Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

19 октомври - Ден на българския лекар

Д-р Тодор Черкезов: Честит празник, колеги! Прекланям се пред вашия труд!

Днес Православната църква отбелязва деня на Свети Иван Рилски Чудотворец, обявен за покровител на България, а българските лекарите празнуват своя празник. С д-р Тодор Черкезов, директор на най-голямото лечебно заведение в област Кърджали, говорим за самочувствието на медиците, за връзката лекар-пациент и за предизвикателствата пред здравната система, свързани с епидемията. В звуковия файл чуйте цялото интервю на Валентина Иванова с д-р Тодор Черкезов:

Д-р Тодор Черкезов: Годината, която преживяваме, едва ли има друга в историята на съвременна България, когато лекарите са се чувствали толкова обществено ангажирани, толкова съпричастни със ситуацията такава, каквато е. Празникът на Свети Иван Рилски Чудотворец се отбелязва не от днес и не от вчера в нашата страна. Но сега той е най-приложим към ситуацията, защото обществото се нуждае от своите лечители, обществето се нуждае от закрила, обществото се нуждае от насърчаване. Така, както Рилският светец навремето е обикалял цели региони, давал е кураж на хората, помагал в беда, така и в днешно време, макар и при много по-различни условия, морално-етичният фундамент на този вид дейност съвпадат. Можем да кажем, че празникът на Свети Иван Рилски Чудотворец приляга плътно към това, което днес изпитват лекарите, а и това, което гражданите изпитват към лекарите.
Възхищавам се и се прекланям пред това, което тихо, спокойно, без много шум лекарите извършват в ежедневието си. Повярвайте ми, работата им е изключително трудна. Те показват един изключително висок професионализъм, една висока ангажираност, едни етични измерения в своята мотивация като медицински специалист. Изказвам голямата си лична благодарност като човек пряко ангажиран с лекарската професия повече от 40 години. Този момент е особено въодушевяващ и е пример за по-младите генерации колеги как в условия на криза лекарите трябва да бъдат в едно със своите пациенти и да се вграждат плътно в обществения интерес и обществените тежнения. Пожелавам здраве, късмет и нови професионални хоризонти на нашите лекари и голяма лична и професионална удовлетвореност от работата и условията, в които работят!
Вижте още

Нашенка в Англия: Тук здравната система е по-тромава, отколкото в България

Гергана Симеонова е работила като медицинска сестра в Център за спешна помощ в България. В момента живее и работи в английското градче Харлоу, близо до Лондон като социален работник, който помага на възрастни, самотни или болни хора в ежедневните им нужди. В разговор на Илияна Типова, Гергана разказва как тя и съпругът й са преболедували..

публикувано на 27.11.20 в 11:34

Милена Харизанова: Мафията в Мексико е същата

Маите в Мексико са си същите, променят се обаче, а и с мафията е така. Това разказа за Радио Кърджали Милена Харизанова, живяла пет години сред тях. Чуйте повече в следващия звуков файл:

публикувано на 25.11.20 в 20:10

Община Черноочене даде старт на изграждането на нова, модерна автогара

Община Черноочене даде старт на изграждането на нова, модерна автогара в централното село. Финансирането е със собствени бюджетни средства на Община Черноочене като стойността е 1,5 млн. лв.. Срокът за изпълнение на проекта е 15 месеца. Автогарата ще създаде съвременни условия и удобства на пътуващите по общинската, републиканската и..

публикувано на 24.11.20 в 10:52

Инспекторите от КЗП съпоставят цените заради Черния петък

В България кампанията за Черния петък се превръща в един по-дълъг период на намаления. В условията на КОВИД-19 се засилва онлайн пазаруването и рисковете, които могат да дебнат там със своите специфични моменти. "Много важно е да кажем на хората да не се доверяват на бомбастичните проценти, които могат да бъдат адресирани към тях. Да съпоставят не само..

публикувано на 19.11.20 в 14:07

Има и фирми, които по желание тестват служителите си за наличието на антитела срещу Covid-19

Бързият кръвен тест за наличие на антитела срещу коронавирус струва между 20 и 25 лв в кърджалийските лаборатории. Т. нар. бързи тестове с кръвна проба са най-показателни две седмици, след като човек се е заразил и евентуално е изработил антитела срещу коронавируса.  В студиото на Радио Кърджали разговаряхме  с Цветелин Гавазов , но..

публикувано на 13.11.20 в 16:31

Д-р Милчо Енчев: Има логика във включването на аспирин в лечението на пациенти с Covid-19

Около 90% от всички жертви на Covid19 са с придружаващи заболявания, като най-честите от тях са сърдечни заболявания, диабет, артериална хипертония, хронични белодробни проблеми и онкологични заболявания. Тази статистика потвърди за Радио Кърджали кардиологът д-р Милчо Енчев от Кърджали и коментира защо тези хора са най-уязвими в битката с..

публикувано на 13.11.20 в 14:56

КНСБ: Има много неясноти за болничния на заразен с Covid-19, а също и за отчитането на карантината

Има много неясноти относно отчитането на крантината на служителите, а също и кой издава болничния на заразен с ковид. Десетки сигнали от предприятия от Кърджали са постъпили в КНСБ в последните дни заради неясноти с правилата за карантиниране на болни или контактни работници и на така нареченото „самоизолиране“ или „самокарантиниране“. Иванка..

публикувано на 09.11.20 в 11:17