Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ендуро – висок адреналин с мотори сред природата (видео и снимки)




С форсиране на мотори на 26 септември в 10:00 часа започна петият кръг от Българския екстремен Ендуро шампионат. Той се проведе в местността Кукуля в Кирково под мотото „Родопска сакънтия – луда надпревара”.  Метеорологичните условия покачиха степента на трудност на подготвеното трасе, понеже проливния дъжд посрещнал състезателите в събота направи терена хлъзгав, като калта също оказа не малка роля в подредбите на крайното класиране, коментира отговорникът за трасето Николай Мартинов.

Мотоциклетистите в състезанието бяха 99 от различни краища на България, разделни в категории Профи, Експерт, Сеньор, Стандарт и Жени .По думите на Николай Мартинов може би най-интересния клас е клас жени, понеже състезателките са не само изключително добри, ами и изключително красиви.В клас жени състезателките бях 3. Въпреки малката им численост във втория ден на Еднурто, Ралица Станечева се отказа при опознавателната обиколка на терена, която беше непосредствено преди старта им. Причината бе травма на крака причинена от предния ден. Трасето при жените бе с леки разлики от това при останалите класове. То бе с една идея по леко и не толкова изобилстващо с изкопи. Първа при жените финишира Габриела Мартинова. В Клас Стандарт купата грабна Камен Дочев. В Клас Сенйор - Георги Дамянов. Клас Експерт - Христо Георгиев. Клас Про - Искрен Генов. Повечето хора от публиката бяха дошли най-вече заради клас Профи, към който бе добавено ново препятствие, а именно 3 метра насип с 5 метров дънер на върха.

Накрая на състезанието кмета на Шинаси Сюлейман награди победителите, които се снимаха с него за спомен от двудневната надпревара. Заради огромния интерес към надпреварата, а и ползата за местния туризъм, състезанието вече е традиционно за Кирково заяви кмета.

Така с много позитивно настроение и щастливи емоции запечатани по лицата на зрителите премина петият кръг от Българския екстремен Ендуро шампионат. Равносметката – много кал, шум на мотори, награди, усмивки и снимки с обещание за нови срещи през 2021.

ВИДЕО: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39