Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ендуро – висок адреналин с мотори сред природата (видео и снимки)
С форсиране на мотори на 26 септември в 10:00 часа започна петият кръг от Българския екстремен Ендуро шампионат. Той се проведе в местността Кукуля в Кирково под мотото „Родопска сакънтия – луда надпревара”.  Метеорологичните условия покачиха степента на трудност на подготвеното трасе, понеже проливния дъжд посрещнал състезателите в събота направи терена хлъзгав, като калта също оказа не малка роля в подредбите на крайното класиране, коментира отговорникът за трасето Николай Мартинов.

Мотоциклетистите в състезанието бяха 99 от различни краища на България, разделни в категории Профи, Експерт, Сеньор, Стандарт и Жени .По думите на Николай Мартинов може би най-интересния клас е клас жени, понеже състезателките са не само изключително добри, ами и изключително красиви.В клас жени състезателките бях 3. Въпреки малката им численост във втория ден на Еднурто, Ралица Станечева се отказа при опознавателната обиколка на терена, която беше непосредствено преди старта им. Причината бе травма на крака причинена от предния ден. Трасето при жените бе с леки разлики от това при останалите класове. То бе с една идея по леко и не толкова изобилстващо с изкопи. Първа при жените финишира Габриела Мартинова. В Клас Стандарт купата грабна Камен Дочев. В Клас Сенйор - Георги Дамянов. Клас Експерт - Христо Георгиев. Клас Про - Искрен Генов. Повечето хора от публиката бяха дошли най-вече заради клас Профи, към който бе добавено ново препятствие, а именно 3 метра насип с 5 метров дънер на върха.

Накрая на състезанието кмета на Шинаси Сюлейман награди победителите, които се снимаха с него за спомен от двудневната надпревара. Заради огромния интерес към надпреварата, а и ползата за местния туризъм, състезанието вече е традиционно за Кирково заяви кмета.

Така с много позитивно настроение и щастливи емоции запечатани по лицата на зрителите премина петият кръг от Българския екстремен Ендуро шампионат. Равносметката – много кал, шум на мотори, награди, усмивки и снимки с обещание за нови срещи през 2021.

ВИДЕО: 

Вижте още

Болничен за карантина за дете се издава само след анкета на РЗИ

Практиката с COVID-19 до този момент, боледуването от други вируси и грипове през миналия сезон след 1 януари и предстоящите сезонни боледувания поставят пред родителите множество въпроси. Още повече че в момента има ограничение личните лекари да издават до 40 дни болнични за една календарна година на един работещ независимо дали лично той..

публикувано на 28.10.20 в 15:20

Тази неделя в "Накъде в неделя"

Тази неделя, малко след 7.00 часа  в "Накъде в неделя" - предаването за туризъм, хоби и свободно време ще  пътешестваме заедно с Георги Аргиров, човекът на пулта и с музикалния редактор Ангел Чавдаров, който, както винаги ни е подбрал страхотни парчета, които да ни настроят на приключенска вълна. Водеща на предаването е Илияна Типова. Тази неделя в..

публикувано на 27.10.20 в 15:48

Лазар Налбантов - наследникът на странджанските песни

Народният певец Лазар Налбантов е роден в Бургас. Там започват и първите му изяви в сферата на фолклора. През миналата година изпълнителят на странджански песни прави първия си самостоятелен концерт в Бургас озаглавен „Моята Тракия на две морета“. Поводът е 20-годишната кариера на талантливия народен певец. Семейната среда е оказала влияние..

публикувано на 26.10.20 в 17:03
с. Давидково

Давидково от миналото до днес

Село Давидково е едно от големите в община Баните. Днес е с около 600 жители, но в миналото е било по-многолюдно. Разположено край левия бряг на Давидковска река, на около 64 км от град Смолян и на 76 км от Кърджали. Надморската височина на селото варира от около 860 м до  1120 м.н.в. В селото има детска градина и училище, читалищната деиност..

публикувано на 23.10.20 в 16:10

Златен лъв за математика Вълчо Милчев от Кърджали

Той е от тези, които срещаш веднъж в живота си. Благ, внимателен, задълбочен, кротък, готов да отстъпи, но ако трябва и да тръгне на революция. Която направи в математиката в България и изведе десет свои ученици до световните върхове. Казва се Вълчо Иванов Милчев и вече е Златният лъв на Кърджали. С наградата вчера, за Деня на Кърджали, го удостои..

публикувано на 23.10.20 в 13:46

Елитните спецчасти на България гостуваха в Кърджали, генералът им е преборил и ковид-19

Видят ли ги, тоест застрашат ли Живота им, противникът няма избор. Защото въпросът е само един: "Аз или той?" А тук има само един възможен отговор: - Елитната спецчаст! Те са невидими. Помнят се винаги от онези, които са спасили. Разпознават ги в следващите животи. Готови са буквално на всичко, защото винаги са от страната на Най-добрите. Пазят..

публикувано на 23.10.20 в 13:31

Модерен поминък: Професия влогър

През последните години в платформите за видео споделяне място заемат не само музикалните видео клипове. Съдържанието им вече изобилства от новинарски репортажи, документални поредици, филми и др. Особено място обаче заемат "влоговете". Казано по-просто "влоговете" са цифрово разказване на истории, извършвано от хора, известни като..

публикувано на 23.10.20 в 11:37