Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клуб по борба "Буря" село Караманци от 7 години създава отличници в борбата

Мурад Иляз, треньора Джейхан Тефик и Беркай Тефик от клуб по борба „Буря” с. Караманци на републикански шампионат по свободна борба на Държавното лично първенство за момчета

Един от добрите клуба по борба в региона е „Буря“ село Караманци. От самото основаване на спортния клуб до днес треньор е Джейхан Тефик. Той се запалил по този спорт от вуйчо си Ремзи Мусов, многократен шампион на България, участник на олимпийските игри в Сеул с името Валентин Иванов в категория 57 кг. Изселва се в Турция, там става трикратен европейски шампион, втори от световно, участва в олимпийските игри в Барселона под флага на Турция и 15 години е треньор на националния отбор по борба в Турция.

Днес племенникът му Джейхан Тефик обучава деца и младежи на този български спорт, успял е да увлече в борбата и двамата си сина, големият Беркай Тефик, вече шампион.

През 2019 година от клуба по борба са участвали в четири международни турнира – Украйна, Молдова и два пъти в Турция от където се връщат с медали.

Пандемията с коронавируса също повлияла на младите спортисти в клуба. Намали ли са тренировките и участията по турнир през 2020 година.

Треньорът Джейхан Тефик е твърдо уверен тази година да се включат в турнири, като вече се подготвят за европейското първенство до 15-годишни, което ще се проведе през май в Бургас и след това световни детски игри до 15-годишни. Треньорът подготвя двама от клуба за тези турнири.

От клуба по борба „Буря“ са тръгвали доста младежи, който са продължавали развитието в спортното училище в Хасково и други градове.

В клуба тренират само момчета.

„Имал съм запитване дали и момичета може да започнат тренировки, но при тях работата е по-специфична. Не мога да ги пусна да тренират с момчета. Трябва да са поне четири-пет, за да се направи група от момичета“, разказва треньорът от Караманци.

Желанието на Джейхан Тефик е децата да остават да се развиват в този спорт, тук в региона, в Хасково и Кърджали, а да не ходят по другите клубове с Пловдив, София и други по-големи градове.  

Клубът има осигурена база за тренировки от община Минерални бани, кметът е спонсор и за участията им по турнири. 

Чуйте още в прикачения звуков файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56