Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кърджали реализира Проект “Заедно – За щастливо детство”

Снимка: Ангел Шенков



На 27.04.2020 г. Кметът на Община Кърджали д-р инж. Хасан Азис  подписа Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M20P001-3.011-0001-С01 за реализирането на проект „Заедно – за щастливо детство“, който ще се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., процедура BG05M2OP001-3.011 МИГ Стамболово-Кърджали 54 - Подмярка 1 „Подкрепа за предучилищно възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение“от Стратегията за ВОМР на МИГ Стамболово-Кърджали 54.

Проектното предложение  се изпълнява от Община Кърджали в партньорство с четири детски градини намиращи се на територията на МИГ Стамболово–Кърджали 54, а именно ДГ „Мечо Пух”, която обхваща селата  Чифлик , Мургово и Перперек, ДГ „Славейче” в с. Широко поле, ДГ „Мики Маус” в с. Стремци и с. Горна крепост и ДГ „Кокиче” , обхващаща  селата Мост и Миладиново.

Проектът е на обща стойност 286 410,45 лв., които са изцяло безвъзмездна помощ по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж” и ще се осъществява в рамките на 24 месеца.

Проектът ни „Заедно – За щастливо детство” е фокусиран върху работата със специфична целева група, включваща деца и родители от етническите малцинствени групи, чиято социална и личностна реализация е силно ограничена, поради социална и психологическа изолация.

Основна цел на проекта е създаване на условия за социално включване на деца от маргинализираните групи чрез подобряване на достъпа им до качествено образование. Специфичните цели на проекта са: повишаване на качеството на образованието в четири детски градини в малки населени места, намиращи се на територита на МИГ "Стамболово –Кърджали 54" и чрез подобряване на достъпа до предучилищното образование в малките населени места да се намали броя на необхванатите и на отпадащите от предучилищно образование деца. 

Основните дейности по проекта са насочени към овладяването на българския език и развитие на социалните и комуникационните умения  на 130 деца, които се обучават в четирите  детски градини-партньори,както и с проучване на проблемите и нагласите на родителите и извеждане на децата от затворената общност, в която живеят за успешната им интеграция в училище. Проектът включва реализирането на редица разнообразни по своя характер, емоционални и забавни дейности, съобразени с нуждите на децата в детските градини, както и дейности свързани с повишаване на мотивацията на 260 родители за участие в образователния процес на техните деца. Децата ще бъдат включени в различни клубове по интереси, които ще развиват творческите им заложби, познавателните им стремежи и ще утвърждават културната им идентичност.Проектът дава възможност децата да се изявят в изложби и концерти, благодарение на него някои от тях за първи път ще отидат на театър, ще посетят музей, библиотека, ще се качат на сцена, за да се изявят. В част от дейностите ще участват както децата, така и родителите им, като в процеса на общуване участниците ще възприемат многообразието като основна черта на обществото.

Заниманията в клубовете вече започнаха и можем да кажем, че интересът на децата е много голям, те са ентусиазирани и активни.

В Дейност 1 : Създаване и функциониране на Клуб „От А до Я” са организирани и работят 5 клуба  с ръководители на клубове – по 1 за всеки клуб. В първите три месеца ръководителите на клубове разработиха програми и графици за дейността на всеки клуб за работа с децата и техните родители.Програмите отразяват специфичните възможности и потребности на отделните възрастови групи и са утвърдени от експерт образователни дейности, също назначен специално за проекта. Общият брой на децата обхванати в тази дейност е 69 деца, от които 68 от етническите малцинства и едно от български етнос Децата посещават клубовете с информираното съгласие на родителите. В резултат от дейността ще бъдат проведени 340 учебни занимания с децата включени в клуб " От А до Я “ ; ще бъдат драматизирани 10 адаптирани произведения, ще се изготвят сбирки от приказки, легенди и предания на различните етноси, живеещи в България. Децата ще посетят 2 театрални постановки , библиотека и книжарница, а накрая ще премерят сили в организиране на състезание „Многознайко”. В резултат на дейността си в клуба ще се постигне значимо развитие в езиковата компетентност на децата от етническите малцинства,  толерантност и непредубеденост между различните етноси от целевата група.

