Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пандемията поразява психиката така както военното положение

Психотелесният терапевт Кремена Станилова коментира влиянието на продължителния стрес от лошите новини, свързани с коронавируса




Как преживяват локдауна, а преди това и извънредната ситуация уязвимите групи в Кърджали, сред които са и възрастни хора? Приклещени зад телевизора, те могат лесно да попаднат в клопката на страха, като най-голям е рискът при самотно живеещите хора. Контактът на този възрастен със света преминава през всичко онова, което бълват новините и е естествено да се почувства неориентиран, казва телесният психотерапевт Кремена Станилова. "Не съм убедена, че са само възрастните го преживяват най-тежко, по-скоро възрастните, които живеят сами. Моето наблюдение е, че когато са в двойка, те някакси са малко откъснати от цялата тази история, защото имат добро общуване, пазаруват си заедно, правят си манджичките, правеха си и зимнината. Тоест около обичайните неща се въртят двамата души. Но, когато е сам човекът, възрастният човек, той е затворен изцяло пред телевизора, неговият контакт със света минава през всичко онова, което бълват новините. И съвсем естествено е един такъв възрастен човек се чувства страшно отхвърлен и неориентиран, и уплашен. Аз имам съседки, които живеят сами, възрастни жени, те не знаят на какво да вярват и през цялото време, постоянно ни питат по-младите какво мислим, как да реагират, дали това е добре, дали не е добре".

Някои от възрастните се страхуват и да излизат.

Други обаче: "си търсят ежедневната разходка, осъзнават, че ако стоят затворени, това не е здравословно. Да, но самите маски, ги карат да живеят под стрес. Не е привично, за никое човешко същество, 12 месеца с нещо, което е сложено пред устата да се живее".

"При възрастните хора се наблюдава психика, която е вече оформена, затова те трудно понасят промените. "Това също ги прави доста по-уязвими, но живеещите в двойка, са доста по-защитени", казва Станилова.

Когато сме постоянно дистанцирани, нараства хормонът на стреса кортизол, намалява хормонът на привързаността, окситоцин. Така ставаме по-тревожни и несигурни".

"При по-примитивните култури едно от основното наказание е било да отлъчат човек от групата и той да върви сам, тоест в дистанция. Много често такъв човек, който е бил наказван по такъв начин, от 6 до 1 месеца е умирал".



Психиката ни по време на пандемията е подложена на стрес, подобно на този при военно положение. Това твърди психотелесният терапевт Кремена Станилова, практикуваща в Хасково. Възможно ли е да се отървем от песимизма и угнетяващата среда, свързани с разпространението на коронавируса? Така нареченият емоционален детокс може ли да случи ако постоянно мислите ни са насочени към новините и новите случаи на КОВИД-19? Продължава разговора ми с терапевта Кремена Станилова. "Истината е, че последната година сме бомбардирани от всякакъв тип информация, която играе роля буквално на хипноза. тъй като се повтарят едни и същи фрази "Бъди отговорен, "Носи маска", "Стой на разстояние". Тоест тези думи играят роля и на програмиране на нашето съзнание. Човешката психика може да се мобилизира за много кратък срок. Когато обаче, през цялото време биваме бомбардирани с подобни послания, облъчвани с цифри, с новини, които сочат застрашаване на нашия живот....Това е постоянен стрес от лошия тип, дистрес, който отключва непрекъснато емоции - било то страхови, било то гневни.

КАК РЕАГИРАТ ХОРАТА НА ТОЗИ ПОСТОЯНЕН СТРЕС

"Защото човек според характеровите си особености реагира на всяка една ситуация - едни ще се затворят и ще бъдат тъжни, други ще бъдат гневни, трети ще се изравнят емоционално и ще блокират емоциите, но ще компенсират в някакво хиперконсумативно поведение да кажем - алкохол, дрога, храна, шопинг, интернет".

Чуйте повече в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43