Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се отразява локдауна на сексуалния живот на Българина?

Снимка: iStock



Коронавирусът затвори много хора по домовете, като локдаунът изигра лоша шега на много двойки, водейки до разпад във взаимоотношенията им. Когато хормонът на стреса кортизол в организма се увеличи чувствително, той започва да потиска половите хормони. Това пък означава, че желанието за секс силно намалява. Свеждането на общуването до минимум, като отдушник на скандалите, оказва още по-пагубно влияние на отношенията, като някъде между караниците желанието за секс изчезва напълно. Всичко това води до възникване на семейно насилие, разказва сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев.

Има обаче и двойки, които  в тази ситуация намират повече време за себе си именно заради създалата се ситуация покрай локдауна, разказва още доц. д-р Румен Бостанджиев. Формите на домашно насилие обаче са безкрайни. Последиците от него също. Всяка жертва преживява по различен и уникален начин ситуацията на насилие, в която се намира. Обикновено хората говорят за насилието като се дистанцират от него. За “насилника” и “жертвата” се говори като за бегли познати, които никога не са нашите най-близки приятели. Когато възникне напрежение е много важно да се потърси подкрепа, дори и във виртуална среда, подчертава Бостанджиев, като тук включваме и сексуалния тормоз.

Сексът е от изключително значение за нормалното съществуване на всеки човек. Сексуалният глад или недостигът на секс неизбежно води до пренапрежение, включително до нарушение на хормоналния баланс и до безсъние. Някои учени дори считат, че е предпоставка за хроничен стрес. Още по-сложни са проблемите които се развиват при партньорските конфликти, като раздяла между двойката, както и при по сложни отношения между двете поколения – например двойката и техните родители. Проблеми които се коментират са загуба на сексуално желание и загуба на привличане казва доц. д-р Румен Бостанджиев.

Сексуалната незадоволеност е честа диагноза, посочват още видни сексолози. Любопитни са данните от едно немско проучване, които отчитат, че спокойствието в офиса зависи от сексуалното удовлетворение на началниците, а близо 63 % от жените на ръководен пост са сексуално незадоволени. Според същото проучване става ясно, че колкото по-висок пост заема незадоволената жена, толкова по-агресивна е тя към колегите си. Обикновено тези хора са по-намръщени, по-нервни и се чувстват фрустриран и самотни разказва Бостанджиев, като тези хора губят способност да споделят или да бъдат разбрани.

Проблема със сексуалната незадоволеност определено рефлектира негативно на работното място. Сублимация на сексуалното желание изпълнява функцията за освобождаване на вътрешното напрежение и пренасочване на това напрежение към социално значими обекти. Благодарение на нея агресивността от незадоволените ни колеги и нейната енергия може да се трансформират по-ползотворна работа или да избие в строгостта на отглеждането на собствените им деца - прилагайки взискателност към тях.

Съвет за справяне с негативна сексуална ситуация доц. д-р Румен Бостанджиев казва:, че няма. А в случаите когато да обсъдиш проблемите с партньора си не свърши работа тогава е добре от по-рано да се потърси професионална помощ, казва сексологът. Доц. д-р Бостанджиев припомня че при пълноценни сексуални отношения животът на партньорите е от 5 до 10 години по-дълъг.

Чуйте целия репортаж на Ангел Шенков в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39