Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОСНВ и ПИЦ осъществяват превенция за безопасен Интернет целогодишно

Снимка: архивВсеки февруари от 2004 г. насам се отбелязва  Денят за безопасен Интернет, организиран от мрежата на европейските центрове за безопасен интернет от 170 държави, разказа Валентина Грудева секретар на Общински съвет по наркотични вещества - Кърджали: 

През настоящата 2021 година Денят за безопасен Интернет се пада на 9 февруари.  Днес отново милиони хора ще обединят своя труд и своите усилия под мотото „Заедно за по-добър интернет“. Ние ОСНВ и ПИЦ също, казва Грудева.

С три национални кампании през годината ще се ангажират Общинските съвети по наркотични вещества в цялата страна. Първата кампания е през месец февруари - отбелязване на  Международния ден за безопасен Интернет. Втората е кампанията за 26 юни – Международния ден за борба с наркотиците и нелегалния трафик и третата кампания е  10 октомври – Световния  ден за психичното здраве .Във връзка с това, сме разработили плакат и книжка за по – малките ученици, заяви Валентина Грудева и допълни:

Екипа на ПИЦ  посещава по график училищата в областта и провежда дискусии с младежи и деца , които са на училище, а за тези , които са по домовете си до края на месеца ще могат да наблюдават кратък филм за историята на зависим от Интернет младеж. Ние ще посветим целия месец на тази кампания , но няма да спираме да работим и през цялата година за тази модерна зависимост защото

Зависимостта и пристрастяването към технологиите е съвременен проблем и засяга най-вече младите хора. От друга страна е много трудно да си представим живота си днес без техника, без Интернет, социални мрежи и компютри, допълни Никола Манолов, психолог и главен специалист към Превантивно информационния център. ПИЦ осъществява целогодишна претенция по училищата в града, като от тази година вече посещават и децата в Крумовград, казва  Манолов:

Да се сложи категорична граница до къде е разумната употребата на технологиите, кога е прекаляване или злоупотреба и кога се превръщаме в пристрастени към тях е много трудно. Сигурно е, че когато човек е пристрастен той губи връзката си с реалността, нещо което се наблюдава при хазартна зависимост и при употреба на психоактивни вещества.

Можем да кажем ,че  модерните технологии ни предлагат  по-различения начин на живот , но ни предлагат  нови възможности да бъдем НЕСВОБОДНИ, подчертават от Общински съвет по наркотични вещества - Кърджали.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39