Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Равносметка: Образователната система под шапката на Covid-19

Снимка: obr.education



Изминалата година бе една трудна, необичайна и тревожна за всички хора година. Ситуация непреживяна до днес. Условия на пандемия. Разбира се годината бе трудна за всички, но може би сектора на образованието бе един от най-засегнатите спрямо бъдещата перспектива на народа ни. Преподавателите бяха изправени на прага на своето физическо и духовно оцеляване. Българските учители за няколко дни успяха да направят революционна крачка в системата на българското образование. Те замениха бялата дъска в класните стаи с бялата дъска на онлайн платформите за обучение. Всички те спасиха една учебна година. Дадоха възможност на учениците да продължат своето образование в избраното от тях учебно заведение. Училищните общности, отчаяни от новото нормално, се надяваха, че новата учебна година ще бъде по-стабилна от миналата, когато коронавирусът принуди училищата да затворят и стартират дистанционно обучение за една нощ. Детските градини и училищата първи бяха засегнати от създалата се ситуация. Още на 13 март беше преустановен учебния процес в училищата и детските градини. Това бе голямо предизвикателство за целия сектор образование. Всички заедно трябваше да намерим баланса между предизвикателствата и отговорността за здравето ни от една страна и необходимостта да продължим да живеем относително нормално от друга страна сподели пред радио Кърджали Ширин Сюлейман, директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ към община Кърджали.

"Община Кърджали успя да осигури дежурна група и за децата на медиците, които работят на първа линия в момента. Такава група работи в ДГ "Вяра, Нядежда и Любов" - Кърджали. За съжаление тенденциите в общината са по населени места децата да намаляват. През 2020 календарна година ние закрихме полудневните детски градини, където видяхме, че полудневната форма не дава качествени резултати. Наложи се да затворим 2 целодневни детски градини и да преструктурираме една, но пък септември 2019 година успяхме да открием една нова, а именно ДГ "МИР". В същото време Община Кърджали кандидатства и за нови детски градини чрез програмата на Министерството на образованието и науката за възстановяване или построяване на нови ДГ и училища. В момента сме одобрени, като предстои да разкрием допълнителни групи към ДГ "Щастие" ДГ "Чайка", да възтановим ясла №5 в която в момента се помещава Минно геоложкия университет, да построим нова детска градина във кв. Възрожденци и отново да въведем в експлоатация ОУ "Георги Бенковски"

2020 година бе една нестандартна, нетипична и неприличаща на нито една друга година досега. Календарната 2020-та ни постави доста предизвикателства. Основно да опазим здравето на децата, на работещите в системата, на семействата и на всички около нас в условията на продължаващата пандемична обстановка обусловена от разпространението на Covid-19. Въпреки това част от обществото не иска да погледне какво се случва. Онлайн обучението спасява човешки животи и не води до неграмотност. Това може би трябва да разбере спорещата част от обществото. Българските родители да подадат ръка и да подкрепят учителите, за да не се налага те да правят избор между живота и призванието си. И ако дълг на учителите е да обучават, не е ли дълг на родителите да възпитават своите деца и да им осигуряват необходимите пособия и устройства за обучение. Но нека не забравяме и най-малките. В динамичната 2020та година с промени в Закона за училищното и предучилищно образование Народното събрание прие задължителното предучилищно образование за 4 годишните, като промяната трябва да влезе в сила най-късно до 2023 година. Заради трудностите и новостите с които трябваше да бори образованието през последните 12 месеца, Синдикат образование  учреди и награда за най-добре представил се учител, директор и началник регионално управление при организиране на онлайн обучението през 2020-та. Д-р Юлиян Петров и Регионален Синдикат Образование КТ Подкрепа гр. Кърджали наградиха именно началника на РУО Кърджали Гроздан Колев с почетна грамота за най-добро организиране на онлайн обучението през изминалата учебна година. Колев заяви че образованието вече влезе в една общността електронна среда във виртуалните класни стаи, които на практика вече са приемани като класните стаи в които се работи при организация от разстояние в електронна среда при такъв тип обучение. През тази година 318 броя електронни устройства на стойност 280 484 лв. достигнаха до общинските училища в Кърджали във връзка с отпуснатите от държавата 14 млн. лв. за компютри за учители и ученици в страната. 226 от тях са определени за ученици, а 92 за преподаватели заяви Гроздан Колев, началник на РУО Кърджали