Дейност 2 : Създаване и функциониране на Клуб „Пъстроцветна дъга”

Целта на тази дейност е съхраняване и развитие на културната идентичност, чрез опознаване и пресъздаване на бита  културата и традициите на етносите в региона със средствата на изобразителното и приложно изкуство. Чрез дейностите в клуба децата ще натрупат знания за старинни занаяти, ще придобият опит и умения при ръчна изработка на модели от различни материали, ще използват разнообразни операции и техники, за постигане на поставената задача, ще проявяват инициативност и творчество. Тази дейност е насочена и към привличане на родителите в образователния процес. Изобразителното изкуство ще се превърне в средство за обогатяване на екологичната култура и любов към природата, запознаване с нейното богатство , многообразие и красота. Към настоящият момент са сформирани и функционират  и петте клуба, като в тях са обхванати общо  68.деца, от които 67 от етническите малцинства и. 1 от български етнос.деца под ръководството на назначени 5 ръководители. Резултатите ,към които клубовете се стремят са да се проведат общо 340 учебни занимания , да се създадат по 30 броя произведения от детското продуктивно творчество от всяко дете, да се изработят и поставят къщички за птици, да се обособят зелени кътове в дворовете на всички партниращи ДГ, да се организира пикник с деца и родители, което ще насърчи родителското участие в живота на детето, да се изработи от всеки клуб пано по случай 1 юни – Ден на детето

Успехите на децата от целевата група ще бъдат демонстрирани по време на проведеното заключително събитие „ Заедно – за едно щастливо детство”

Дейност 3 :"Създаване и функциониране на Клуб "Пей и танцувай с мен"

В три от детските градини партньори - :ДГ „Мечо Пух”- изнесена група в с. Перперек, ДГ „ Кокиче” с. Мост и , ДГ „ Славейче” с. Широко поле са сформирани клубове „Пей и танцувай с мен” с участници общо 36 деца . Целта на дейността е съхраняване и развитие на културната идентичност на децата от етническите малцинства чрез научаване и изпълнение на песни и танци на трите основни етноси от региона Във всеки клуб е назначен по един ръководител , който е  информирал родителите за целите на клуба и е получат тяхното съгласие за участие на децата. Резултатите, които сме заложили за постигане  с целевата група са: Да се проведат общо 204 учебни занимания с 36 деца включени в клубовете, да се разучат традиционни / 18/ танци и / 18/песни на трите основни етноса в региона; да се реализират взаимни посещения между участниците за трите основни празника - Коледа, Рамазан байрям и  Гергьовден.Децата от този клуб ще имат приятната и отговорна задача да подготвят и изнесат концерт на връстниците си от детска градина в община Стамболово. В резултат от работата в клуба ще се обогати музикалната и двигателна култура на децата и ще бъде  създадена култура на толерантно отношение към „другия”

Дейност 4 : "Създаване и функциониране на Клуб "МОЯТ РОДЕН КРАЙ"

Дейността в клуба ще насочи вниманието на децата да откриват богатството на българската природа, героизма на местни и национални герои, миналото на региона и неговата история.Вече са изготвени програмите от назначените пет ръководители на клубове, където са записани общо 60 участника. Същинската работа с целевата група започва през месец януари и предстой да се реализират следните резултати: ще бъдат проведени 340 учебни занимания с 60 деца включени в клубовете в специално създадените кътове „ Моят роден край”. Ще се реализират посещения на административни сгради, библиотеки, здравен пункт в населените места. С голямо нетърпение се очакват кулинарните изложби „Вкусотиите на мама и баба”, с активното участие на членове от семейството и посещението на  Ареален комплекс Златоград, където участниците в клубовете ще се насладят на Възрожденската архитектура, старите занаяти и произведения от Възрожденския бит.

Дейност 5 „Организиране на тренинги с родители и деца”

Тази дейност ще се ръководи от детски психолог  избран след провеждане на процедура за подбор и ще стартира през месец май 2021 год. Във всяка детска градина-партньор по проекта ще се проведе по един тренинг на родителите на децата от целевата група

Темите на тренингите ще бъдат подбрани на база резултатите от проведено анкетно проучване, като ще се наблегне на съвместната работа за преодоляване на посочените от родителите проблеми.Наред с груповата работа с родители се предвижда и възможност за индивидуално консултиране по повод на притеснителни признаци в поведението на детето, които да алармират, че има проблеми с приемането на различията на другите, социализацията и интеграция в разнородни групи. За тренингите ще се подготвят информационни материали по отделните теми  В тези материали родителите ще могат да намерят важна информация и възможни решения при често срещани проблеми в детското развитие.

В резултат от изпълнението на проекта децата от целевата група ще подобрят владеенето на български език, ще усвоят и прилагат нови комуникативни и социални умения, които ще им помогнат да се интегрират пълноценно в следващите образователни степени и ще имат по-добра социална и личностна реализация. С прякото си участие във образователно –възпитателния процес родителите ще се убедят колко интересен и нужен е той и ще се включват по- активно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда"

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47
Даниела Петрова

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на..

публикувано на 16.04.24 в 08:42