Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Коронавирус: Тост за отложената сватбаТъй като двойките в световен мащаб са изправени пред пандемията COVID-19, предприемането на правилните действия и навигирането в този непрекъснато развиващ се сценарий се оказва предизвикателство за мнозина.

След кратката пауза през пролетта сватбеният сезон се завърна в разгара си в цялата страна. Младоженците се съобразяват с държавните закони, за да реализират своите брачни обети по време на пандемията. Въпреки предпазните мерки обаче коронавирусът погълна много сватбени събития, както големи, така и малки, заразявайки гости и продавачи на услуги.

Ситуацията е толкова ужасна, че някои фотографи се карантинират след сватбени тържества. Същевременно булки и младоженци карат гостите да подписват формуляри за отговорност при пристигане.  Други казват, че губят сън в продължение на седмици преди сватбата си, чудейки се каква неволна вреда биха могли да причинят на хората, които обичат.

Въпреки пандемията обаче, манията около сключване на брак на еднакви като числа дата и месец продължава. 11.11.2020 бе последната такава дата. Макар, че някои двойки отлагат сватбата си за 2021 година с надеждата пандемията да е изчезнала, има и не малко останали сватби, които се провеждат в по-тесен кръг, разказва Мелиха Шерифова, работник във фото студио.

Освен сватбите хората продължават да реализират и планирани фотосесии, разказва Мелиха. За наша радост към момента няма сватба отменена заради заразени младоженец и булка, допълва чаровната брюнетка.

С наближаването на месец декември постепенно нараства и броя на заявките за празнични фотосесии. В снимките хората виждат разтоваряне от целия насъбран стрес покрай коронавируса, подчертава Мелиха Шерифова:

Учудващо имаме клиенти, които искат фотосесии. Има работа. Може да се похвалим с това въпреки сложната обстановка в страната. Странно напоследък доста хора си купуват албуми и си изкарват снимки, което е учудващо. Има тенденция в момента в която вадим снимки, определено. По-често идват хора със своите половинки и приятели, но спазваме дистанцията и всичко е наред. Макар, че се притеснявам, мисля че с нужните мерки всичко няма риск от зараза. Нека хората не оставят вируса да повлияят на техния начин на живот. Снимките са забавление. Едни приятни снимки със семейството винаги дават една положителна емоция и спомен, който остава след това.

Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков с Мелиха Шерифова в звуковия файл
Вижте още
Църквата

Църквата в село Давидково - храм за трима

Многобройни са църквите в родопските села останали без свещеник,  като паметници.  Днес, малцината останали християни в селото  полагат грижа за храма. Такава е и църквата "Свети Пророк Илия" в село Давидково.  Тя е построена през далечната 1923 година.  В миналото тя е обслужвала освен давидковцжи и християните от Загражден, но днес в Загражден си..

публикувано на 27.11.20 в 13:03

Румяна Профирова: Няма смисъл да отричаме онлайн обучението щом е най-добрата форма да опазим здравето си

Почти половината от родителите - 47 на сто, се обявяват изцяло за присъствено, а 22% за онлайн обучение на всички ученици поради Covid кризата. Това показва онлайн допитване сред над 20 000 български родители от цялата страна показва, направено от Асоциация „Родители“ и Института за изследвания в образованието. Най-много..

публикувано на 19.11.20 в 11:25

Бирджан Алимола: Студент по време на пандемия

Всяка година началото на академичната година при студените е повод за вълнение за преподаватели и студенти, но и най-вече за тези, които за първи път прекрачват прага на висшите училища. През 2020 г. нещата стоят по-различно от всякога, като българските студенти, у нас и в чужбина, са изправени пред множество неизвестни, породени от..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Никола Чанев за желанието на Общината да повиши данъците: Пир по време на чума

Община Кърджали е насрочила обществено обсъждане за повишаване на местните данъци, алармира областният управител Никола Чанев. Според него във време на ковид криза е абсолютно неуместно общината да прибягва до повишаване на данъците на своите жители.  "Пир по време на чума" - така Никола Чанев обобщи желанието на Община Кърджали да повиши..

публикувано на 11.11.20 в 11:24

Стоян Варналиев даде живот на песни наследени от Вълкана Стоянова

Тракийският певец Стоян Варналиев използва дните на пандемията, за да твори и да записва нови песни. Изпълнителят, който на 19 ноември ще отбележи 52 житейски лета се е възползвал ползотворно от националната изолация и е успял да направи записи на пет тракийски песни. Това са: „Мама на Стоян думаше“; „Мишки скачат“; „В село се е ламя сторила“; „Яна..

публикувано на 07.11.20 в 17:30

Тайни тракийски светилища и църквата "Св. Дух" в Бенковски са дестинациите в "Накъде в неделя"

Тази неделя, малко след 7.00 часа  в "Накъде в неделя" - предаването за туризъм, хоби и свободно време ще пътешестваме заедно с Маргарита Мандраджиева - човекът на пулта и с музикалния редактор Ангел Чавдаров, който, както винаги ни е подбрал страхотни парчета, които да ни настроят на приключенска вълна.  Водеща на предаването е Илияна Типова. Тази..

публикувано на 06.11.20 в 16:00

До сега 7089 души от общо 7958 са получили хранителни пакети от БЧК

Независимо от трудната пандемична обстановка в която в момента живеем   и в която се налага всички с много търпение, отговорност и смирение да преминем, Българския червен кръст продължава да изпълнява ангажиментите си по Европейската хранителна програма за подпомагане на най-нуждаещите се лица – план 2019г. До този момент 6355 души от..

публикувано на 06.11.20 в 06:49