Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Павел Тодоров: Ку-треската се пренебрегва и подценява



Проучване в област Кърджали показва, че има не малко заразени ветеринари и животновъди с Ку-треска. Председателят на Областната колегия Кърджали на Българския ветеринарен съюз д-р Павел Тодоров връща разговора за Ку-треската в дневния ред. Очаква се до края на година Българския ветеринарен съюз също да направи скрининг проучване, заедно с Института по заразни и паразитни болести в София. В извадка се очаква да бъдат включени 280 човека от всяка област по 10, заяви д-р Тодоров.

Свидетели сме как държавата се отпива да се изтегли от всякакви ангажименти, най-вече финансови, казва д-р Павел Тодоров. Той уточнява, че при всеки аборт при животни, ако собственика реши да изследва плода дали не е болен, трябва да го заплати сам, което води и до нисък брой изследвания и затова Ку-треската остава пренебрегната и скрита. Това заболяване е доста подценявано. Рискът е при скритото протичане, което може да доведе до трайни увреждания. Повечето хора не проявяват симптоми. Самите симптоми могат да се проявят чак след 5,6 години.

Именно хроничната форма на Ку-треската е опасна, подчертава д-р Павел Тодоров. С нея започват увреждания на клапите на сърцето, както и тежки хепатити. Лечението при активна форма на заболяването е 20 дневна терапия с тежък антибиотик, като при хроничната форма антибиотичното лечение е от 3 месеца нагоре. По последни проучвания хроничната форма се проявява на всеки 5 от 100 заболели.

Има някои прилики между Covid и Ку-треската, но те са основно свързани с клиничното протичане на заболяването – респираторно протичане, със засягане на белите дробове заяви Председателя на Областната колегия Кърджали на Българския ветеринарен съюз д-р Павел Тодоров. Тя протича с висока температура, грипоподобни симптоми, често се съпътства от пневмония.

При животните Ку-треската причинява репродуктивни проблеми. При хората картината е респираторна, като те се заразяват чрез вдишване на замърсен с причинителя на заболяването прах. Нерядко може да се срещне и пренасяне чрез хранителни продукти, които не са надлежно обработени – например сурово мляко, неузряло сирене и кашкавал. Около 25 дни причинителят на Ку-треската живее в сиренето, което зрее, заяви д-р Тодоров




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43