Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ на 60 години

2
Ансамбъл "Родопа" - Смолян
Снимка: Facebook/ Ансамбъл "Родопа" Смолян

През тази година фолклорен ансамбъл „Родопа“ отбелязва 60 години от основаването си. Родопският ансамбъл събира в себе си трите формации – народен хор, оркестър и танцов състав, които поднасят на публиката различни и наситени багри от танци, песни и музика.

Народно-изпълнителското изкуство на ансамбъла е известно не само в България, но и по света – Полша, Чехия, Германия, Франция, Русия, Северна Корея, Гърция, Китай, Италия и много други страни.

От основаването си ансамбъл „Родопа“ има над 6000 концерта и с годините придобива все по-голяма популярност и признание. Неоспорим е приносът на ФА „Родопа“ за запазването на фолклорното наследство на планината на Орфей – Родопа.

ъс своите успехи пред многобройната публика ансамбълът е спомогнал за популяризирането на родопската песен и танц. Той има изключително голям принос за обогатяване на културния живот на България. За своите постижения ФА „Родопа“ е удостоен с редица награди и отличия, сред които орден „Кирил и Методий“ – I-ва степен, Златна лира, Кристална лира и Сребърно огърлие на Съюза на музикалните и танцови дейци. Гордост за ансамбъла е „космическия глас“ Валя Балканска, чийто творчески път е свързан изцяло с ансамбъла. Развитието на ФА „Родопа“ е свързано със специфичността, оригиналността и емоционалността на родопския фолклор, с ладовото му звучене – качества, които позволяват изграждането на богат репертоар. С първата ансамблова програма публиката се среща през 1963 година. Трите здраво споени звена с творческа и изпълнителска стиловост поднасят силно, наситено с багри, многогласие и овладян ритъм.

Целият репертоар на ансамбъла е основан на теми и сюжети, претворени в сценографски въплъщения на събития и случки, емоции и идеи, илюстрирани и подкрепени от песните и мелодиите на Родопите.

Живи носители на фолклора през годините са: Валя Балканска, Христина Лютова, Димитрия Седянкова, Елена Грибачева, Стефка Маринска, Соня Калоферова, Златина Узунова и др. Солисти са Дочо Гречков, Младен Койнаров, а гайдари – Димитър Петковски, Димитър Гривнин, Георги Мусорлиев, Георги Кичуков, Петър Янев и други. В развитието на ансамбъла умело прибавят своя талант творци като Асен Диамандиев, Филип Кутев, Стефан Кънев, Николай Кауфман, Коста Колев, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчийски.

В миналото в ансамбъла са работили над 120 души, а днес са едва 45, което е на минимума, за да съществува един ансамбъл, коментира главния художествен ръководител Адриан Петров.

Въпреки трудните години за съществуването на тези формации има хора, които желаят да се занимават с това. Адриан Петров споделя, че от скоро се радват на младо попълнени в ансамбъл „Родопа“ – 20-годишна възпитаничка на НУФИ Широка лъка, която вече е част от народния хор и още един млад танцьор от Чепеларе се е включил в танцовия състав на ансамбъла.

По повод юбилея си ФА „Родопа“ ще изнесе спектакъла „Събрали са се, събрали“ на 19 октомври на амфитеатъра на Новия център в Смолян. 

Чуйте интервюто с гл. худ. ръководител Адриан Петров в прикачения звуко файл. 


Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram 

Спектакълът - Чан до чана, песен до песен - любими родопски песни и свири

Галерия

Вижте още

Приятелят добър не се купува...

50-годишнината на Божидара Ангелова във Военния клуб в Кърджали върна хората в онова време , когато можехме да се докоснем до качествена поезия и добрата среща с приятели. Събитието бе организирано от Военния клуб, Регионалната библиотека "Никола Йонков Вапцаров" и спортно-интелектуален клуб "Ахридос". То бе представяне на книгите на..

публикувано на 18.05.22 в 11:10

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, ще започнем с две рецепти от село Свирачи , където ще включим нашия колега Божидар Чолаков, който разговаря с Тянка Пехливанова - кметски наместник и ръководител на фолклорната група . Тя ще ни каже как се прави катина пита и свираченски зелник. Следва една разходка из Страната на хубавите коне, Кападокия. Там се..

публикувано на 17.05.22 в 12:33
Учениците от Детски младежки парламент се подготвят за инициативите си

Младежи с инициативи за активиране на гражданското участие

Учениците от Детски младежки парламент към ОДК се включват в инициативи за активизиране участието на гражданите в дигиталната платформа „Кърджали за теб“, съобщи в предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на УС на Сдружение "Инициатива за развитие "Кърджали решава". Община Кърджали е първата в..

публикувано на 17.05.22 в 10:51

Радио Кърджали отпразнува шестия си рожден ден с приятели и китка фолклор

Радио Кърджали отпразнува шестия си рожден ден в непринудена атмосфер а - на рибния ресторант "Емона", с много приятели и гости, които се включиха с радост в купона. Наши гости бяха програмният директор на БНР Даниела Късовска, както и управленците на други отличници в ефира - директорът на радио Стара Загора Здравко Георгиев , на радио..

публикувано на 16.05.22 в 16:45

Връчват годишната награда "Мултикултурният човек" в началото на юни

И тази година ще се проведе поредната инициатива "Мултикултурният град" в Кърджали, 15-а подред. Всяка дата от празника е знакова и символична, като последното събитие е връчването на наградата "Мултикултурния човек" . Изданието тази година дава отзвук на военната тематика , като акцентира върху това, че навсякъде страданието е непоносимо. По т..

обновено на 12.05.22 в 15:16
Ангел Тенев

Ротаракт-Кърджали ни предлага да участваме в екоинициативата "Бира за смет"

Ротаракт - Кърджали организира екологичната инициатива "Бира за смет" , с желанието да насърчи кърджалийци да излязат и почистят зелени площи в областта. На 14-и май, кампанията ще се проведе в Кърджали, в парк Арпезос-Север 3 откъм пасарелката , а на 15-и в лесопарк Момчил юнак в Момчилград, като идеята е да привлекат и местните хора към..

публикувано на 12.05.22 в 13:12

Усмихва ли се Мона Лиза?

Усмихва ли се Мона Лиза и как - тъжно, презрително или провокиращо? Това се питаме пред една от иконите на средновековното изкуство , направило толкова прочут Леонардо Да Винчи. Картината може да бъде видяна в Лувъра, но в днешно време, тя е дала тласък на цяла индустрия - щампи на Мона Лиза могат да се видя т върху сувенири, тениски, дори..

публикувано на 12.05.22 в 12:28