Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сезонните депресии: Да следваме ли пойните птици през зимата?



С идването на студените месеци нарастват и случаите на потиснатост и депресия. Този признак на сезонно афективно разстройство обикновено се наблюдава по едно и също време на годината в която обикновено страдащите се чувстват потиснати, нямат интерес към дейности, които обичайно са ги забавлявали и са ангажирали вниманието им. Появява се чувство на умора, промени в съня, апетит и тегло промени, загуба на интерес към дейности, затруднена концентрация разказва психологът Десислава Стефанова.

Сезонните депресии се делят на зимна и лятна, като обикновено по-често срещаната сезонна депресия е зимната. Смята се, че тя повлиява на нормалната функция на частта от мозъка, наречена хипоталамус, което рефлектира върху производството на серотонин, хормонът, който влияе на настроението, апетита и съня. Комбинацията от липса на слънчева светлина и по-ниски нива на серотонин често водят до депресия, която продължава, докато времето не се оправи отново. Мелатонинът — произвежданият от епифизата хормон на съня също е в основата на зимните депресии. Установено е, че мелатонинът започва да се секретира интензивно при по-слаба светлина или при продължителни периоди на тъмнина. Логично — свръхпроизводството на “сънния хормон” е причина за сънливостта, апатията и промяната в настроението.

Рядката форма на сезонно разстройство е известна като „лятна депресия“. Тя започва в края на пролетта или самото начало на лятото. Като причина можем да посочим топлината и влагата, които се отразяват потискащо за някои хора. Има също и психо социални фактори които влияят. Летния сезон например предполага към депресия и заради занижена самооценка или наднормено тегло. При нея отново са обострени чувствата на тревожност и безпокойство. Разликата със зимната депресия обаче е че при зимната депресия хората страдат от апетит, а при лятната депресия апетитът се губи. Същото разминаване се появява и при нуждата от сън.

Подходът за лечение на сезонната депресия е мултидисциплинарен и включва както смяна на рутината по отношение на всекидневните дейности, така и прием на медикаменти за облекчаване на симптомите. Специалисти препоръчват въвеждане на така наречената светотерапия, която доказано води до подобряване на състоянието на страдащите от това разстройство.

Може ли депресията да бъде съпътствана от физически заболявания и какви храни трябва да ядем, за да не изпадаме в подобно състояние чуйте в интервюто на Ангел Шенков с психологът Десислава Стефанова в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39