Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астрологът Валентина Радиева- Маренова: 2021 е година на преход и началото на новия свят



Астрологията не се отнася само до нашите лични зодии, характеристики и хороскопи. Можем да погледнем назад към астрологичните транзити в историята и да ги сравним с настоящата астрология с надеждата да разберем какво се случва. Следването на астрологични транзити ни помага да правим обосновани избори. Не че планетите ни контролират, те не могат да се използват и за предсказване на бъдещето – вместо това астрологията предлага контекст на нашия опит. Когато разглеждаме астрологичните транзити, все едно получаваме космическа прогноза за времето. Оттам можем да избираме как да продължим напред. Какво ни очаква през 2021 година, разговаряме с астрологът Валентина Радиева- Маренова:

1.  Нека да започнем интервюто ни с кратък обзор на 2020 г. Предвещаваха ли звездите подобна световна пандемия и криза?

Да, разбира се. Всички астролози очаквахме една кризисна и много преломна година, която ние видяхме като съвпад между две много сериозни планети – Сатурн и Плутон. . Сатурн е символ на старото, структурата, стабилността. Наричат го „чистачът на кармата“. От гледна точка на мунданната астрология Сатурн е държавната структура и икономика. Плутон е символ на висшата (колективната) воля и е онази сила, която помита и унищожава всичко, което е болно и негодно. Плутон е мощ, която не може да бъде спряна. И когато в прогнозите се сблъскаме с Плутон, неговото действие е твърде непредвидимо, изкарва на повърхността онази стена енергия и емоция, от която сме избягали. Това е нашата карма, трупана от минали пререждания. Това е онази енергия, капсулирана от  причинно-следствената връзка на минали събития. Само да вметна, че астрологията е наука, чийто фундамент е именно тезата, че съзнанието се преражда и трупа опитности, които се виждат в индивидуалния  хороскоп. Той пък показва нашите минали лични избори и ограниченията, в които са ни поставили. Така, че съвпадът на Сатурн и Плутон макар болезнен успя да разчисти и изкара именно през цялата 2020 година онези „заровени“ модели, които ни карат да сме вкопчени в старото. И най-важното да ни даде осъзнаване. Който успя да се възползва от тази огромна пречистваща вълна, смятам, че е постъпил мъдро. Аспектът Сатурн-Плутон е аспект на войната. Той се случи в Козирог и даде стриктни ограничения за хората в цял свят. Зададе дисциплина. Този съвпад предвещаваше големи катаклизми. Ние не предполагахме, че ще бъдат свързани с пандемия, а по скоро с разрушаване на някакъв устойчив модел свързан с управлението или с властта или въобще смяна на някакъв икономически ред. Този съвпад между Сатурн и Плутон се случва веднъж на 37 години. Като цяло астрологията е наука, която е емпирична наука. Тя си служи с опита от миналото и когато се обърнем се обърнем назад да видим какво се е случило при такъв съвпад ние виждаме че са се случили доста кризи, войни и висока смъртност, така че да. 2020 година предвещаваше много предизвикателства но от 17 декември Сатурн влезнахме в знака на Водолей с което започваме лека полека да си поемаме въздух. В този знак Сатурн ще остане цели 2,5 години и можем да очакваме повече свобода, отваряне на границите и дори нетърпимост към всякакъв вид ограничения.

2.  Няма как да не попитам, очаква ли се продължение на корона-вирус кризата през следващата година?

Коронавирусът е една от темите, които доста вълнува всички хора по света. Като успокоение за всички нас, държа да отбележа, че 2021 година ще бъде значително по-лека от 2020 г. Първо ще обърна внимание на кризата с корона-вируса. Още с настъпването на 2021 г. се очаква спад на смъртните случаи и намаляване броя на заболелите, но за окончателно отшумяване на вируса може да се говори след края на 2021г. В края на януари вълната от инфекции ще започне да спада сериозно, когато Марс ще премине от Овен в Телец.  Респираторните здравословни проблеми са заради дългото положение на Марс в Овен (до 7.01.21). с квадратура към Сатурн и Плутон.

Голямата смъртност се дължеше и на конюнкцията Сатурн-Плутон в Козирог, но тя вече бавно и сигурно се разпада. Но от друга страна се залагат  нов вид социално-икономически отношения в света, глобални промени и след 12 години ние ще живеем в съвсем различен свят (това е свързано с цикъла на Юпитер). Плутон, планетата на трансформациите, ще се задържи в знака на Козирога до 2024 г. и през този период ще сме свидетели на преустройство на политическата система в световен мащаб.

3.  Говори се че 2021 е година на преход и началото на новия свят. Какво се има в предвид с това?

Винаги когато говорим за нова ера в астрологията се има в предвид съвпадът между Юпитер и Сатурн. Всяка една планета в астрологията е символ на определена енергия. Принципът на Сатурн е: дисциплина, контрол, ограничение, структура, стабилност и ред. Юпитер е противоположен на Сатурн и носи винаги разширение, възможности, ръст, експанзия. Новият съвпад се случи в нова стихия – стихията водолей. Преди 200 години този съвпад се е случил в земен знак – козирог, а земният знак винаги е свързан с повече ограничения. Новата ера започва както казах във водлей. Водолеят е знак обърнат повече към комуникацията. Към общуването между хората. Залага се ерата на комуникацията. Този съвпад изисква една смяна на посоката. В залагането на новия цикъл ще се насочим към духовното и технологичното.