"Следвахме глобалния ход на събитията, които се движеха преди да има Covid-19 пандемия по отношение на всички акценти, които бяхме поставили в годишния план, както и изграждането на работата по Иновативните училища. Където имаше трудности с техниката училищата предоставяха такива на учениците в нужда. Покри се адекватно липсата на местата, където нямаше интернет връзка, включително и района на кв. Боровец, който беше допълнително покрит с интернет"

Пандемията още в самото си начало предвеща объркване и потенциално повтарящи се прекъсвания на обучението, които могат да навредят на децата, особено на най-уязвимите, които вече страдат от загуба на обучение и услуги за специално образование. Много родители искат да отворят отново училищните сгради, особено за ученици които имат специални нужди. Власт имащите са хванати между това, което хората искат да се случи, и някои от реалностите на място, които често си противоречат. За много ученици училището е място за стабилност и безопасност и има силен императив да бъдат върнати обратно в училищните сгради. Но проблемите с безопасността все още са големи за всички. Например, медицински експерти казват, че децата често не проявяват симптоми на Covid-19, дори ако имат инфекция. Но това не успокоява учителите - особено по-възрастните, които са изложени на по-голям риск да умрат от болестта. С настъпване на есента и зимата може се наблюдаваха големи пикове на коронавирусна инфекция едновременно с началото на редовния грипен сезон, което усложни усилията за поддържане на здравето на учениците и учителите. Същевременно всеки областен план, предвиждащ някакво количествено обучение в училище, зависи от децата, които не са известни със силен контрол на импулсите да спазват правила, изискващи да стоят на разстояние от метър един от друг през целия учебен ден, да си мият ръцете многократно, да слушат маскирани учители и на много места сами носят маски. И докато областите извличаха уроци от хаотичната пролет и се опитваха да разрешат проблеми Синдикат образование КТ Подкрепа се бори за правата на учителите и спечели битките, които води за едно достойно заплащане на педагогическия персонал, заяви Румяна Профирова , председателят на РСО Подкрепа Кърджали.

"В резултат на всичко това бяха предлагани мерки свързани с опазване здравето на учителите, директорите и другите педагогически специалисти, както и на целия не педагогически персонал и учениците. Те намериха и израз в приетият анекс към КТД от 26 ноември 2020 година. на 7 декември се подписа анекс за новите работни заплати за системата на предучилищното и училищното образование, които са както следва: За директори на детски градини, училища и обслужващи звена - 1535лв; За зам. директор 1420лв; За учител, ресурсен учител възпитател, логопед, психолог, педагогически съветник-1260лв; Старши учител и старши възпитател 1260лв; Главен учител 1350лв. С цел по ефективното възстановяване на всички работещи в образователните институции преминали домашно и болнично лечение от Covid-19, се осигуряват 10 работни дни над договореното в чл. 39 по КТД"

Учениците скърбят за загубата на формиращи преживявания, като например последната им училищна продукция, спортни състезание, абитуриентското им изпращане- и специалната връзка, която възниква, когато поемат ролята си на лидери на училищната кохорта през последната година. За съжаление, тази година отсъстваше това прозрение и това няма как да не се отрази на грамотността при децата, докато се борят да установят връзки с концепциите, представени в текстовете, и света, в който живеят. Но способността да го направят е трамплин за свежи идеи и проницателно писане. И ако погледнем от добрата страна на нещата тази година ще осигури на децата уникален набор от перспективи, за да се оформят като устойчиви, приспособими и иновативни; не само да оцелеят, но и да се ангажират с „големи идеи“ и да създадат ново бъдеще за българските и глобални общества. Беше трудно но това не беше в ущърб на образованието разказа Димитър Димов, учител по история.

"Надявам се 2021 година да не продължи по този начин, защото иначе рискуваме да изпуснем два випуска. Недай си и пролетта да останем пак 2,3 месеца затворени, то този випуск, който е 12 клас също ще бъде леко затруднен в усвояването на знанията."

В глобален мащаб образованието се намира в едно и също обстоятелство, така че с онлайн обучението децата имат възможност за свързване с други виртуални класни стаи в България и по света, за да споделят и да се учат от своя опит. Училищните обиколки са невероятно, но скъпо приключение за ограничен брой ученици. С виртуални класни стаи учителите и учениците могат да участват както в прости, така и в сложни академични дейности. Позовавайки се на съществуващите връзки, които училищата имат с чуждестранните училища, се дава възможност на учениците да надхвърлят собствения си опит, да разпознават и да се учат от другите в различен културен контекст. Вирусът ни даде възможност да изпробваме нов вид обучение заяви Теодора Шанева, ученичка от 11 клас. По този начин ние продължаваме нашето образование което е изключително важно а подрастващите разказва тя.

