Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Журналисти от Кърджали заснеха филм превенция за зависимостта към психо-активни веществаВ ОДК Кърджали бе представен филмът „Измамна Реалност“ насочен срещу пристрастяването към психо-активни вещества. Автори на филма са кърджалийските журналисти  Гавраил Маргаритов и Мария Каменова. Филмът е заснет по идея и възлагане на Общински съвет по наркотични вещества, заяви д-р Сезгин Бекир,  председател на Общинския съвет по наркотични вещества Кърджали.

Филмът е за съдбата на трима души преминаващи през ада на зависимостите - алкохол и наркотични вещества , а зависимостите са част от психичното здраве, подчерта в началото на проявата председателят на ОСНВ Сезгин Бекир.

Разказваме истинските истории на тези трима мъже, без да ги променяме, защото това е истинския живот и това е различната енергия, която носи продукцията ни, създадена в трудни времена на социална изолация, поради COVID-19 епидемията.

28 минутния филм бе посрещнат с интерес от аудиторията, която след края й зададе и поредица от въпроси към авторите на продукцията. Надявам се лентата да помогне на на хората да се осъзнаят до къде води този път, сподели операторът и монтажист Гавраил Маргаритов.

Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград организират ежегодна награда на името на журналистката Вероника Герин, която доста активно е отразявала проблемите с наркотиците и дори затова е заплатила с живота си. В тази връзка Мария Каменова и Гавраил Маргаритов ще получат приза „Вероника Герин“ за най-добър филм. Притеснявах се в началото дали ще можем да се синхронизираме с Маргаритов, заяви Мария Каменова, но впоследствие нещата се случиха както трябва.

Филмът е размножен на DVD и ще се използва в работата на Превантивно информационният център към ОСНВ Кърджали в училищата на цялата област. Получена е заявка и от всички 27 ОСНВ в страната и той вече е разпространен до тях.


Вижте още

Болничен за карантина за дете се издава само след анкета на РЗИ

Практиката с COVID-19 до този момент, боледуването от други вируси и грипове през миналия сезон след 1 януари и предстоящите сезонни боледувания поставят пред родителите множество въпроси. Още повече че в момента има ограничение личните лекари да издават до 40 дни болнични за една календарна година на един работещ независимо дали лично той..

публикувано на 28.10.20 в 15:20

Тази неделя в "Накъде в неделя"

Тази неделя, малко след 7.00 часа  в "Накъде в неделя" - предаването за туризъм, хоби и свободно време ще  пътешестваме заедно с Георги Аргиров, човекът на пулта и с музикалния редактор Ангел Чавдаров, който, както винаги ни е подбрал страхотни парчета, които да ни настроят на приключенска вълна. Водеща на предаването е Илияна Типова. Тази неделя в..

публикувано на 27.10.20 в 15:48

Лазар Налбантов - наследникът на странджанските песни

Народният певец Лазар Налбантов е роден в Бургас. Там започват и първите му изяви в сферата на фолклора. През миналата година изпълнителят на странджански песни прави първия си самостоятелен концерт в Бургас озаглавен „Моята Тракия на две морета“. Поводът е 20-годишната кариера на талантливия народен певец. Семейната среда е оказала влияние..

публикувано на 26.10.20 в 17:03
с. Давидково

Давидково от миналото до днес

Село Давидково е едно от големите в община Баните. Днес е с около 600 жители, но в миналото е било по-многолюдно. Разположено край левия бряг на Давидковска река, на около 64 км от град Смолян и на 76 км от Кърджали. Надморската височина на селото варира от около 860 м до  1120 м.н.в. В селото има детска градина и училище, читалищната деиност..

публикувано на 23.10.20 в 16:10

Златен лъв за математика Вълчо Милчев от Кърджали

Той е от тези, които срещаш веднъж в живота си. Благ, внимателен, задълбочен, кротък, готов да отстъпи, но ако трябва и да тръгне на революция. Която направи в математиката в България и изведе десет свои ученици до световните върхове. Казва се Вълчо Иванов Милчев и вече е Златният лъв на Кърджали. С наградата вчера, за Деня на Кърджали, го удостои..

публикувано на 23.10.20 в 13:46

Елитните спецчасти на България гостуваха в Кърджали, генералът им е преборил и ковид-19

Видят ли ги, тоест застрашат ли Живота им, противникът няма избор. Защото въпросът е само един: "Аз или той?" А тук има само един възможен отговор: - Елитната спецчаст! Те са невидими. Помнят се винаги от онези, които са спасили. Разпознават ги в следващите животи. Готови са буквално на всичко, защото винаги са от страната на Най-добрите. Пазят..

публикувано на 23.10.20 в 13:31

Модерен поминък: Професия влогър

През последните години в платформите за видео споделяне място заемат не само музикалните видео клипове. Съдържанието им вече изобилства от новинарски репортажи, документални поредици, филми и др. Особено място обаче заемат "влоговете". Казано по-просто "влоговете" са цифрово разказване на истории, извършвано от хора, известни като..

публикувано на 23.10.20 в 11:37