4.  Според Китайския календар 2021г.е под знака на Белия метален Бик, а Бикът винаги е бил символ на сила. В тази връзка ще ни донесе ли стабилност новата година и какво да очакваме през нея? Очертават ли се през 2021 някакви по знакови събития както за България, така и за света?

Да, според Китайския календар 2021г.е под знака на Белия метален Бик, а Бикът винаги е бил символ на сила. Именно в годината на Бика можем да очакваме повече стабилност, повече устременост и тенденция хората да довършват нещата до край. Особено успешна година за хората, родени 1937, 49, 61, 73, 85, 97, 2009.

Бикът е свещено животно от хиляди години и не случайно неговият образ е изсичан върху монетите на древните династии. За предците ни бикът е бил свещен образ с особен статут, който пряко е свързан  със сакралното Знание, водещо човека по неговия духовен път преди и след неговата смърт. Нашата езическа религия е свързана с почитане на Бика, познат под името БАЛ.

В хороскопа на България Козирог е на асцендента и при пресичането му от Плутон започва да излиза дълбоко скритата истинска история на нашия народ. Вече почти за никого не е тайна, че ние българите сме потомци на древен и славен народ, носещ знание за Всемира. Плутон в Козирог ще продължава да разравя историята и да трансформира представите на хората по света.

През 2021г. има само 4 слънчеви и лунни затъмнения. За сравнение през 2020г. и имаше 6 такива. Затъмненията носят със себе си съдбоносни и неизбежни събития, които носят дългосрочни последици. Лунното затъмнение на 26.05.2021г. не е особено тежко, но Слънчевото на 10.06.21г. може да даде пик на авариите, затова е добре да бъдем особено внимателни тогава. На 19.11.21г. е Лунно затъмнение, на 4.12.21 -Слънчевото, което може да доведе до големи социални промени.

Тежкият аспект на Сатурн към Уран ще е почти през цялата нова година. Ако Сатурн е символ на стабилността, държавността и контрола, то Уран символизира иновациите, независимостта и бунта. Квадратурата е конфликтен аспект в астрологията и определено носи  доста напрежение. Очакват се периоди на икономическа несигурност, протести, оставки особено през втората половина на януари, средата на юни и средата на ноември. Електронна търговия продължава да набира скорост и това е тенденция, която ще се наблюдава поне още 6 години, когато Уран излезе от Телец. 

Малко повече материална и здравна стабилност можем да очакваме през май, първата половина на юни и септември месец. От икономическа гледна точка съвпадът на Сатурн с Юпитер на 21.12.20 г. ще донесе повече перспективи, активиране на техническото развитие, чуждестранното партньорство. Този съвпад ще усети най-силно от хората, родени през 1940, 1951, 1961, в края на 1980, 1981, 1991, 2000-2001, 2011 година. Очаквани са големи изменения в живота им.

През 2021 г. Меркурий е ретрограден три пъти - 30.01-20.02, 30.05-23.06 и 27.09-17.10. Добре е през тези периоди да не се подписват нови договори, да не се купува техника, да се внимава по време на път.

Почти на края на 2021 г. се очаква и ретроградна Венера – от 19.12.21 до 29.01.22г. През този период не е препоръчително да се започва нова любовна връзка и сключване на брак, не се правят хирургически разкрасителни интервенции както и операции на бъбреци, щитовидна жлеза. Не е добре да се правят скъпи инвестиции. Не планирайте през тези дни откриване на салон за красота или арт галерия.

5.  На 21 декември 2020г. се случи звездно събитие – Сатурн и Юпитер направиха съвпад и така заложиха началото на нов 20 годишен цикъл. Какво ще ни донесе той и какво всъщност е тази 5Д земя в която навлизаме?

Старото си отива и бива заменено от иновациите. И двете планети имат отношение към професионалната и социалната реализация, затова смятам, че с този аспект започва масовото навлизане на Урановите професии в нашия живот. Уранови професии са IT-специалности, инженерни науки, работа през интернет, авиация, свободни професии, астролози. Навлизат странни на пръв поглед професии – ютубър, инфлуенсър, блогър… Хората все по-често ще имат желание да работят за себе си, за да имат лична свобода. Много от фирмите ще останат в режим „хоум офис“ (работа от къщи) – така ще спестяват разходи. Съвпадът Сатурн-Юпитер поддържа именно тези тенденции и най-разумно е да се възползваме от тях. Увеличава се интересът към невидимия свят, окултните знания, квантова физика и подобни науки. Водолея е ментален знак и това индикация, че хората ще търсят Знание, което да отвори път към душевното.

6.Днес е последният ден на годината. Какво искате да пожелаете на нашите слушатели?

Пожеланието ми за 2021 г. е свързано именно със символа на Бика. И то е следното: да намерим и използваме силата в себе си, да действаме в живота си с търпение и упоритост, за да постигнем стабилност, както в материалния, така и във вътрешния си свят. Защото всички отговори са там. Успешна година!


Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков с Валентина Радиева- Маренова в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16