"Онлайн обучението е доста гъвкаво, понеже може да се изпълнява от различни места по различно време. От друга страна огромен минус е това. че не всяко дете има достъп до електронни устройства и интернет, което означава, че то пропуска значителен материал. Друг минус е че учениците трябва да се самоорганизират изцяло и ако тя не успят няма да могат в срок да усвояват нови знания. Определено не ми харесва и това,че липсва директния контакт с учителите"

Всяка година началото на академичната година при студените е повод за вълнение за преподаватели и студенти, но и най-вече за тези, които за първи път прекрачват прага на висшите училища. През 2020 г. нещата стоят по-различно от всякога, като българските студенти, у нас и в чужбина, са изправени пред множество неизвестни, породени от продължаващата пандемия от коронавирус. Новата академична година започна в несигурна ситуация. Много университети бързо се адаптираха към дигиталната среда, но това постави под въпрос качеството на образованието и промени академичната атмосфера. Въпреки всичко приемът във висшите учебни заведения не пострада от пандемията, заяви проф. д-р Велизар Гочев, временно изпълняващ длъжността директор на филиал „Любен Каравелов“-Кърджали към пловдивски университет „Пасисии Хилендарски“.

"Ръководството на филиала взе решение учебната година започна по-рано- в началото на м. септември. Очаквахме, че ще има следващи пандемични вълни. И всъщност благодарение на това решение и на интензивно провеждане на учебен процес през м. септември и началото на октомври почти на 100% практическите упражнения бяха изкарани присъствено, както и голяма част от лекционните курсове."

За студентите, които се чувстват „ограбени“ от своята Covid-19 година - както в академично, така и в социално отношение - и за родители, които споделят тревожността от Covid-19 пандемията, може би се налага смяна на мисленето. В текст от „Съименникът“ от Джумпа Лахири главният герой Гогол размишлява върху живота и се бори със своята идентичност, но след смъртта на баща си той разбира, че събитията са оформили живота му. "Това бяха неща, за които беше невъзможно да се подготвим, но към които цял живот ще гледаме назад, опитвайки се да приемам, интерпретираме и разберам." Това е остър съвет за всички нас по време на настоящата коронавирусна криза. Родителите се притесняват, че животът на децата им ще бъде лишен от тези ритуали, които подготвят учениците за прехода към техния живот извън училище.Въпреки че са трудни за възпроизвеждане, студентите проявяват изобретателност, като създават онлайн версии на тези събития. Те може да не уловят пълното преживяване и върховете на вълнение, но това показва как човешкият дух не може да бъде потиснат. Според Бирджан Алимола, студент по медицина качеството на образованието в момента е спаднало драстично, макар че и преди не е било повод за гордост. По негови думи материалът е разпределен правилно, но е объркващ начина, по който протичат лекциите и упражненията.

Когато хората се страхуват и живеят в несигурни времена, расизмът и предразсъдъците повдигат грозните им глави и подкопават човешкия потенциал. Сега имаме шанса да оптимизираме опита на всички ученици и да освежим нашето мислене. Самоличността на новото поколение през 2020 година ще бъде оформена от тези странни времена, но ние трябва да им предложим инструментите за „интерпретиране, разбиране“ и нововъведения.Министерството работеше неуморно за осигуряването на технически средства и висококачествен интернет. Инициираха се законодателни промени за санкциониране на деца, ученици и родители злоупотребили с предоставените им от образователните институции устройства. За никого не е тайна че част от лаптопите дадени за онлайн обучение бяха открити в заложни къщи.

В заключение можем да изкажем единствено благодарност към Министерството на образованието, на министър Вълчев и на ръководството на синдикалните организации за успешните КТД и анекс, за голямата загриженост и отговорност за българското образование по време на пандемия. Благодарности и за българските учители за това че бяха със своите ученици. Обучаваха ги и даваха всичко от себе си, за да запазят духа на образователния процес. Всички ние преживяваме глобална криза, но има шанс да развием съпричастност към нашите съграждани по света, да се учим и да се уважаваме взаимно от културите - да разрешим различията си, за да направим разлика.


Чуйте подробности в репортажа на Ангел Шенков и Марина Панайотова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16