Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Болничен за карантина за дете се издава само след анкета на РЗИ


Практиката с COVID-19 до този момент, боледуването от други вируси и грипове през миналия сезон след 1 януари и предстоящите сезонни боледувания поставят пред родителите множество въпроси. Още повече че в момента има ограничение личните лекари да издават до 40 дни болнични за една календарна година на един работещ независимо дали лично той боледува, неговото дете, две или три деца“. Поредното объркване идва и разминаването на наредбите - в Наредбата за временна нетрудоспособност се казва, че за гледане на здраво дете под карантина, когато детето посещава детско заведение – без да е конкретизирано заведението дали е градина или училище -  такъв болничен се издава от личния лекар на детето.

От сайта на Министерство на труда и социалната политика на България казват същото, но НОИ не са дали това в Наредбата си и  поради това се получава разминаване. В тази връзка при отчетена зараза с корона вирус в учебни заведения и детски градини все повече родители излизат в така наречен фалшив болничен за да може да се грижат за децата си у дома, предпазвайки ги превантивно от заразата. Ето какво разказа и потърпевша майка от Кърджали, която за да излезе 10 дни в болничен бива диагностицирана фиктивно с диария и повръщане.

В детската градина имаме случай на 4 заразени госпожи. Аз самата не желая да пусна децата си на градина, защото съм притеснена за здравето им. Личния ми лекар обаче ми каза, че не може да ми издаде болничен за това, че искам да задържа децата си у дома. Единствения начин е да бъдем карантинирани. Въпреки това си взех фиктивен болничен за 10 дни, но какво правим след това? Децата са главните разпространители на заразата. Няма яснота. Какво правим ние работещите? Как да се оправдаем пред работодателя си?

Освен всичко това става ясно и че не се обяснява на родителите, че не те решават дали детето им е положително или че е контактно на някой от училището. Това с болничните за карантина става след анкета от РЗИ,  която включва възможните контактни имена в Националната информационна система за Covid и се информира на електронната поща личният лекар на детето. Няма ли го това от РЗИ - няма как личният лекар да издаде болничен за карантина. Според общопрактикуващия лекар – д-р Светлана Гаджева,  най-големия проблем в момента е, че вече не се правят тестове на контактните лица от един месец. Именно това е и причината за увеличения брой заразени с COVID-19 на национално ниво.

За мен болните от Covid-19 са много повече от колкото обявяват. Не знам ще остане ли не боледувал, каза с притеснение д-р Гаджева. Същевременно във връзка със зачестилите случаи на заразени с коронавирус в учебните заведения и детските градини, от здравното министерство излязоха с основни насоки и препоръки към родителите, когато детето им е било в контакт с инфектиран и трябва да бъде под карантина.  Ако става дума и за контактно дете - от РЗИ преценяват и само тогава тестът е безплатен за детето.

Вижте още

Румяна Профирова: Няма смисъл да отричаме онлайн обучението щом е най-добрата форма да опазим здравето си

Почти половината от родителите - 47 на сто, се обявяват изцяло за присъствено, а 22% за онлайн обучение на всички ученици поради Covid кризата. Това показва онлайн допитване сред над 20 000 български родители от цялата страна показва, направено от Асоциация „Родители“ и Института за изследвания в образованието. Най-много..

публикувано на 19.11.20 в 11:25

Бирджан Алимола: Студент по време на пандемия

Всяка година началото на академичната година при студените е повод за вълнение за преподаватели и студенти, но и най-вече за тези, които за първи път прекрачват прага на висшите училища. През 2020 г. нещата стоят по-различно от всякога, като българските студенти, у нас и в чужбина, са изправени пред множество неизвестни, породени от..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Коронавирус: Тост за отложената сватба

Тъй като двойките в световен мащаб са изправени пред пандемията COVID-19, предприемането на правилните действия и навигирането в този непрекъснато развиващ се сценарий се оказва предизвикателство за мнозина. След кратката пауза през пролетта сватбеният сезон се завърна в разгара си в цялата страна. Младоженците се съобразяват с..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Никола Чанев за желанието на Общината да повиши данъците: Пир по време на чума

Община Кърджали е насрочила обществено обсъждане за повишаване на местните данъци, алармира областният управител Никола Чанев. Според него във време на ковид криза е абсолютно неуместно общината да прибягва до повишаване на данъците на своите жители.  "Пир по време на чума" - така Никола Чанев обобщи желанието на Община Кърджали да повиши..

публикувано на 11.11.20 в 11:24

Стоян Варналиев даде живот на песни наследени от Вълкана Стоянова

Тракийският певец Стоян Варналиев използва дните на пандемията, за да твори и да записва нови песни. Изпълнителят, който на 19 ноември ще отбележи 52 житейски лета се е възползвал ползотворно от националната изолация и е успял да направи записи на пет тракийски песни. Това са: „Мама на Стоян думаше“; „Мишки скачат“; „В село се е ламя сторила“; „Яна..

публикувано на 07.11.20 в 17:30

Тайни тракийски светилища и църквата "Св. Дух" в Бенковски са дестинациите в "Накъде в неделя"

Тази неделя, малко след 7.00 часа  в "Накъде в неделя" - предаването за туризъм, хоби и свободно време ще пътешестваме заедно с Маргарита Мандраджиева - човекът на пулта и с музикалния редактор Ангел Чавдаров, който, както винаги ни е подбрал страхотни парчета, които да ни настроят на приключенска вълна.  Водеща на предаването е Илияна Типова. Тази..

публикувано на 06.11.20 в 16:00

До сега 7089 души от общо 7958 са получили хранителни пакети от БЧК

Независимо от трудната пандемична обстановка в която в момента живеем   и в която се налага всички с много търпение, отговорност и смирение да преминем, Българския червен кръст продължава да изпълнява ангажиментите си по Европейската хранителна програма за подпомагане на най-нуждаещите се лица – план 2019г. До този момент 6355 души от..

публикувано на 06.11.20 в 06:49