Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Милчо Енчев: Препоръчвам на хората със сърдечно-съдови заболявания да се ваксинират срещу Covid-19

"Ваксината срещу Covid-19 е особено важна за хората със сърдечно-съдови заболявания. Това е така, защото най-застрашените хора от протичане на болестта от коронавирусната инфекция са именно тази група", обясни пред Радио Кърджали кардиологът от Кърджали д-р Милчо Енчев. В интервю в сутрешния блок той коментира дали да се ваксинират срещу Covid-19 хората със сърдечно-съдови заболявания? Има ли противопоказания във ваксините за тази група хора? Необходимо ли е да си направим оценка на сърдечно-съдовата система, след като сме преболедували коронавирусна инфекция? 

Д-р Милчо Енчев за необходимостта хората със сърдечно-съдови заболявания да се ваксинират: 

"Мисля, че ще е от доста голяма полза тази ваксина, тъй като тя ще предотврати евентуални по-сериозни инциденти, които ще засегнат и сърцето. Да, бих препоръчал да се ваксинират хората, които предимно имат сърдечно-съдови заболявания, защото този вирус не засяга само белия дроб, а засяга и сърцето". 

Все повече пациенти на Д-р Енчев се консултират дали да се ваксинират срещу Covid-19: 

"Напоследък доста често се задава този въпрос - дали да направят нашите пациенти ваксина. Да, моят съвет е, че е добре да се направи. Не е нужно да се прави от кардиолог". 

Д-р Енчев поясни, че до момента няма противопоказания във ваксините срещу Covid-19, които да се отнасят за хората със сърдечно-съдови заболявания:

"По принцип, тази ваксина все още не е толкова добре проучена, но засега няма някакви сериозни противопоказания, относно сърдечно-съдовата система, поради които да не се прави тя, т.е. няма нещо, което да казва, че за момента тя не е подходяща за хора със сърдечно-съдови заболявания. Напротив, по-скоро препоръчваме да се ваксинират. Хората, които са със сърдечни заболявания, са доста рискови за лошо протичане от Covid-19 и това би било една добра профилактика за тях". 

Голям процент от амбулаторните пациенти на д-р Енчев са хора, преболедували Covid-19: 

"Около 70% от всички пациенти, които преглеждам аз на ден, са минали през Covid-19. Доста странични ефекти има при хора, които са преболедували Covid-19, тъй като този вирус се лекува с доста лекарства, а тези лекарства и комбинациите от тях правят странични ефекти върху сърцето. Поне това наблюдаваме, тъй като при лечение на Covid-19 се използват няколко вида антибиотици и комбинацията от тях води до различни прояви от страна на сърдечно-съдовата система. Така че е препоръчително да се прави консултация, след като е преболедуван Covid-19". 

От звуковия файл можете да чуете целия разговор. 

Вижте още

Гъвкавост, нови умения и преориентиране са новите тенденции на пазара на труда в условия на криза

В условията на световна пандемия се наложи компаниите много бързо и гъвкаво да дигитализират някои от своите услуги и това е една от най-големите тенденции на пазара на труда в момента - работа от разстояние или обслужване от разстояние. Това мнение изрази в интервю за Радио Кърджали Сузана Чакърова, която е кариерен консултант. Последният..

публикувано на 26.02.21 в 14:59

Васил Дончев: Бракониерството се превърна в национална черта

Повече от 230 са елените-лопатари, които ловците от Ловно-рибарския съюз в Кърджали са разселили на територията на област Кърджали в последните 6 години. Тази година се предвижда още поне 40 животни да бъдат пуснати в естествена среда, това съобщи за Радио Кърджали Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали.  "Миналата..

публикувано на 19.02.21 в 18:17

Васил Дончев: До момента не е засичана африканска чума по дивите свине в област Кърджали

На този етап няма засечени случаи на африканска чума по дивите свине в област Кърджали. Областта, заедно със Смолян, Благоевград, Перник и отчасти Хасково, е сред най-слабо засегнатите от болестта. Това каза в сутрешния блок на Радио Кърджали Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали. Според него навсякъде другаде дивата свиня..

публикувано на 18.02.21 в 17:13

Слаб интерес от пациенти в лекарските практики към ваксините срещу Ковид 19

Слаб интерес към доброволната имунизация в четвъртата фаза на Националния план за ваксинация отчитат лични лекари в област Кърджали.  Вече трета седмица продължава записването на желаещи за ваксинация. Хората, които искат да бъдат имунизирани срещу COVID-19, трябва да заявят това пред личните си лекари. Това може да стане по телефона или при лично..

публикувано на 16.02.21 в 14:03

Лили Друмева О’Райли записа песен за изплъзващата се любов с кърджалийски музикант

Българската кънтри певица и журналист Лили Друмева О’Райли пусна нов сингъл на 14ти февруари - Денят на влюбените . Дамата на родното кънтри си партнира с актьор за клипа към песента. Нека да припомним, че Лили Друмева е основател на първата кънтри група у нас Lilly Of The West, и е водеща на предаването "Настроение с Лили" по радио София,..

публикувано на 14.02.21 в 18:21

Д-р Димов: Ваксинирайки се правя експеримент със себе си, дано има полза и за другите

Преди дни д-р Димитър Димов получи първа доза от ваксината против COVID-19. Той е един от многото медици, които се възползваха от даденото им право да бъдат имунизирани в т. нар. първа фаза. Специфичното обаче при д-р Димов е, че той доскоро се бореше с онкологично заболяване. И както се изразява той: „Като лекар, аз донякъде правя експеримент върху..

публикувано на 06.02.21 в 11:14

Милена Калинова: Законът за българския жестов език показва зрялост на обществото ни

Законът за българския жестов език стана факт преди няколко дни , но какво следва оттук нататък, за хората с увреден слух? Досега хората със слухови проблеми се обучаваха в масови училища, въпреки че там няма условия да им се осигури преводач. Предстои подготовка на студенти за придобиване на квалификация за учители с такива умения,..

публикувано на 05.02.21 в 12:22