМЕ“До седмица в Кърджали ще бъде открит телефон на доверието, на който жертви на насилие във всичките му форми могат да намерят съвет и подкрепа. С цел спокойствие обажданията ще са анонимни, а самият разговор ще бъде таксуван по стандартна телефонна тарифа. Това заяви клиничния психолог Екатерина Велева, председател на фондация ПУЛС, която стои зад инициативата.

Всеки в нужда може да намери подкрепа всеки работен ден от 10 до 17 часа на новооткрития телефон специален за Кърджали, който е 0899 100 245, заяви Екатерина Велева, като подчерта, че най-голям процент от търсещите помощ са съпруги жертви на домашно малтретиране и деца подложени на сексуален тормоз, най-вече от биологичните си бащи.

Фондация Пулс чиято дейност е насочена към установяване на ефективна програма от грижи в региона на Югозападна България за възрастни, юноши и деца, и техните семейства, които са преживели насилие посетиха Кърджали във връзка с надграждащо обучение на социални работници към ОСНВ (Общинския съвет по наркотични вещества)  за защита и утвърждаване правата на детето и за повишаване на благополучието на децата в областта.

Ние сме убедени, че всички форми на злоупотреба/насилие и експлоатация на деца са недопустими заяви Велева. По време на обучението участниците получиха безценна информация как възможно най-бързо да се състави оценка определяща ядрото на създалата се ситуация. Същевременно консултантите на фондацията ще идват веднъж в месеца за по два дни в Кърджали за да осъществяват жив контакт с потърпевшите потърсили помощ , подчерта председателя на ПУЛС.

Преди всичко най-важното е, че това е телефон на доверието, каза в заключение Екатерина Велева. Място където двама човека ще се срещнат в една доверителна връзка където човек може да провери себе си. Място където да се довери.

Вижте още

Болничен за карантина за дете се издава само след анкета на РЗИ

Практиката с COVID-19 до този момент, боледуването от други вируси и грипове през миналия сезон след 1 януари и предстоящите сезонни боледувания поставят пред родителите множество въпроси. Още повече че в момента има ограничение личните лекари да издават до 40 дни болнични за една календарна година на един работещ независимо дали лично той..

публикувано на 28.10.20 в 15:20

Тази неделя в "Накъде в неделя"

Тази неделя, малко след 7.00 часа  в "Накъде в неделя" - предаването за туризъм, хоби и свободно време ще  пътешестваме заедно с Георги Аргиров, човекът на пулта и с музикалния редактор Ангел Чавдаров, който, както винаги ни е подбрал страхотни парчета, които да ни настроят на приключенска вълна. Водеща на предаването е Илияна Типова. Тази неделя в..

публикувано на 27.10.20 в 15:48

Лазар Налбантов - наследникът на странджанските песни

Народният певец Лазар Налбантов е роден в Бургас. Там започват и първите му изяви в сферата на фолклора. През миналата година изпълнителят на странджански песни прави първия си самостоятелен концерт в Бургас озаглавен „Моята Тракия на две морета“. Поводът е 20-годишната кариера на талантливия народен певец. Семейната среда е оказала влияние..

публикувано на 26.10.20 в 17:03
с. Давидково

Давидково от миналото до днес

Село Давидково е едно от големите в община Баните. Днес е с около 600 жители, но в миналото е било по-многолюдно. Разположено край левия бряг на Давидковска река, на около 64 км от град Смолян и на 76 км от Кърджали. Надморската височина на селото варира от около 860 м до  1120 м.н.в. В селото има детска градина и училище, читалищната деиност..

публикувано на 23.10.20 в 16:10

Златен лъв за математика Вълчо Милчев от Кърджали

Той е от тези, които срещаш веднъж в живота си. Благ, внимателен, задълбочен, кротък, готов да отстъпи, но ако трябва и да тръгне на революция. Която направи в математиката в България и изведе десет свои ученици до световните върхове. Казва се Вълчо Иванов Милчев и вече е Златният лъв на Кърджали. С наградата вчера, за Деня на Кърджали, го удостои..

публикувано на 23.10.20 в 13:46

Елитните спецчасти на България гостуваха в Кърджали, генералът им е преборил и ковид-19

Видят ли ги, тоест застрашат ли Живота им, противникът няма избор. Защото въпросът е само един: "Аз или той?" А тук има само един възможен отговор: - Елитната спецчаст! Те са невидими. Помнят се винаги от онези, които са спасили. Разпознават ги в следващите животи. Готови са буквално на всичко, защото винаги са от страната на Най-добрите. Пазят..

публикувано на 23.10.20 в 13:31

Модерен поминък: Професия влогър

През последните години в платформите за видео споделяне място заемат не само музикалните видео клипове. Съдържанието им вече изобилства от новинарски репортажи, документални поредици, филми и др. Особено място обаче заемат "влоговете". Казано по-просто "влоговете" са цифрово разказване на истории, извършвано от хора, известни като..

публикувано на 23.10.20 в 11:37